Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-089
Den Haag, 10 april 2002

Antwoorden van de staatssecretaris van Financiën op vragen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Hofstra, De Vries en De Haan over de informatievoorziening over de fiscale behandeling va het woon-werkverkeer op de website van het ministerie1.Is het waar dat op de website van uw ministerie van Financië op 22 januari 2002 staat c.q. heeft gestaan dat de wettelijke maatregelen ten aanzien van de fiscale behandeling vanhet woon-werkverkeer met een auto van de zaak door de Tweede Kamer met algemene stemmen zijn aangenomen? 2.Is het u ontgaan dat de leden van de VVD-fractie en de CDA-fractie tegen deze maatregelen hebben gestemd en nadat bleek dat een kamermeerderheid voor de maatregelen stemde, de leden van de VVD-fractie en de CDA-fractie hebben ingestemd met een overgangsregeling? 3.Bent u bereid op de website de passage te schrappen waarin staaat dat de wettelijke maatregelen met algemene stemmen zijn aangenomen en in plaats daarvan te vermelden dat de leden van de VVD-fractie en de leden van de CDA-fractie tegen de wettelijke maatregelen hebben gestemd en nadat bleek dat een kamermeerderheid voor de maatregelen stemde, de leden van de genoemde fracties hebben ingestemd met een overgangsregeling om zo de forse financiële klap die een groot aantal automobilisten krijgt nog enigszins te verzachten? Antwoorden

1.Ja.Over de fiscale behandeling van het woon-werkverkeer zijn vele bijdrages geplaatst op het gastenboek van mijn website. Ook heb ik veel brieven en e-mails over dit onderwerp ontvangen. Omdat de publieke belangstelling voor dit onderwerp zeer groot is vond ik het noodzakelijk hierop te reageren. Ik zie mijn website als middel bij uitstek mensen zo actueel mogelijk informatie te bieden over onderwerpen die mijn portefeuille betreffen en mensen bezig houdt.


2 en 3.Mij is bekend dat op onderdelen van het wetsvoorstel Wijziging van belastingwetten c.a. (Belastingplan 2002 III - Natuur, milieu en vervoer) door de VVD en CDA-fractie is tegengestemd. Het wetsvoorstel als geheel is echter met algemene stemmen aangenomen. Dat laatste heb ik in mijn reactie op de vele bijdrages in het gastenboek willen aangeven. De handelingen maken duidelijk dat na het aannemen van de overgangsregeling het gehele wetsvoorstel met algemene stemmen door de Kamer is aangenomen. De informatievoorziening op mijn website heeft evenwel niet als doel nodeloze discussies uit te lokken over de vraag of een aanvaarding van een wetsvoorstel inclusief of exclusief de overgangsmaatregel is. Ik zal daarom bij toekomstige website-teksten mijn formuleringen aanpassen teneinde geen ruimte te bieden voor dit soort misverstanden.

Handelingen 2001-2002, nr. 24, p. 1730