Hoofddirecteur George Verberg (Gasunie):
'Moment van grote emotionele pijn'

Hoofddirecteur George Verberg van de N.V. Nederlandse Gasunie heeft het besluit om Gasunie te splitsen in drie bedrijven 'een moment van grote emotionele pijn' genoemd. Dit ondanks het feit dat veel medewerkers de door de Minister gepubliceerde ontwikkeling waarin sprake is van een splitsing hadden verwacht. 'Het is buitengewoon jammer dat Gasunie zal ophouden te bestaan en het zal een definitieve breuk betekenen met een bijna veertigjarige periode waarin Gasunie en haar medewerkers een essentiële rol hebben gespeeld in de energievoorziening van Nederland en Europa' zei hij tijdens bijeenkomsten in Groningen met medewerkers. 'De loyaliteit van onze medewerkers aan Gasunie is de afgelopen decennia zeer groot gebleken en men was en is trots op het bedrijf'.

Gasunie en haar medewerkers hebben volgens hem tegelijkertijd door de jaren heen getoond de vereisten van de tijd te onderkennen en te willen en kunnen oppakken. Pro-actief heeft Gasunie zich de afgelopen jaren steeds verder aangepast aan de vereisten van een geliberaliseerde gasmarkt. Zo heeft Gasunie zich 1 januari jongstleden organisatorisch gesplitst in twee bedrijven, te weten: Gastransport Services en Gasunie Trade&Supply. Een daarop aansluitende juridische splitsing in twee bedrijven was in voorbereiding.

Zoals uit de brief van de Minister aan de Tweede Kamer blijkt zullen er nog vele complexe problemen in de uitwerking naar een oplossing moeten worden gebracht. Gasunie zal haar verantwoordelijkheid in deze nemen en zich evenzeer richten op het bereiken van een akkoord voor het jaareinde, dat spoedig daarna kan worden geïmplementeerd.

Gasunie zal haar activiteiten voortzetten en contracten nakomen totdat haar rechtsopvolgers die activiteiten en verplichtingen vervolgens zullen overnemen.

Gasunie heeft met instemming kennis genomen van de stellingname in de brief van de Minister van Economische Zaken, een brief die niet zonder medeweten van ExxonMobil en Shell is tot stand gekomen, dat bij de uitwerking van de gepresenteerde hoofdlijnen 'terdege rekening zal worden gehouden met het belang van de werkgelegenheid die met Gasunie (respectievelijk de uit Gasunie voortkomende bedrijven) is gemoeid. Dit vormt met de betekenis van Gasunie voor Groningen en het Noorden een essentieel aandachtspunt.'
Gasunie zal deze stellingname vasthouden als richtsnoer bij de verdere uitwerking.

Groningen, 8 april 2002

Meer informatie bij A. Warner, 050 5212280

---

terug