Katholieke Universiteit Nijmegen

Nieuwe uitgave Expertisecentrum Nederlands

Stimulerende lees- en schrijfactiviteiten in de onderbouw

Stimulerende lees- en schrijfactiviteiten in de onderbouw is de nieuwste uitgave over het stimuleren van geletterdheid van het Expertisecentrum Nederlands van de KU Nijmegen. De kern van de publicatie bestaat uit voorbeelden van activiteiten voor het creëren van interactieve leessituaties en het ontlokken van (nieuw) schrijfgedrag. De auteurs geven enerzijds aanwijzingen voor de vormgeving van interactieve leessituaties rond prentenboeken en verhalen en anderzijds aanwijzingen om schrijfgedrag bij jonge kinderen te ontlokken en op een hoger niveau te brengen. De uitgave is een praktijkgericht boek voor leerkrachten van groep 1 - 3 van het basisonderwijs.

Het boek geeft voorbeelden van lees- en schrijfroutines en van aanleidingen om lees- en schrijfgedrag bij kinderen te ontwikkelen. Ook worden aanwijzingen gegeven voor het inrichten van een geletterde leeromgeving, voor het stimuleren van interactie en verwerking bij lees- en schrijfactiviteiten en voor het denken en praten over geschreven taal. Bij iedere activiteit staan specifieke doelen aangegeven en een uitvoering in stappen. Dit wordt verduidelijkt aan de hand van één of meer praktijkvoorbeelden met daarop reflectie. Daarnaast biedt het boek een wetenschappelijke onderbouwing van de activiteitbeschrijvingen en aanwijzingen voor implementatie.

Stimulerende lees- en schrijfactiviteiten in de onderbouw is de eerste in een reeks van vier boeken over het stimuleren van geletterdheid. De boeken zijn het resultaat van ontwikkelwerk van het project Geletterdheid van het Expertisecentrum Nederlands. In samenwerking met de schoolbegeleidingsdiensten Eindhoven en Sittard, de Fontys-pabo's in Sittard, Eindhoven en Den Bosch en projectscholen in Eindhoven en de regio Sittard is gewerkt aan de ontwikkeling van prototypen: goed taalonderwijs, gebaseerd op bevindingen vanuit onderzoeksliteratuur en praktijk. Andere boeken over stimulering van geletterdheid die komend jaar verschijnen, gaan over werken aan taalspel en taalbewustzijn; strategisch lezen en procesgericht schrijven en ontwerpen van functionele contexten en authentieke leertaken.

Stimulerende lees- en schrijfactiviteiten in de onderbouw: prototypen voor het creëren van interactieve leessituaties en het ontlokken van (nieuw) schrijfgedrag.
Een uitgave van het Expertisecentrum Nederlands, KUN. ISBN 90 5554 188 5. Het is een gebonden uitgave met kleurenfoto's (271 pagina's). Prijs: 49 euro
Te bestellen bij het Expertisecentrum Nederlands via een bestelformulier met machtiging, fax: 024 - 36 15644, e-mail: expert.ned@taalonderwijs.nl
8-4-2002


* Expertisecentrum Nederlands