Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederlandse steun voor Antilliaans onderwijs

15 april 2002

Staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft ruim 12,7 miljoen euro (bijna 20 miljoen Antilliaanse gulden) beschikbaar gesteld voor het Antilliaanse onderwijs. Het geld komt uit de reguliere begroting van staatssecretaris De Vries.

---

Het onderwijs is een van de speerpunten van het Nederlandse beleid in de samenwerking met de Antillen. Uitgangspunt is dat alle Antilliaanse kinderen en jongeren kwalitatief goed onderwijs moeten kunnen krijgen. Op die manier krijgt iedereen gelijke mogelijkheden om zich ten volle te ontwikkelen, en krijgt iedereen kansen om deel te nemen aan het economisch en maatschappelijk leven. Omgekeerd is goed onderwijs ook voor de Nederlandse Antillen van belang: alleen een land met een goed-opgeleide bevolking kan zich economisch volwaardig ontwikkelen.

Voor het funderend onderwijs is voor dit jaar bijna 3,5 miljoen euro (bijna 5,5 miljoen Antilliaanse gulden) uitgetrokken. Met dit geld kunnen het kleuter- en basisonderwijs, het speciaal onderwijs en de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs verbeterd worden. Te denken valt aan ontwikkeling van nieuwe leermiddelen en aanpassing van bestaand materiaal, vertaling van leesmethoden, de aanschaf van computers en software, verbouwingen van schoolgebouwen.

Ook komt er voorschoolse opvang. De kwaliteit van de docentenopleidingen gaat omhoog, en ook zittende leerkrachten en huidige studenten aan de docentenopleidingen krijgen na- en bijscholing. Er komt een systeem om de kwaliteit van het funderend onderwijs te bewaken.

Voor het beroepsonderwijs is dit jaar ruim 3,3 miljoen euro (5,25 miljoen Antilliaanse gulden) beschikbaar. Dit geld is bestemd voor vernieuwing en verbetering van het Voorbereidend Secundair Beroepsonderwijs en van het Secundair Beroepsonderwijs.

Het is de bedoeling het beroepsonderwijs beter te laten aansluiten bij de behoeften op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat bestaande leer- en opleidingsplannen moeten worden aangepast. Verder moeten er stagemogelijkheden zijn en contacten tussen scholen en het bedrijfsleven. Andere leermiddelen en inventaris zijn nodig, inclusief computers en software.

Veranderingen in het onderwijs houden in dat ook de rol van leraren verandert. Hiervoor is nascholing nodig. Ook is geld beschikbaar voor verbouwingen en nieuwbouw van schoolgebouwen of lokalen.

Tenslotte is voor de jaren 2002 tot en met 2005 ruim 5,9 miljoen euro (bijna 9,3 miljoen Antilliaanse gulden) bestemd voor de institutionele en organisatorische versterking van het onderwijs. Hieronder valt het versterken van het Departement van Onderwijs en de onderwijsdiensten van de eilanden.

---