Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, maandag 8 april 10.30

'Biodiversi-tuin' geopend in Haagse Wagenstraat

Vanaf 11.30 vandaag toveren buurtbewoners samen met milieuactivisten uit allerlei landen een braakliggend stuk grond in Den Haag om tot 'biodiversi-tuin'. De tuin is bedoeld als voorbeeld van een lokaal groen initiatief voor de VN Biodiversiteitsconferentie die vandaag aanvangt. Activiteiten zijn workshops ekologisch tuinieren, muziek, picnic en zonnebaden.

De tuin is een eerste activiteit georganiseerd door de internationale coalitie Resistance is Fertile (Verzet is Vruchtbaar), die een twee weken lange tegentop organiseert met acties, festiviteiten en workshops rond landbouw, biodiverseit en genetische manipulatie.

"Rond dertig vierkante meter is omgeploegd en beplant met aardappels, bonen, radijs. Aromatische en geneeskrachtige kruiden zijn ook geplant en ook een paar bomen," vertelt Fernando, een zogenaamde "guerilla-gardener" uit Spanje. "We hebben een kleine broeikas gebouwd met gerecycled materiaal om tomoten en sla te kunnen oogsten in een paar maanden. Met een composthoop maken we mest."

De eigenaar probeerde twee keer tevergeefs een bouwvergunning te krijgen. Er is een kans dat de grond vervuild is. "We hebben bepaalde gewassen en soorten uitgekozen om hun regeneratieve kwaliteiten," aldus Fernando.

Resistance is Fertile protesteert tegen de toenemde controle van grote bedrijven over de hele voedselketen. Ongewenste gevolgen van grootschaligheid als gekke koeienziekte, varkenspest en mond- en klauwzeer, geven aan dat juist kleinschalige initiatieven steun moeten krijgen. Het is twijfelachtig of dat in de
Biodiversiteitsconferentie geregeld wordt. Wel zijn er onderhandelingen over het patenteren van organismen en soorten. Fernando: "Deze tuin is een protest tegen dat privatiseringsproces, juist als opening naar het fundamentele recht van zelfbeschikking over ons voedsel."

Meer informatie en programma activiteiten op www.resistanceisfertile.org Woordvoerder in de Wagenstraat is Didi Gregoire, tel. 06 28753875 Centraal RIF perscontact bereikbaar op 06 13735716
--
+ We have a new PGP key - http://www.groenfront.nl/pgp.txt +

Vrienden van GroenFront! | EarthFirst! Netherlands Support Group

NO COMPROMISE IN DEFENSE OF MOTHER EARTH!
++ http://www.groenfront.nl ++
++ mailto:vrienden@groenfront.nl ++

PO BOX 85069 3508 AB Utrecht Netherlands
Giro 4370351 tnv Steungroep NVDA te Utrecht ovv GroenFront! Voicemail/fax: +31 84 8666018