Amsterdam RAI

BouwRAI 2002
11 feb 2002

NIEUWE THEMATISCHE OPZET VOOR BOUWRAI 2002

Op de komende BouwRAI, vakbeurs voor stedelijke ontwikkeling, komen de meest actuele vraagstukken in de woningbouw uitgebreid aan bod. Vier dagen lang is er alle aandacht voor de themas De Woonconsument, Stedelijke Vernieuwing, Wooninnovaties en Coalities en Allianties. Naast het omlijstend programma is hiervoor het nieuwe Stadsplein opgezet. Hier is alle ruimte voor het opdoen en uitwisselen van kennis, ideeën en meningen. Samen met het aanbod van zon 400 exposanten krijgen opdrachtgevers uit de bouwwereld zo een goed overzicht van de ontwikkelingen in hun branche. De BouwRAI 2002 vindt plaats van maandag 15 tot en met donderdag 18 april in Amsterdam RAI.

Themas als rode draad
Wie betrokken is bij de realisatie van woningbouwprojecten heeft te maken met een meer vraaggestuurd woonbeleid. Dit heeft gevolgen op velerlei gebieden. Het vraagt om strategische samenwerking, nieuwe visies op bouwen en innoverende producten en technieken. De vier beursthemas maken het mogelijk om de belangrijkste ontwikkelingen in de woningbouw uitvoerig te belichten. De invulling richt zich zowel op nieuwbouw als renovatie én zowel op grootschalige als kleinere projecten.

De themas lopen als een rode draad door de hele BouwRAI heen. Zo staat op het Stadsplein iedere dag één thema centraal. Inhoudelijke debatten en korte discussies belichten de standpunten van de verschillende markt-partijen. In het omlijstend programma, in het RAI Congrescentrum, komen alle themas iedere dag aan bod. Organisaties als Aedes, SEV, VNG en Senter haken met eigen sessies in op één van de vier themas. Alle bijeenkomsten duren maximaal twee uur, zodat er volop ruimte is voor beursbezoek.

Ook exposanten besteden in hun beurspresentatie aandacht aan de themas. Per onderwerp is er een plattegrond waarop zij staan vermeld. Deze (gratis) looproutes vinden bezoekers bij de entree en zijn vanzelfsprekend iedere dag bruikbaar.

Stadsplein bruisend hart
Het Stadsplein is de plek voor discussies, ontmoetingen en het uitwisselen van ideeën; iedere dag aan de hand van een ander thema (maandag De Woonconsument, dinsdag Stedelijke Vernieuwing, woensdag Wooninnovaties en donderdag Allianties en Coalities).

De participanten aan de Academie (o.a. Amstelland Ontwikkeling BV, Era Bouw en De Alliantie) zorgen gezamenlijk voor een pittig programma. In de Bioscoop zijn bedrijfsfilms en -presentaties te zien. De genomineerde innovaties voor de Nationale Bouwprijs krijgen een plek in de Galerie. Het marktplein biedt onderdak aan de participanten van de Academie en enkele non-profitorganisaties. Natuurlijk kan een Stadsplein niet zonder café. Het Sprekerscafé is drie keer per dag dé plek om bij te praten en te discussiëren over het dagthema met beleidsmakers, politici en bestuurders.

De buren van het Stadsplein
Het Stadsplein is te vinden in de Hollandhal (Hal 10). Deze hal biedt tevens onderdak aan deelnemers die betrokken zijn bij de eerste fase van het bouw-proces. Hiertoe behoren architecten, gemeenten, projectontwikkelaars, brancheorganisaties en de energiebedrijven.

Noviteiten bij toeleverende industrie
De toeleverende industrie is verhuisd naar de Parkhal (Hal 8). Vooral deze exposanten brengen nieuwe producten voor het voetlicht. De eerder genoemde themas zijn ook terug te vinden in de noviteiten. Veel product-variaties passen bij een grotere keuzemogelijkheid voor woonconsumenten. Nieuwe communicatie- en informatietechnologie brengen andere domotica-producten en -services, wat weer leidt tot mogelijke wooninnovaties. Andere aspecten die opvallen in het noviteitenaanbod zijn prefab-bouwelementen en producten gericht op duurzaamheid.

Producten op het gebied van energie en duurzaamheid zijn te vinden in de Deltahal (Hal 10). De Stichting Warmtepompen komt er met een eigen paviljoen, het paviljoen Holland Solar verenigt leveranciers op het gebied van zonne-energie. Het aantal deelnemers in dit segment is sterk gegroeid in vergelijking met twee jaar geleden. Ook automatisering krijgt veel aandacht. Ontwikkelingen op het gebied van domotica maken comfortabeler wonen en nieuwe woonzorgconcepten mogelijk.

Bijzondere exposities
Op de BouwRAI zijn twee bijzondere exposities te vinden. Allereerst geeft Koninklijke Tichelaar Makkum een overzicht van de mogelijkheden van keramiek in de hedendaagse architectuur. Zo zijn er bijzondere reliëftegels, geglazuurde bakstenen en fototransfers te zien die zijn ontworpen in samenwerking met kunstenaars en vormgevers.

De tweede expositie betreft de nominaties van de ideeënprijsvraag www.snelweghuis.nl, georganiseerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De vele plannen geven een toekomstbeeld van de mogelijk-heden om in de nabijheid van auto(snel)wegen te wonen. Niet voor niets vormen de schetsen van snelweghuizen de letterlijke verbinding tussen BouwRAI en de gelijktijdig gehouden Intertraffic, vakbeurs voor verkeers- en vervoersinfrastructuur.

Activiteiten tijdens de BouwRAI
Buiten het thematische programma van de BouwRAI vinden er ook seminars plaats over andere onderwerpen. Energie & Gebouwde Omgeving gaat over de plaats van energie in de huidige nieuwbouwplannen en herstructureringsprojecten. Ook duurzame energie komt hierbij aan de orde. De realisatie van nieuwe internet-infrastructuren en de mogelijkheden van een virtual community zijn sessies van het seminar ICT & Gebouwde Omgeving.

Gericht op het raakvlak stedelijke vernieuwing, verkeer & vervoer en dienstverlening is het nieuwe congres- en matching evenement Urban Development. Het congres stelt dat naast het streven naar stedenbouw-kundige en infrastructurele kwaliteit er aandacht moet zijn voor de tevredenheid en acceptatie bij gebruikers. Daarmee vormt Urban Development de verbindende factor tussen de BouwRAI en Intertraffic.

Korting bij online-registratie
De BouwRAI 2002 vindt dit jaar van maandag tot en met donderdag plaats en wel van 15 tot en met 18 april. De openingsuren zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur, alleen de laatste dag sluit de beurs een uur eerder. Toegang tot de beurs is gratis op vertoon van een uitnodigingskaart of 25 per persoon aan de kassa. Wie via de internetsite www.rai.nl/bouwrai voorregistreert, krijgt 50% korting op de toegangsprijs. Op deze site is bovendien al het nieuws van de komende BouwRAI te vinden zoals de deelnemerslijst en het gehele omlijstende programma. Ook wordt aangegeven hoe bezoekers zich voor de verschillende seminars kunnen aanmelden.

Amsterdam, 11 februari 2002