Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Met ouders samen

Methodiekboek voor opvoedingsondersteunende taken in preventieve zorg

8 april 2002

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen van nul tot vier jaar staat in het middelpunt van de belangstelling in de preventieve zorg in Nederland en Vlaanderen. Hoe ziet deze ondersteuning er precies uit? Welke methodes en programma's worden erbij gebruikt? Met ouders samen geeft antwoord op deze vragen. Dit boek is verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW in samenwerking met Kind en Gezin in Vlaanderen.

Duizenden ouders
Op de Nederlandse en Vlaamse consultatiebureaus krijgen duizenden ouders dagelijks informatie, adviezen, voorlichting, instructies en gerichte begeleiding bij de verzorging en opvoeding van hun kind. Voorop in de opvoedingsondersteuning staat de versterking van de competenties van de ouders. Daarnaast grijpen verpleegkundigen en artsen in bij zorgwekkende situaties of verwijzen zij door naar hulpverlening. Kortom: opvoedingsondersteuning voorziet in een grote behoefte.

Schets
In Met ouders samen schetsen de auteurs de huidige stand van zaken van opvoedingsondersteuning in zowel de Nederlandse als de Vlaamse preventieve zorg. Daarnaast worden de resultaten beschreven van een onderzoek naar opvoedingsondersteunende activiteiten in Nederland en Vlaanderen. Ook geven ze een beeld van de Nederlandse en Vlaamse preventieve gezondheidszorg, waarbinnen de opvoedingsondersteuning gesitueerd is. Hierbij lichten zij ook de terminologie toe die in beide landen wordt gebruikt.

Methodes
Het grootste deel van het boek vormt het overzicht van de methodes van opvoedingsondersteuning die op dit moment worden gebruikt. Zevendertig gangbare methodes worden uitgebreid besproken, waarbij onder andere de inhoud, doelgroep en doelstelling, theoretische onderbouwing en de kwaliteit aan bod komen. Ook zijn schema's opgenomen die het mogelijk maken om in één oogopslag te zien op welke functie van opvoedingsondersteuning de activiteiten zich richten en of het gaat om individuele, groeps- of populatieactiviteiten.

Toekomst
In de nabije toekomst zullen artsen en verpleegkundigen in Nederland hard aan het werk moeten om de opvoedingsondersteuning een duidelijk gezicht te geven. In Vlaanderen staat men voor de uitdaging om de opvoedingsondersteuning nog beter te integreren in de medische preventieve zorg. Door methodische ondersteuning te bieden wil deze publicatie een bijdrage leveren aan deze volgende stappen in de ontwikkeling van een moderne preventieve zorg voor het jonge kind in beide landen.

Bestellen
Met ouders samen. Opvoedingsondersteuning in de preventieve zorg in Nederland en Vlaanderen is geschreven door Bert Prinsen, Katrien Verhegge en Ineke ten Thije en kost ¤ 15,75. ISBN 90-5050-947-9 en
E 226972. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 8 april 2002