Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 3/8/2002

08-03-2002: Lentekriebels en varkensvlees fabels

Ben je ook zo toe aan de eerste zonnestralen? Met het weer van de afgelopen weken ga je echt uitkijken naar de lente. En in plaats van de stamppotten en de winterse maaltijden wil je ondertussen ook wel iets op tafel zetten met een lentetintje. In zon gerecht past varkensvlees prima. Varkensvlees kent zoveel verschillende producten dat het in allerlei soorten gerechten verwerkt kan worden, zoals een snel lentegerecht als een lentestoofpotje. Kortom, met varkensvlees kun je ook in de lente oneindig variëren en zet je de heerlijkste gerechten op tafel. Helaas bestaan er ook nog steeds ten onrechte een aantal fabels over varkensvlees. Deze misverstanden willen we graag uit de wereld helpen.

Fabel 1: Aan varkensvlees worden hormonen toegevoegd Feit: Ten onrechte wordt nog steeds gedacht dat bij de productie van varkensvlees gebruik wordt gemaakt van hormonen. Al sinds 1961 is het in Nederland echter verboden om hormonen te gebruiken bij de vleesproductie. En sinds 1988 geldt dit verbod zelfs voor alle EU-landen.

Fabel 2: Van varkensvlees krijg je puistjes
Feit: Vaak wordt gedacht dat je van varkensvlees puistjes krijgt. Het is wetenschappelijk echter nooit aangetoond dat vlees (en andere vermeende boosdoeners zoals chocola en patat) puistjes veroorzaken. Onder invloed van hormonen vindt er (vooral tijdens de pubertijd) toename van talgproductie plaats waardoor puistjes kunnen ontstaan. Met voeding heeft het dus niets te maken.

Fabel 3: Varkensvlees is vet...
Feit: Een speklapje is inderdaad met vet doorregen maar er is ook een groot aantal magere varkensvleessoorten en zelfs enkele zeer magere. Deze bevatten net zo weinig vet als mager rundvlees of kipfilet. Voorbeelden van zeer magere varkensvleesproducten zijn onder andere fricandeau, varkenshaas, varkensoester en ongepaneerde schnitzel.

Fabel 4: Varkensvlees bevat vooral verzadigd vet Feit: Vlees bevat verzadigde én onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten daarentegen blijken in staat dat cholesterolgehalte te verlagen. Maar liefst 60% van het vet in varkensvlees is onverzadigd vet. Een gezondere verhouding dan je misschien tot nu toe had gedacht.

Fabel 5: Varkensvlees is slecht voor het cholesterolgehalte Feit: Varkensvlees bevat gemiddeld slechts 60 milligram cholesterol per 100 gram onbereid product. Voedingsdeskundigen adviseren een maximale hoeveelheid van 300 milligram cholesterol in de voeding, waarmee varkensvlees prima binnen gezonde voeding past. Alleen orgaanvlees, zoals lever en niertjes, heeft een hoger cholesterolgehalte.

Uit deze feiten blijkt dat varkensvlees prima in een gezond voedingspatroon past, maar daarnaast is het natuurlijk ook nog erg lekker! Om alvast een zonnig humeur te krijgen hebben we een heerlijk lentegerecht met varkensvlees samengesteld.

Lentestoofpotje van varkenspoulet en voorjaarsgroenten Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

600 g varkenspoulet (of varkenslapjes/hamlapjes), in kleine blokjes 60 g boter
5 sjalotjes, fijngesnipperd
50 g bloem
6 dl koude (kippen)bouillon
200 g kleine wortelbolletjes
200 g sperziebonen
200 g diepvries erwtjes
2½ dl room
2 eetl. verse peterselie, fijngehakt
peper
zout

Bereidingswijze

1. Wrijf de varkensreepjes in met peper. Verhit boter in een hapjespan en bak het vlees rondom goudbruin.
2. Fruit de sjalotjes ca. 2 minuten mee. Zet het vuur zacht, roer de bloem door de boter met vlees en laat het met bloem bestoven vlees even doorwarmen. Roer de bouillon door het met bloem bestoven vlees en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg de wortelbolletjes en sperziebonen toe en laat deze ca. 25 minuten op zacht vuur mee garen.

3. Voeg de erwtjes toe en laat deze ca. 10 minuten mee garen. Roer tenslotte de room door de saus, laat de saus op zacht vuur koken en breng het lentestoofpotje op smaak met zout en peper.
4. Verdeel het lentestoofpotje over 4 diepe borden en garneer het gerecht met peterselie. Lekker met rijst.

Bereidingstijd: 45 minuten

dingswaarde per persoon
Energie: ca. 2700 kJ / 640 kcal
Eiwit: 38 g
Vet: 45 g
Koolhydraten: 23
Dit gerecht levert 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer voor vrouwen en 31% voor mannen.