Gemeente Hilversum

Beeld Erfgooier gemolesteerd

Het ligt in de planning om het beeld Prometheus van de kunstenaar Nic Jonk te restaureren. De restauratie van het beeld de Erfgooier lag niet in de planning. Maar het zal er (wellicht) noodgedwongen toch van moeten komen. Want twee voetjes, dat is alles wat rest van de Erfgooier, op het pleintje voor C&A. Het bronzen beeld, een schepping van Hans Bayens, is begin april bruut van zijn sokkel gerukt. Alles wat rest zijn de twee voetjes. Deze zullen binnenkort van de sokkel worden verwijderd. Het gemolesteerde beeld ligt nu opgeslagen in de gemeentewerf aan de Mussenstraat.
Het beeld, gemaakt in 1997, is met forse steun van de Lionsclub gerealiseerd. De waarde van het beeld wordt geschat op circa 30.000 euro. Het beeld was niet verzekerd. Het bedrijf De Kunstwacht is gevraagd om te kijken welke schade het beeld geleden heeft en wat de restauratiekosten zijn.

Prometheus
Het beeld van Prometheus zal waarschijnlijk in de loop van dit jaar worden herplaatst. Dit is een bronzen beeld van de kunstenaar Nic Jonk, dat oorspronkelijk stond op de hoek Kleine Drift en de Minckelersstraat. Het beeld stelt een figuur uit de Griekse mythologie voor. Prometheus torst het vuur op zijn schouders en daalt neer op de aarde. Het is in 1960 door Nic Jonk gemaakt en stond destijds op een hoge kalkstenen sokkel. In de loop van de tijd is deze sokkel aan de voet ernstig gescheurd. De sokkel was daardoor zo verzwakt dat het gevaar aanwezig was dat het beeld zou omvallen. Om dit te voorkomen is het beeld tijdelijk weggehaald. De kosten die met de restauratie en herplaatsing gemoeid zijn, zijn zo hoog dat de raad hiervoor een beslissing moet nemen. Toch is er een goede hoop dat de restauratie en herplaatsing nog dit jaar kan plaatsvinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. E.E. van Mensch, directeur van het Goois Museum, tel. 035 - 629 2826

11 april