---

Kamervragen en antwoorden
---

Vertragingen bij de aanleg van oefenterreinen

08-04-2002

Onder verwijzing naar bovengenoemde brief bied ik u hierbij aan de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Tweede-Kamerlid Oplaat.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

H.A.L. VAN HOOF

Bijlage bij de brief van de Staatssecretaris van Defensie Nr. D 2002001077 d.d. 8 april 2002

Antwoorden op vragen van het Tweede-Kamerlid Oplaat (2010208000).

1. Bent u bekend met het feit dat de aanleg van het militaire oefenterrein De Haar bij Assen plotseling is stopgezet?

3. Welke gevolgen heeft dit voor de geplande opleveringsdatum?

4. Wat zijn de gevolgen voor de natuurontwikkeling bij vertraging van de aanleg?

Antwoord op vragen 1, 3 en 4: In verschillende media is ten onrechte het beeld geschetst dat de Koninklijke Landmacht opdracht zou hebben gegeven de aanleg van oefenterrein De Haar stil te leggen. Er zijn alleen enige deelprojecten uitgesteld die verder niet van invloed zijn op de haalbaarheid van de uiteindelijke opleveringsdatum in 2005.

Het inrichtingsproject van het oefenterrein De Haar is opgesplitst in ongeveer 20 deelprojecten. Een deel van de projecten ligt op het kritieke pad. De realisatie van deze projecten is niet aangepast en verloopt volgens schema. Wel is besloten om een aantal deelprojecten, waarmee volgens eerdere planningen dit jaar begonnen zouden worden, te verschuiven naar volgend jaar. Het gaat hier evenwel om deelprojecten die niet op het kritieke pad liggen en wel voor 2005 gerealiseerd zullen zijn.

2 Hoe valt te verklaren dat het bouwbudget voor dit jaar reeds volledig is benut?

Het jaar voorafgaande aan de uitvoering is reeds bekend welke bouwprojecten aanbesteed gaan worden. Zodra in het begin van het jaar de bouwbudgetten bekend zijn, kunnen de verplichtingen voor dat jaar worden aangegaan.

5. Zijn er andere bouwprojecten van Defensie waar zich soortgelijke problemen voordoen?

Bij de thans in realisatie zijnde bouwprojecten van Defensie wordt geen vertraging voorzien. Wel wordt momenteel in het kader van het tot stand komen van de begroting 2003 eventuele herfasering van de nog niet gestarte projecten bezien.

Nieuws Ministerie van Defensie