Gemeente Albrandswaard


Legionellabacterie in douches zwembad Albrandswaard

Op 11 april j.l. is zwembad Albrandswaard in kennis gesteld van het gegeven dat zich in de douches van het zwembad Legionellabacteriën bevinden. Dit is geconstateerd uit watermonsters die periodiek door Centrilab, een gecertificeerd waterlaboratorium, worden afgenomen.

Zwembad Albrandswaard beschikt over een actueel Legionellabeheersplan op basis waarvan door de medewerkers van het zwembad (preventieve) maatregelen worden uitgevoerd. Nu de Legionellabacterie ondanks de wekelijkse doorspoeling van de douches met heet water toch is geconstateerd, zijn alle douches van het zwembad vanaf 11 april direct afgesloten. Na de ontdekking van de Legionellabacterie zijn de douchekoppen behandeld en worden de leidingen dagelijks met heet water doorgespoeld.

Het zwembad blijft geopend voor alle activiteiten. De bezoekers van zwembad Albrandswaard lopen geen enkel risico omdat de bassins gevuld zijn met gechloreerd water waarin de Legionellabacterie niet kan voorkomen.

De komende dagen worden nadere analyses uitgevoerd door Centrilab naar de aanwezigheid van Legionellabacteriën. De douches blijven gesloten tot geconstateerd is dat ze Legionella-vrij zijn. Omdat deze analyses enige tijd in beslag nemen is de verwachting dat de douches in ieder geval tot en met eind april gesloten blijven. Nadere berichtgeving volgt als de resultaten zodanig zijn dat de douches van zwembad Albrandswaard weer in gebruik genomen kunnen worden.

Het risico dat iemand die de douches van zwembad Albrandswaard de afgelopen 10 dagen gebruikt heeft ziek wordt is zeer klein. Mensen die klachten hebben over hoge koorts (>39 graden), gepaard gaande met ernstig hoesten, diarree, ernstige hoofdpijn of longontsteking, kunnen zich melden bij hun huisarts of diens vervanger. Voor (dringende) vragen over de gezondheid kan men tijdens kantooruren contact opnemen met de GGD (010-4339933). Met vragen over het zwembad kan men op werkdagen vanaf 14.00 uur contact opnemen met zwembad Albrandswaard (manager de heer J. van Oosterom, tel. 010-5017777).

Rhoon, 12 april 2002