ANGO

VVD wil beter toegankelijke samenleving voor gehandicapten

VVD wil beter toegankelijke en bereikbare samenleving voor gehandicapten

Nieuwegein - 'De VVD wil dat de regering met alle betrokken ministeries versneld een wetsvoorstel voorbereid waarin de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de samenleving in brede zin is geregeld voor mensen met een beperking. Een dergelijke wet moet analoog zijn aan de 'Americans with Disabilities Act (ADA)'. In het bijzonder op het terrein van vervoer, publieke ruimten, publieke dienstverlening en wonen.' Dit benadrukte Tweede Kamerlid Erica Terpstra afgelopen zaterdag tijdens een politieke bijeenkomst die de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) afgelopen zaterdag hield in Nieuwegein.
Samen met haar collega-politici José Smits (PvdA), Ab Harrewijn (GroenLinks),Laurette Spoelman (PvdA), Bas Van der Vlies (SGP), Rosita van Gijlswijk (SP) en Aart Mosterd (CDA) gingen zij in discussie met gehandicapten. Het ging over het Persoonsgebonden Budget, vervoer, arbeid, inkomen, onderwijs, scholing, vrijetijdsbesteding, toegankelijkheid, mensenrechten en integraal gehandicaptenbeleid.

Blijven liggen
Het idee wat de VVD in Nieuwegein lanceerde is niet nieuw. In juni van het vorig jaar werd het voorstel in een motie van het kamerlid Passtoors, mede ondertekend door Smits en Hermann, ingediend. De motie werd toen echter niet in stemming gebracht. 'Het is traditie dat moties die zijn blijven liggen, alsnog voor het einde van een zittingsperiode van de Kamer, in stemming kunnen worden gebracht.' Gaf Terpstra aan. 'Wij willen dat dit de komende weken ook met deze motie gebeurt.'
Zij was er aan het einde van de middag bij ANGO van overtuigd dat de motie het wel zal halen. 'Uit alle verhalen van mijn collega's hier, blijkt dat we het op dit punt duidelijk eens zijn. De huidige aanbouwwet inzake Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte is veel te beperkt. Wanneer de motie nu in stemming wordt gebracht, kunnen we er als gezamenlijke partijen ook voor zorgen dat het onderwerp deel gaat uitmaken van het komende Regeeraccoord.'
Veel mensen met een handicap maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid die ANGO hen bood om met politici in gesprek te komen. Zij spraken telkens een half uur in kleine groepjes met (potentiële) kamerleden. Drie keer werd er gewisseld van gesprekspartner en van onderwerp. Tussen de drie discussies zat steeds een pauze, Hierin hield Marc Dik, presentator van het televisieprogramma 'Jong', interviewtjes met bezoekers en politici. Aan het einde van de derde discussie zette hij de dingen nog een keer op een rij met enkele gasten.
De formule voor de dialoog tussen de politiek en mensen met een functiebeperking bleek bij beide partijen zeer goed aan te slaan. De mensen met een handicap kregen heel direct de kans de problemen waarop zij binnen de Nederlandse samenleving stoten, aan de kaart te stellen. 'Ik heb vandaag weer beter begrepen hoe belangrijk het is om zaken op het terrein van gehandicaptenbeleid niet alleen vanuit mijn positie te bekijken, maar ook goed stil te staan bij diegene waarvoor al die wetgeving bedoeld is.' Gaf de heer Van der Vlies aan. De gemeenschappelijke parlementariërs vonden het contact zo waardevol dat zij de organisatoren adviseerden een dergelijke ontmoeting vaker te organiseren, niet alleen rondom de verkiezingen.

14 apr 02 01:20