Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 08/04/2002


---

Presentatie Amsterdams Centrum Voor Kinderstudies
Studiemiddag over rol overheid en ouders bij opvoeding

Het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies (ACK) dat begin dit jaar is opgericht, presenteert zichzelf op maandag 15 april met een studiemiddag over de verhouding tussen de verantwoordelijkheid van de overheid en die van ouders voor het wel en wee van kinderen. De middag bestaat uit drie lezingen en een debat tussen de sprekers, Groen Links-kamerlid drs. Femke Halsema, VVD-kamerlid Els Meijer en het publiek.

De eerste spreker is prof. dr. Jaap Doek, hoogleraar Jeugd- en Jeugdbeschermingsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en voorzitter van de commissie van toezicht op naleving van het VN-verdrag over rechten van het kind. Hij belicht het middagthema vanuit juridisch perspectief: hij zal onder meer aandacht besteden aan de doorwerking van het genoemde VN-verdrag op de positie van kinderen bij het nemen van beslissingen over hun welzijn.

Prof. dr. Hans Koot, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie aan de VU, verzorgt de tweede lezing. Hij gaat onder andere in op de ingewikkelde verhouding tussen politiek en wetenschap en laat zien dat beleid te veel gefundeerd is op de waan van de dag en te weinig op de beschikbare kennis over ontwikkeling en opvoeding. Koot behandelt de vraag welke legitimering de wetenschap kan en moet bieden voor ondersteuning bij en interventies in opvoedingsaangelegenheden.

De derde lezing is de Oliver Twist lezing, een publiekslezing die het ACK vanaf nu jaarlijks zal organiseren over een thema waarbij de verhouding tussen rechten en belangen van ouders, kinderen en samenleving in het geding is. Deze lezing wordt verzorgd door prof. dr. Dries van Dantzig, emeritus hoogleraar Psychotherapie en voorzitter van de Stichting RAAK (Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling). Van Dantzig laat zien hoezeer allerlei vanzelfsprekendheden in onze samenleving zoals het recht op privacy en de opvatting dat iedereen moet kunnen opvoeden het zicht belemmeren op belangen van kinderen.

Na de Oliver Twist lezing vindt er een debat plaats met en tussen de sprekers en de Tweede Kamerleden Halsema en Meijer.

Het ACK is een interfacultair onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit: de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit der Geneeskunde werken erin samen. De directie van het ACK is in handen van prof. dr. Herman Baartman, bijzonder hoogleraar preventie en hulpverlening inzake kindermishandeling, en mr. dr. Mariëlle Bruning.



Vrije Universiteit Amsterdam