Artis

Amsterdam, Amsterdam, 11 april 2002

Persbericht

Artis en de VOC

Tijdens de weekenden van 13/14 en 20/21 april besteedt Artis uitgebreid aandacht aan het feit dat de Verenigde Oostindische Compagnie 400 jaar geleden werd opgericht. En wel in de vorm van de expositie "Dagboeken van Jan Brandes", met als subtitel "Dieren en de VOC", rondleidingen langs "VOC-dieren in Artis" en het nieuwe programma in het Planetarium, "Varen op de Sterren", dat vlak voor de Paasdagen in première ging.

Jan Brandes preekte als Luthers dominee in de nadagen van de VOC, 1779-1785, in Batavia. Een groot deel van zijn tijd besteedde hij echter aan het vullen van zijn dagboeken met tekeningen van de mensen, planten en dieren die hij niet alleen in Oost-Indië, maar ook in Ceylon en Zuid-Afrika trof. Die dagboeken zijn bewaard gebleven en met name zijn tekeningen van planten en dieren geven een goed beeld van de natuur die hij aantrof. De expositie toont een vijftigtal, in de vorm van vergroot uitgeprinte kopieën van de oorspronkelijke tekeningen en gerangschikt volgens de heen- en retourroute van de VOC-schepen. Er zijn zelfs diersoorten bij die elders in Artis in levende lijve te zien zijn.

De VOC-rondleiding start om 11.00 en 13.30 uur bij de Apenrots en duurt een uur. Hij voert langs diersoorten die indertijd daadwerkelijk door VOC-schepen werden aangevoerd of in ieder geval bij de Oost-Indiëgangers bekend waren. Denk daarbij aan orang-oetan, Sumatraanse tijger, tijgerpython of kroonduif. De rondleidingen worden gegeven door vrijwillige rondleiders van de Educatieve Dienst.

Het programma "Varen op de Sterren" ging op donderdag 28 maart in première en laat zien, op welke wijze onze zeevarende voorouders de weg naar Oost-Indië, en terug, vonden. Ook in dit programma treft de bezoeker een aantal van de historische prenten van ds. Jan Brandes aan.

---

----------------------------------------