Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/1022
datum
08-04-2002

onderwerp
Vragen van het lid Van Ardenne-van der Hoeven (2010207230) TRC 2002/3408

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven inzake de Regeling Structuurverbetering Glastuinbouw (RSG).

datum
08-04-2002

kenmerk
DL. 2002/1022

bijlage

1, 2 en 3
De RSG is in 1997 totstandgekomen en sindsdien elk jaar opengesteld. In 2001 heb ik besloten de RSG alleen open te stellen voor het onderdeel afbraak, omdat de evaluatie van het onderdeel investeringen mij aanleiding gaf de regeling aan te scherpen. Over de aanscherping heb ik met LTO overleg gevoerd en overeenstemming bereikt. Geconcludeerd is dat het onderdeel subsidie op investeringen in nauwere relatie moet worden gebracht met het herstructureringsdoel, door het verstrekken van subsidie te richten op 1) de ontwikkeling van clusterplannen en 2) investeringen ten behoeve van de reconstructie van bestaande glastuinbouwkavels.
De subsidie zal voor een clusterplan 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van ¤ 22.500,-- bedragen. De subsidie voor investeringen zal ¤ 45.000,-- per ha nieuw gerealiseerde glasopstand bedragen, waarbij alleen nieuwe glasopstanden die worden gerealiseerd op kavels waarvan de grenzen zijn of worden gewijzigd ten opzichte van de voor de aanvang van de reconstructie bestaande situatie voor subsidie in aanmerking komen. De subsidie voor afbraak blijft ongewijzigd.
De RSG 2002 maakt onderdeel uit van het Nederlandse Plattelandsontwikkelingsplan, gebaseerd op Verordening 1257/1999 van de Raad van 17 mei 1999 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw. De onderdelen clusterplannen en investeringen komen in aanmerking voor cofinanciering. Wijzigingen van de RSG zoals bovenomschreven behoeven de goedkeuring van de Europese Commissie. Bij de beoordeling van het Plattelandsontwikkelingsplan 2001 heeft de Commissie aan de onderdelen clusterplannen en investeringen de voorwaarde gesteld dat door herstructurering het aantal ha glastuinbouw niet toeneemt.

4, 5 en 6
De RSG 2002 richt zich volledig op de vernieuwing in verouderde gebieden. De met LTO overeengekomen aanscherping van de oude RSG leidt ertoe dat alleen investeringen in nieuwe glasopstanden op bedrijfskavels waarvan de grenzen zijn of worden gewijzigd ten opzichte van de voor de aanvang van de reconstructie bestaande situatie voor subsidie in aanmerking komen.
Bedrijven die de glasopstand vernieuwen zonder dat de kavelgrenzen wijzigen komen dus niet meer voor subsidie in aanmerking. Door de wijziging van de oude RSG komt de subsidie niet meer terecht bij bedrijven die geen herstructureringsbijdrage leveren. Ik acht het niet wenselijk de thans gestelde voorwaarden te heroverwegen. Ik zal de aanvullende voorwaarde van de Commissie inzake het niet toenemen van het areaal op korte termijn opnieuw bij de Commissie aan de orde stellen.

7
De RSG 2002 zal een dezer dagen in de Staatscourant worden gepubliceerd en de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst in werking treden. Gelijktijdig zal het subsidieplafond en de openstellingsperiode van de RSG 2002 worden bekendgemaakt. Het subsidieplafond bedraagt ¤ 2,3 mln voor het onderdeel afbraak en ¤ 7 mln voor het onderdeel investeringen inclusief clusterplannen. De openstellingsperiode is vastgesteld van 22 april 2002 tot en met 30 november 2002.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Van Ardenne-van der Hoeven (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de Regeling voor Structuurverbetering in de Glastuinbouwgebieden.(Ingezonden 27 februari 2002)

1
Is het waar dat u nieuwe voorwaarden stelt aan de toepassing van de 'Regeling Structuurverbetering Glastuinbouwgebieden (RSG)'? 1 Zo ja, om welke voorwaarden gaat het dan en waarom zijn die noodzakelijk?

2
Waarom worden steeds weer nieuwe voorwaarden gesteld aan de RSG?

3
Welke voorwaarden stelt Brussel aan de RSG?

4
Leidt een en ander ertoe dat in verouderde glastuinbouwgebieden de vernieuwing van glastuinbouw slechts tot stand kan komen door herverkaveling van bestaande bedrijven?

5
Erkent u dat door deze voorwaarden aan de RSG (o.a. dat RSG slechts van toepassing zal zijn wanneer de uitbreiding van glas geheel los staat van het tuindersbedrijf) de vernieuwing in verouderde gebieden niet op gang zal komen?

6
Bent u bereid de thans gestelde voorwaarden aan de RSG te heroverwegen?

7
Waarom is de RSG nog steeds niet opengesteld en wanneer gaat dat wel gebeuren? Tot welk bedrag zullen financiële middelen ter beschikking worden gesteld bij openstelling? Hoelang blijft de regeling van toepassing?

1 Zie 'Oogst' van 22 februari jl., pag. 6.

Mededeling Mededeling van minister Brinkhorst (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij). (Ontvangen 26 maart 2002)
Hierbij bericht ik u dat de vragen van het lid der Tweede Kamer Van Ardenne-van der Hoeven (CDA) inzake de Regeling Structuurverbetering Glastuinbouw (RSG) tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord. De reden van uitstel is dat het beantwoorden van de vragen meer tijd vergt dan verwacht onder meer door de afstemming met de ophanden zijnde publicatie van de RSG in de Staatscourant. De beantwoording zal plaatshebben omstreeks 3 april aanstaande.

up Reageren
Homepage

---