Ingezonden persbericht

PERSBERICHT



ONDERWERP: bezoek Prins Willem Alexander en Prinses Maxima aan Ghanese visserstadje.

Op maandag 15 april bezoeken Prins Willem Alexander en Prinses Maxima het Ghanese vissersstadje Elmina. Dit stadje wordt met Nederlandse hulp opgeknapt. Het prinselijk echtpaar zal in het imposante Fort St. George of Elmina het startsein voor de opknapbeurt geven. Dit Fort was meer dan tweehonderd jaar het hoofdkwartier van de West Indische Compagnie en is nu een monument/museum tegen de slavenhandel.

Daarna zullen beiden een wandeling maken door het stadje. De prins en de prinses zullen worden gewezen op de armoede in de stad van twintigduizend inwoners. Ze zullen zien dat de pittoreske maar vervuilde haven slecht functioneert en dat de Nederlandse erfstukken , zoals de koopmanshuizen, in verval zijn geraakt.

Juist vanwege de historische banden is besloten het stadje op te knappen. Dit programma, genaamd Elmina Cultural Heritage and Management Programme wordt uitgevoerd door het in Rotterdam gevestigde Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS). Naast renovatie van historische monumenten moet de slechte riolering worden vernieuwd en de haven uitgebaggerd.

Na de opening door Willem Alexander en Maxima zal er drie dagen worden vergaderd en gesproken. De bevolking zal dan duidelijk maken, waaraan zij prioriteit geeft. IHS hoopt de levenstandaard van de mensen te verbeteren. Door het opknappen van de historische monumenten zullen meer toeristen naar dit historische plaatsje komen. Met name nazaten van de slaven uit de VS en ook Suriname bezoeken nu al het stadje.

Of al de plannen echt doorgaan is helaas onzeker. Er is weliswaar geld vrijgemaakt om verbeteringsplannen te maken en een groep locale ambtenaren te trainen, maar er is geen geld om het project ook werkelijk uit te voeren. Gezien de historische relatie van de Nederlanders met de bevolking van Elmina (Grote delen van de stad zijn door Nederlanders gebouwd en er zijn minstens 300 families met Nederlandse achternamen), heeft Nederland een verplichting de armoedige situatie te verbeteren. Op dit moment heeft alleen Cordaid/Memisa 46,000 Euro geschonken om een schoonmaak campagne te organiseren en een aantal werktuigen voor vuil ophaal te kopen.

Projectleider Paul Schuttenbelt hoopt dat of het Nederlandse bedrijfsleven of een ontwikkelingsorganisatie zich het lot van Elmina aantrekt. Ook zoekt Elmina een zusterstad, liefst ook een visserstad(je).

Voor meer informatie kontakt opnemen met

Paul Schuttenbelt

Team Leader Elmina Cultural Heritage Programme

PO Box LG 549 Legon Ghana

233-20-2112883 of 233-21-508817

email ihs@ilgs.org of pauls@ghana.com