Gemeente Katwijk


* Katwijk bestrijdt onkruid met nieuw milieuvriendelijk middel

---

Katwijk bestrijdt onkruid met nieuw milieuvriendelijk middel

Katwijk, 11 april 2002

Gemeente Katwijk is deze week gestart met een proef om onkruid te bestrijden met een nieuw milieuvriendelijk middel. In diverse plantsoenen in het dorp wordt het middel, Asolfil genaamd, voor het eerst toegepast.

Het nieuwe biologische middel dekt de bodem van het plantsoen luchtdicht af waardoor onkruid geen kans krijgt om te groeien. De bedoeling is dat er op deze plaats niet meer geschoffeld hoeft te worden. Asolfil wordt in vloeibare vorm op de bodem aangebracht. Nadat het water is verdampt, blijft er een harde laag over die lijkt op papier-maché. Omdat deze geen licht doorlaat, krijgt het onkruid geen kans om te groeien. Het is echter wél lucht- en waterdoorlatend dus de plantsoenplanten blijven gewoon groeien.

De Asolfil-laag blijft één seizoen liggen. Hierna breekt deze af en wordt door de bodem opgenomen. Omdat het middel louter uit milieuvriendelijke componenten is samengesteld, vormt dit geen bedreiging voor het milieu. Om de proef echter te laten slagen is het belangrijk dat de laag gedurende het groeiseizoen moet blijven liggen. Honden moeten dan ook hun behoefte voortaan ergens anders doen.

De proef start deze week in de plantsoenen aan het Abeelplein, hoek Piet Heinlaan/Adm. De Ruijterlaan, hoek Julianalaan/Nieuwe Duinweg, diverse stukken langs de Zeeweg (Julianalaan tot provinciale weg). De gemeente Katwijk zet met deze proef weer een stap naar een schonere woonomgeving.