Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Minister Brinkhorst neemt rapport 'Lastige lasten' in ontvangst

11 april 2002 -
Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft vandaag het rapport 'Lastige lasten' (PDF-formaat, 301 Kb) uit handen van mevrouw Sorgdrager in ontvangst genomen en naar de Tweede Kamer gestuurd. Sorgdrager heeft op verzoek van de minister onderzocht in hoeverre op de beleidsterreinen mest en veterinaire zaken de administratieve lasten kunnen worden teruggebracht.
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/cgi-bin/...fo/2002/pb044.htm . Brinkhorst toonde zich verheugd met het rapport. Hij kondigde aan op zeer korte termijn de aanbevelingen van het rapport uit te werken. Hij gaf aan dat met name op het vlak van mest de tijd nu ook rijp is om de lastendruk terug te brengen. Brinkhorst constateerde dat naarmate de sector meer maatschappelijk gaat ondernemen, de overheid makkelijker vertrouwen kan geven aan de sector.

Het kabinet streeft naar een reductie van 25 procent van de administratieve lastendruk. Binnen het LNV-werkgebied zorgen mestbeleid en veterinaire regels voor de meeste administratieve lasten, bleek vorig jaar uit een quick scan naar die lastendruk. De kosten van de administratieve lasten op deze twee terreinen worden in een nulmeting door Cap Gemini Ernst & Young geschat op 231 miljoen euro in 2002.

Sorgdrager constateert in haar rapport dat verplichtingen vanuit de EU de mogelijkheden om regelgeving te vereenvoudigen beperken. Toch blijkt uit haar onderzoek lastenverlichting goed mogelijk. Zij geeft mogelijkheden aan tot een totaal bedrag van ongeveer 48 miljoen euro. Belangrijke winst is bijvoorbeeld te boeken door het verminderne van het aantal vereiste formulieren, samenvoegen van mestnummers en afschaffen van de verplichting tot het bijvoegen van een rapport van bevindingen bij de Minas- aangifte. Ook het harmoniseren van begrippen, definities, controles en momenten van gegevensinwinning binnen het ministerie kan leiden tot een forse lastenreductie. De meeste winst is in de toekomst te halen door effectiever gebruik van ICT. Sorgdrager benadrukt echter dat dan een strakke regie vanuit het ministerie vereist is en dat de uitvoeringsorganisaties vanaf het begin bij het opstellen van regels betrokken moeten worden. Daarnaast werpt zij de vraag op hoe strak de greep van de overheid moet zijn om een bepaald doel te bereiken en in hoeverre de verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van de sector verlegd kan worden naar het bedrijfsleven zelf.