VERENIGING VNO-NCW

Economie heeft nakijken in kabinetsplan 'groene ruimte'

Den Haag, 8 april 2002 - De economie heeft het nakijken in de visie van het kabinet op wat in de overheidsplannen 'de groene ruimte' heet. De overheid gaat zelfs zo ver om ondernemers die er actief zijn in een wurggreep te nemen zónder hen te compenseren. Dorpen worden de nek omgedraaid. Het landelijk gebied in ons land zal verschralen. Dat zegt de ondernemersvereniging VNO-NCW in een reactie op het 'Tweede Structuurschema Groene Ruimte'.

Het stuk is overigens niet meer dan een wensenlijstje, want financiële dekking voor de plannen ontbreekt. De nota rept weliswaar van 'meer private financiering', maar waar het perspectief ligt voor private partners is onduidelijk.

De ongebreidelde nadruk op groene ruimte, natuur en bijzondere natuurgebieden tasten volgens VNO-NCW het ook bij ondernemers aanwezige draagvlak voor het beschermingsbeleid aan. In de betreffende gebieden hebben duizenden recreatieondernemers een bedrijf. Vaak zijn zij het die de gebieden toegankelijk maken. Als de overheid deze ondernemers in hun activiteiten wil beperken of inperken, dan zal de overheid hen elders aan de slag moeten helpen of schadeloos stellen, aldus VNO-NCW.

De overheidsplannen zullen volgens VNO-NCW tot een aanzienlijke verschraling van het landelijk gebied leiden. De meeste dorpen en steden mogen niet buiten een strak omlijnde rode contour komen. Gevolg: ten koste van plaatselijk groen, sportvelden en pleintjes wordt de bebouwde kom volgebouwd. Flats in dorpen moeten de woningbehoefte lenigen, maar helpen ook het gewaardeerde dorpse karakter om zeep. Uiteindelijk dreigt leegloop: jongeren vluchten naar de stad, het dorp vergrijst en de economische basis voor een goed niveau van voorzieningen valt weg. Banen verdwijnen. Het landelijk gebied verschraalt.

Ook in dit kabinetsplan, net als in de 5e Nota Ruimtelijke Ordening, domineert een sterke centrale sturing van bovenaf. Het Rijk maakt de dienst uit voor de regio en de gebieden in die regio's. Bewoners - burgers en bedrijven - hebben het nakijken. VNO-NCW wil af van deze planning van bovenaf en per gebied direct betrokkenen de ruimtelijke ordening voor hun rekening laten nemen. Hiertoe is een methode ontwikkeld samen AVBB, ANWB en Natuurmonumenten.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


08 apr 02 10:42