GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 8 april 2002 19:31
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rosenmöller bepleit cultureel poldermodel

( 8 april 2002)

Paul Rosenmöller pleit vandaag op een spreekbeurt in Utrecht voor een 'cultureel poldermodel'. Hij daagt Balkenende uit de multiculturele samenleving te erkennen en het cultureel poldermodel te steunen.

GroenLinks wil een 'cultureel poldermodel': continue overleg en inspraak over de grote steden, de oude wijken, over integratie en de omgang met elkaar. Geen nieuw 'nationaal platform' waar officiële zaakwaarnemers met beleidsmakers debatteren. Maar een permanent, georganiseerd gesprek op alle bestuurlijke niveaus van buurtbewoners, vrijwilligers, allochtonen en autochtonen, jong en oud. De overheid luistert en zoekt het debat. Mensen krijgen steun van de overheid om hun leefomgeving en samenleving vorm te geven.

De multiculturele samenleving moet telkens opnieuw worden vormgegeven en gedefinieerd. De gemeenschappelijke normen en waarden moeten worden benoemd en besproken. Dat betekent verminderen van onverschilligheid, het heroveren van de straat, van de publieke ruimte. De overheid moet de bondgenoot zijn van de mensen op straat die hun wijken leefbaar willen houden, die willen en durven optreden tegen overlast en intimidatie.

Wij dagen Balkenende en het CDA uit om het 'culturele poldermodel' te steunen. Daarvoor is het een voorwaarde de multiculturele samenleving als gegeven te accepteren. Balkenende zei niet naar de multiculturele samenleving te streven. Later heeft hij dat genuanceerd. Nu wordt het tijd dat hij het ook accepteert. Ons pleidooi dat te doen en het cultureel poldermodel te hanteren, moet toch aan het CDA zijn besteed. Zij zijn toch ook de partij van het maatschappelijke middenveld, van het toekennen van macht aan de sociale verbanden. Dat zijn er meer dan de vakbonden en de kerken. Dat verplicht.

Een hoofdopgave is ook om te zorgen dat de samenleving in beweging blijft en niet verstart in angst, intolerantie en onverschilligheid. Onze samenleving is nooit af. Het gesprek daarover, het culturele poldermodel, moet continue, én met alle betrokkenen, plaatsvinden. De Minister van Grote Stedenbeleid en Integratie kan hierin een belangrijke rol spelen. Maar dan wordt het wel tijd voor een minister met geld, eigen ambtenaren en bevoegdheden. Zo'n minister kan het culturele poldermodel de komende jaren gestalte geven.

Klik hieronder voor de volledige tekst van de lezing van Paul Rosenmöller. http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/inbrengen/Spreekbeurtmulticulturelesamenleving.doc


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -