Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Aanmelden conferentie over Biodiversiteit

nr.26
MEDEDELING VOOR DE MEDIA: AANMELDEN CONFERENTIE OVER BIODIVERSITEIT

Van 7 tot 19 april vindt in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag de zesde Biodiversiteitsconferentie plaats. Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zit deze conferentie voor. Er worden meer dan tweeduizend deelnemers verwacht van 183 deelnemende landen en organisaties. De Nederlandse delegatie staat onder leiding van minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Journalisten kunnen de conferentie bijwonen. Let op: accreditatie is verplicht! Zonder accreditatie kunt u het conferentieterrein niet betreden. Accreditatie verloopt via het secretariaat van de conferentie in Montreal, Canada: www.biodiv.org of secretariat@biodiv.org of via telefoonnummer 00-1-5142882220.

Doel van de Conferentie is de voortgang te bespreken in het bereiken van de doelstellingen van het Biodiversiteitsverdrag van 1992. Eerdere conferenties vonden plaats op de Bahamas (1994), in Jakarta (1995), Buenos Aires (1996), Bratislava (1998) en in Nairobi (2000). Staatssecretaris Faber wil tijdens de conferentie een ommezwaai bewerkstelligen van het maken van plannen naar de daadwerkelijke uitvoering van die plannen. Daarnaast wil zij de nadruk verschuiven van behoud van biodiversiteit naar duurzaam gebruik van biodiversiteit. Vier onderwerpen staan centraal tijdens de Conferentie: bossen, uitheemse soorten, genetische bronnen en het strategisch plan: een 'spoorboekje' voor de komende 10 jaar. Daarnaast heeft Nederland initiatief genomen tot the organisatie van een High Level/Ministeriële bijeenkomst waarbinnen met name de boodschap van deze Conferentie aan de grote VN Wereldtop inzake Duurzame Ontwikkeling (Johannesburg, Zuid Afrika 26/8-4/9 2002) aan de orde zal komen.

Aansluitend aan COP6 vindt ook in Den Haag van 22 tot 26 april de Intergouvermentele Bijeenkomst van het Cartagena Protocol (ICCP3) plaats. Belangrijk onderwerp van gesprek op deze bijeenkomst is bioveiligheid.

Belangrijke data (zie ook www.biodiversitysummit.nl):

Zondag 7 april: officiële opening van de Biodiversiteitsconferentie in het Nederlands Congres Centrum in aanwezigheid van ondermeer ministers van Aartsen, Burgemeester Deetman, Executive Director UNEP (United Nations Environmental Program), de heer Töpfer. Tijd: 15.00 tot 17.00 uur. Aansluitend receptie en buffet
Zondag 7 april: onthulling door staatssecretaris Faber van de schilderingen op de hekwerken van het Nederlands Congrescentrum door Haagse basisscholen. Tijdstip: 13.30-14.30 uur
Woensdag 10 april: opening door staatssecretaris Faber van de publiekstentoonstelling over biodiversiteit op de Floriade ontwikkeld samen met Staatsbosbeheer. Tijd:11.30
Zondag 14 april: Opening jongerenconferentie over biodiversiteit. Plaats: Den Haag, Bel Air Hotel, Johan de Wittlaan 30. Tijd:11.30 uur.
Woensdag 17: Ministeriële rondetafel, een bijeenkomst van speciaal daartoe uitgenodigde ministers om 10.00 uur. Deze bijeenkomst is besloten.
Donderdag 18 april multistakeholders meeting (18 april), waar ministers en andere vertegenwoordigers van overheden en niet-gouvernementele organisaties zich buigen over de toegang en eerlijke verdeling van de opbrengsten uit genetische bronnen en betrokkenheid van vrouwen in het behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit. Tijd: 10 .00 uur
Vrijdag 19 april: Afsluiting Biodiversiteitsconferentie om 15.00 uur.

28 mrt 02 16:05