Korps: Friesland, plaats: Friesland 15-04-2002
Politieberichten van 14/4 (13.00 uur) t/m 15/4 (07.00 uur)

Sneek: brand in woning
Zondag omstreeks 11.35 uur werd brandgesticht in een in aanbouwzijnde woning aan de Schoenlapper, in de wijk Duinterpen III. In de niet afgesloten woning werden in een kamer een aantal voorwerpen in brand gestoken. Onder de in brand gestoken materialen bevonden zich tempexplaten, die voor een hevige rookontwikkeling zorgden. De brandweer heeft het vuur geblust. De gehele beneden verdieping was zwart. Een schadebedrag is niet bekend. De woning werd gebouwd door een bouwbedrijf uit Groningen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Sneek: inbraak woning
Zondag tussen 00.05 en 09,30 uur is ingebroken in een woning aan de Bourbonstraat. De achterdeur werd geforceerd. Uit de woning werd een polstasje weggenomen. In dit tasje zaten een rijbewijs, paspoort, identiteitskaart, zonnebril en een paar honderd euro. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Grou: brandstichting
Zaterdag omstreeks 18.15 uur brak brand uit in een leegstaande boerderij aan It Hofland. Op de eerste verdieping van het woonhuis werd brandgesticht. Rommel werd in de brand gestoken. Door snel ingrijpen van de brandweer, kon erger worden voorkomen. De schade bleef beperkt. Door getuigen werd gezien dat zich jeugd op het terrein bevond. Zondag omstreeks 15.30 uur werd gemeld dat zich weer jeugd bij de boerderij bevond. De boerderij was inmiddels afgezet van hekken. Toen een patrouille bij de boerderij aankwam, wilden twee jeugdige personen deze net verlaten. Uit onderzoek bleek dat de twee jongens, beiden 13 jaar uit Grou, bij de boerderij verschillende vernielingen hadden aangericht en dat zij ook verantwoordelijk waren voor de brand van zaterdag. De jongens zijn meegenomen naar het bureau. De ouders zijn in kennis gesteld. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal zijn ze weer in vrijheid gesteld en heengezonden.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 16.25 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto aangetroffen, die slingerend reed. De bestuurder reed met een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur en had de gehele rijbaan nodig. De bestuurder kreeg een stopteken, doch reageerde hier niet op. Vervolgens de optische en geluidssignalen in werking gesteld om de bestuurder en het overige verkeer te waarschuwen. De bestuurder bleef echter doorrijden. Met behulp van nog twee politiewagen kon de bestuurder worden ingesloten en zodoende kon hij tot stoppen worden gedwongen. Bij het tot stilstand komen reed de bestuurder tegen het rechter achterspatbord van de politieauto, waardoor geringe schade ontstond. De bestuurder bleef verdoofd in de auto zitten met een fles wijn naast zich. De bestuurder uit de auto gehaald en aangehouden. De man, een 58-jarige inwoner van Den Oever, werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau werd een bloedproef van de man genbomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend. De auto werd in beslag genomen. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Dit was op 23 juli 2001 ongeldig verklaard. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: geheime zender
Zondag omstreeks 17.00 uur werd in samenwerking met de radiocontroledienst in een woning aan de Brik een geheime zender (naam niet bekend) uit de lucht gehaald. Op het moment van binnentreden was de zender in bedrijf. In de woning was op dat moment niemand aanwezig. De zender werd in beslag genomen. De eigenaar van de zender moet nog worden gehoord.

Langweer: marifoon
Zondag omstreeks 17.30 uur werd in samenwerking met de radiocontroledienst een marifoon in beslag genomen. De marifoon bevond zich aan boord van een 59-jarige inwoner van Langweer. De boot lag afgemeerd aan de Pontdyk. Voor de marifoon was geen vergunning afgegeven. Tegen de eigenaar van de marifoon, de 59-jarige inwoner van Langweer, werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag omstreeks 19.10 uur werd in het zwembad De Blauwe Golf aan de Jelsumerstraat een 32-jarige inwoner van Beetgumermolen mishandeld door vermoedelijk een 38-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer kreeg bij het verlaten van de kleedruimtes verschillende vuistslagen tegen het gelaat, waardoor hij enkele tanden door zijn onderlip kreeg. De verdachte heeft vervolgens het zwembad verlaten. Waarover de ruzie is ontstaan, is nog niet duidelijk. De verdachte moet nog worden gehoord.

Bolsward: inbraak bedrijf
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Koopman Heeresweg. Via een gat in het dak kwam men binnen. In het kantoor werd een kluis opengebroken. Het geld uit de kluis, een paar duizend euro, werd meegenomen. De directeur, een 43-jarige inwoner van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Franeker: inbrekers aangehouden
Maandag omstreeks 00.25 uur werd ingebroken in een woning aan de Schilcampen. De bewoner, een 45-jarige inwoner van Franeker was wakker geworden van glasgerinkel en toen hij op onderzoek uitging, zag hij nog net een personenauto wegrijden met daarin vier personen. De man waarschuwde daarop direct de politie. Voor zover nu is na te gaan werd er niets bij hem weggenomen. De patrouilles werden ingelicht en even later zag een patrouille de desbetreffende auto met inzittenden rijden over de Harlingerstraatweg te Leeuwarden. De auto werd aan de kant gezet en de inzittenden (mannen), 26, 24, 23 en 27 jaar allen uit Leeuwarden werden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Noordwolde: aanrijding
Zondag omstreeks 02.10 uur zag een patrouille op de Hoofdstraat Oost een personenauto rijden. Toen ze de bestuurder van deze wagen wilden controleren, ging de bestuurder er vandoor. Op de Renbaanstraat reed de bestuurder een hofje op en kwam daar in botsing met een geparkeerde auto, die daardoor licht werd beschadigd. De geparkeerde auto was eigendom van een 48-jarige inwoner van Noordwolde. De bestuurder sprong uit de auto en ging er lopend vandoor. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Noordwolde, moet nog worden gehoord.

Marssum: onder invloed
Maandag omstreeks 01.15 uur werd op de Ljouwerterdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van het Tsjechische Ceska Lipa, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 385 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Franeker: brand
Maandag omstreeks 00.45 uur kwam er een melding dat er brand zou zijn bij een meubelfabriek aan de Edisonstraat. De brand was ontstaan in een silo. Eerst was er een ontploffing geweest in de silo, waarna de brand was uitgebroken. De silo was gevuld met houtsnippers. Van een uitslaande brand was geen sprake. De brandweer was ter plaatse en bedekte de silo met schuim. De silo moet leeggehaald worden. Een schadebedrag is niet bekend.

Haskerhorne: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 02.55 uur vond op de Jousterweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed in de richting Joure. Vlak voor een bocht in de weg riep zijn vriendin, die naast hem zat: Kijk uit. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Joure, schrok hiervan. Hij gaf een ruk aan het stuur en kwam vervolgens in de sloot naast de weg tot stilstand. De bestuurder, zijn vriendin, een 21-jarige inwoonster van Joure en een bij hen inzittende 23-jarige inwoner van Joure, raakten gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Zij konden allen op eigen gelegenheid uit de auto komen. De auto werd totaal vernield. De beide heren konden na behandeling in het ziekenhuis naar huis, het meisje werd opgenomen voor observatie.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272