CNV BEDRIJVENBOND

CNV: Gratis vervoeractie streekvervoer groot succes

De gratis vervoeractie in het streekvervoer is een groot succes aan het worden. In vrijwel het hele land doen buschauffeurs mee aan de actie voor een goede cao. De motivatie voor de actie is nog toegenomen nadat de werkgevers op de valreep alle al bereikte resultaten plus het loonbod van tafel haalden. In feite staan de werknemers in het openbaar vervoer nu met lege handen.

Dit betekent dat het toch al ver beneden de maat liggende loonbod van 3,5 procent op 1 april (gemiddeld over het jaar slechts 2,6 procent) en 0,6 procent eenmalige als eindejaarsuitkering van de baan zijn. Ook zaken waar CNV Stads- en streekvervoer en de werkgevers het over eens waren, zoals de regeling voor vervroegde pensionering zijn van tafel.

Ondoordachte zet werkgevers
Door de ondoordachte actie van de werkgevers zijn bonden en leden terug bij af. Een ander resultaat van het intrekken van alle voorstellen door de werkgevers is dat deze hiermee als het ware zelf de acties hebben georganiseerd. Volgens onderhandelaar Arjan Huizinga van CNV Stads- en streekvervoer is de motivatie van de leden om actie te voeren hierdoor 'enorm toegenomen. Leden zijn boos, furieus over het gedrag van hun werkgever,' aldus Huizinga.

Verharding acties
De gratis vervoeractie wordt niet alleen vandaag gehouden, maar gaat vrijdag door. Wanneer de werkgevers niet op hun schreden terugkeren is de kans groot dat de acties zich na het weekeinde verharden en de werkgevers hiermee ook in de hand werken dat hun klanten, de reizigers, vanaf volgende week worden getroffen door acties.

Nadere inlichtingen:
Arjan Huizinga (cao-onderhandelaar CNV Stads- en streekvervoer), tel.: 06 - 51 60 20 32;
Jan Immerzeel (persvoorlichting tot 14.00 uur), tel.: 030 6 348 241 (kantoor)of 06 - 22 39 30 12.

Houten, 11 april 2002

11 apr 02 07:06