Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Het Rugzakje - scholen moeten niet zeuren

11 april 2002

Utrecht, 10 april 2002
Referentie: F01-19/349/AtH

Persbericht

Na 7 jaar voorbereiding moeten scholen niet klagen Ouders gehandicapte kinderen willen keuzevrijheid onderwijs

Ouders van kinderen met een handicap zijn bijzonder verbaasd over de huidige opstelling van PC schoolbesturen. De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) vinden dat het onderwijsveld niet moet zeuren. De invoering van de leerlinggebonden financiering (rugzakje) voor kinderen met een handicap is een goede ontwikkeling. Ouders krijgen meer keuzevrijheid en de voorbereidingen voor de invoering van het rugzakje dateren zeker al van 1994.De scholen moeten nu gewoon aan de slag.

Keuzevrijheid
De keuzevrijheid van ouders moet voorop staan. FvO en CG-Raad vinden het belangrijk dat kinderen met een handicap straks gewoon gebruik kunnen maken van het regulier onderwijs. Van belang is dat ouders zelf een school voor hun kind kunnen kiezen. Kinderen met een handicap moeten naar elke school kunnen gaan dicht bij hun huis. De school moet hooguit in uitzonderingssituaties kunnen aangeven dat dat op dit moment feitelijk onmogelijk is.

Ruime ervaring
Het rugzakje is geen nieuwe ontwikkeling. Er zijn nu al zo'n 10.000 kinderen met een handicap die gebruik maken van het regulier onderwijs. Het traject dat is gestart in 1994 krijgt nu alleen een goede wettelijke basis.

Wettelijke regeling
De komst van het rugzakje is jarenlang voorbereid in goed overleg met schoolbesturen van speciaal en regulier onderwijs, onderwijs vakbonden en ouderorganisaties. In 1999 was al duidelijk wat er in grote lijnen zou gaan gebeuren. Het onderwijs kon zich dus tijdig voorbereiden op de invoering van de wet Leerlinggebonden Financiering.