Gemeente Utrecht

Starters op woningmarkt profiteren van nieuwbouw in Leidsche Rijn

De nieuwbouw in Leidsche Rijn bevordert de doorstroming in de bestaande stad. Een groot aantal Utrechters dat verhuist naar het nieuwe stadsdeel laat in de bestaande stad een sociale huurwoning achter. Van deze vrijkomende huurwoningen profiteren vooral bewoners die, vanwege hun inkomen, op dit soort woningen zijn aangewezen. Vaak gaat het om jongeren met een lager inkomen dan degenen die naar Leidsche Rijn vertrokken. Die conclusies zijn te trekken uit de notitie 'Doorstromingseffecten Leidsche Rijn, die vandaag is vrijgegeven.

Uit de notitie blijkt dat veel van de doorstromers afkomstig uit een sociale huurwoning, in staat zijn om in Leidsche Rijn een huis te kopen, dan wel om een woning te huren tegen een hogere huurprijs. De nieuwbouw levert daarmee een bijdrage aan de bestrijding van het 'scheefwonen'. Met scheefwoners worden huishoudens bedoeld die gelet op hun inkomen eigenlijk te goedkoop huren.

De meerderheid van de kopers( 62%) in Leidsche Rijn komt uit de stad, 23 % uit de regio en 15 % van daarbuiten. Kopers van buiten beschikken over het algemeen over een hoger inkomen dan kopers uit stad en regio. Van de huishoudens die zich de afgelopen twee jaar hebben ingeschreven als belangstellende voor een woning in Leidsche Rijn is 63% uit op een (middel)dure woning.