Ingezonden persbericht

Perbericht: Uitslag provider enquete 1e kwartaal online

Badhoevedorp, 12 april 2002


-B-E-G-I-N--B-E-R-I-C-H-T-


---
Uitslag providerenquete 1e kwartaal

---
Eerste kwartaal 2002:


* Inbelabonnementen nog steeds aan top

* Het blijft tobben met kabelinternet

* Waardering ADSL licht gedaald

In het eerste kwartaal van 2002 hebben ca. 2.200 Internetgebruikers meegedaan aan de providerenquete. Op het enqueteformulier kon men aangeven hoe men dacht over de kwaliteit van de Internetverbinding, helpdesk, Usenetservice en de faciliteiten voor het opzetten van een eigen homepage. Na controle bleven 1.900 formulieren over.

De inbelabonnementen blijven het onverminderd goed doen, met name Plex, MyWeb en Xs4all scoren wederom hoog. Cistron, tot op heden altijd goed voor een top 3 notering is (tijdelijk?) uit de uitslag verdwenen. Voor deze provider zijn ditmaal onvoldoende formulieren (minder dan 20) binnengekomen om mee te dingen naar de prijzen.

ADSL is over de gehele linie nog steeds de best gewaarde toegangsvorm, maar het verschil met de waardering voor inbelabonnementen wordt steeds kleiner. Een snelle internetverbinding (ver)went blijkbaar snel.

Bij de kabelproviders valt op dat @home steeds verder wegzakt. Quicknet valt positief op door de stijgende lijn van de afgelopen tijd vast te houden en is nu na Zeelandnet de best gewaardeerde kabelprovider. Over de helpdesk van Chello (UPC) is internettend Nederland momenteel het minst tevreden.

Klassementen 1e kwartaal 2002

TOP
Provider Cijfer

1 Plex 8.9

2 Xs4all ADSL 8.4

3 MyWeb 8.3

4 Xs4all inbel 7.8

5 Demon inbel 7.7

6 HCCnet ADSL 7.6
6 Planet ADSL 7.6
8 Planet inbel 7.5
9 Tiscali 7.3
10 Zeelandnet 7.1
10 HCCnet inbel 7.1

Flop
Provider Cijfer

1 De Kooi 3.4

2 Cable Wanadoo 5.7

3 Wanadoo 5.8


Waardering Internettoegang algemeen

Wijze Cijfer
ADSL 7.6
Inbel 7.3
Kabel 6.0

Noot: alleen providers waarvoor meer dan 20 formulieren zijn binnengekomen worden in de klassementen verwerkt.

De volledige uitslag is nu te zien via http://www.providerenquete.nl

===
PEP
===
Om de betrouwbaarheid van de enquete zo hoog mogelijk wordt er gewerkt met een groot aantal vaste deelnemers welke verenigd zijn in het Provider Enquete Panel (PEP)
Iedereen die de online enquete eenmaal heeft ingevuld (en door de 'screening' is gekomen) ontvangt na enige tijd een uitnodiging om lid te worden van PEP. Eens in het kwartaal ontvangen de leden via e-mail een vragenformulier met daarop dezelfde vragen als op de website. De resultaten van de enquete ontvangen de leden in de vorm van de html-nieuwsbrief "PEP-Talk".

PEP telt momenteel 2.200 leden.

Screening formulieren:
Om misbruik van de enquete zoveel mogelijk uit te sluiten wordt ieder formulier gescreend.
Er wordt o.a. bepaald of het formulier 'geloofwaardig' overkomt en verder worden dubbele of meervoudige stemmen verwijderd. Dit keer werden van de 2.200 formulieren er 300 afgekeurd.


-E-I-N-D-E--B-E-R-I-C-H-T-

Voor nadere informatie:

Zwiet Internet Produkties
Paul van Zwieten
e-mail: paul@zwieten.demon.nl
Tel: (na 20.00 uur) 020-6593774
Fax: 020-6595232