Ingezonden persbericht


SCHOLA CANTORUM KAROLUS MAGNUS OP KASTEEL HEESWIJK

(Tijdens de uitvoering zal Dante kenner, Prof. Jacques Janssen, een toelichting geven)

Datum : 11 april 2002,aanvang 20.00uur

Paats : Wapenzaal Kasteel Heeswijk te Heeswijk(Bernheze)

De Schola Cantorum Karolus Magnus van Nijmegen werd opgericht in 1988.

De naam 'Karolus Magnus' verwijst enerzijds naar Karel de Grote, die in zijn tijd de uniformiteit in de liturgie en de verspreiding van het Gregoriaans in West-Europa bevorderde; anderzijds naar de keizer Karelstad Nijmegen, waar Karel de Grote zich destijds dikwijls in zijn burcht aan de Waal ophield .

De Schola stelt zich ten doel het authentieke Gregoriaans als kostbaar cultureel en liturgisch erfgoed te bewaren en te propageren. Zij baseert zich daarbij voornamelijk op de verworvenheden van de studies der vroeg - middeleeuwse handschriften, zoals die in de vorige eeuw door de monniken van Solesmes (Frankrijk) ter hand zijn genomen, en daar en ook elders nog steeds worden voortgezet. Uitgangspunt vormt de semiologie, de leer die zich bezighoudt met de verklaring van de tekens (neumen) zoals die in de handschriften boven de teksten zijn vermeld. Deze geven weinig nauwkeurige informatie over de melodie, maar des te meer over de ritmiek die bij het zingen moet worden betracht.

Bij haar uitvoeringen beperkt de Schola zich niet uitsluitend tot het liturgische kader, maar hanteert zij ook de concert - en toneelvorm. Zo treedt zij op in kerk en klooster, in schouwburg en concertzaal.

Naast optredens op vele plaatsen in Nederland en optredens i.v.m. uitzendingen van KRO-radio en tv. vonden concerten plaats in België (festival van Watou), Frankrijk (Flavigny sur Ozerain en St.Riquier) en Duitsland (Kleve, Kevelaer en Aken) en nu dus op kasteel Heeswijk

ZINGEN VAN DE HEL EN DE HEMEL

La divina commedia gregoriana.

De Schola Cantorum Karolus Magnus is in 2000, 2001 en ook dit jaar regelmatig overal in het land opgetreden met gregoriaanse gezangen die door de dichter Dante worden aangeduid in zijn goddelijke komedie.

Tijdens de gezangen worden kunstwerken geprojecteerd die door de eeuwen heen zijn gemaakt door kunstenaars die zich door Dantes gedicht hebben laten inspireren, van Botticelli tot de hedendaagse schilderes Juke Hudig.

Een toelichting daarbij wordt steeds verzorgd door een van de zangers: de Dante-vertaler Jacques Janssen, voor wie Dante en het gregoriaans een twee-eenheid vormen.

In verband met het beperkte aantal plaatsen is het belangrijk om te reserveren.

De plaatsbewijzen zijn te reserveren via telefoonnummer 0413 293329 en betaling op rek.nr. 11.16.33.257 bij de Rabobank op naam van Stichting Kasteel Heeswijk "Cultuur".

Aanvragen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld.

De prijs bedraagt ? 18,50 per persoon. Verzoeke duidelijk aan te geven dat dit de lezing met optreden van Karolus Magnus van 11 april betreft.

G.Dick Rakhorst Commissie Cultuur Stichting Kasteel Heeswijk