Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 14-04-' 02

VIJF NEDERLANDSE ACTIVISTEN 2 WEKEN IN PALESTINA EN ISRAEL

PERIODE 14-28 april 2002

Vanuit het Autonoom Centrum Amsterdam is het initiatief genomen een vijftal mensen te formeren die twee weken in Israël en Palestina verblijven en dagelijks verslag doen.

Het doel van dit werkbezoek is:

-Palestijnen in de nog altijd, nu nóg heviger bezette Palestijnse Gebieden te steunen door aanwezigheid en samenwerking.
-De actuele situatie monitoren alsmede de schending van mensenrechten door het Israëlische leger.

-Druk uitoefenen om voedsel, water en medicijnen naar de belegerde steden te krijgen.

-Monitoring van de situatie rond de nederzettingen en het gedrag van de (bewapende) kolonisten.

-Vastleggen in foto- en videobeeldmateriaal van vernielingen aangericht door het Israëlische offensief en van
getuigenverklaringen.

-Ondersteunen van Israëlische en Palestijnse vredes-, en actiegroepen die de bezetting ondubbelzinnig afwijzen.

Voor ons is duidelijk dat de Internationale gemeenschap nu al 35 jaar weigert Israël daadwerkelijk onder druk te zetten om haar kolonisatiepolitiek op de West Bank, Gaza, en Golanhoogte stop te zetten. Het is nooit verder gekomen dan het aannemen en niet uitvoeren van tal van VN-resoluties die oproepen de bezetting te bëeindigen. Dit terwijl de Israëlische nederzettingen in Palestina en de daaruit volgende kolonisatie de kern van het conflict zijn en deze infrastructuur zich dagelijks verder uitbreidt. Het geweld is daar slechts een gevolg van.
Ook sinds de Oslo-akkoorden en tijdens vredesbesprekingen is Israël gewoon doorgegaan met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen en daarmee gepaard gaande infrastructuur. Deze bezetting heeft tot geen enkele sanctie tegen Israël geleid. Het is éen van de redenen waardoor we nu in de situatie zitten zoals die is. Met andere woorden: de Europese landen en de VS kunnen medeverantwoordelijk gesteld worden voor de ontstane situatie. Telkens blijken strategische en economische belangen boven mensenrechten en rechtvaardige vrede gesteld. De VN is een tandeloze organisatie die voor haar daadkracht afhankelijk is van de belangen van de rijkste en machtigste landen.
De wereld is er snel bij, terecht, om de Palestijnse terreur tegen burgers in Israël te veroordelen en te eisen dat deze stopt. Maar tegelijkertijd wordt niets gedaan tegen de al 35 jaar lang bestaande sluipende terreur van Israël tegen de Palestijnen.

We hoeven ons natuurlijk niet afhankelijk te stellen van de wil of onwil van de Nederlandse regering, andere Europese regeringen en de VS om druk uit te oefen op Israël en daadkracht te tonen. Wij als burgers zijn direct betrokken en laten onze stem horen. We willen bij deze iedereen oproepen die serieus streeft naar einde van het bloedvergieten en rechtvaardige vrede om op wat voor wijze dan ook actie te ondernemen met als doel de druk op Israël op te voeren om haar nederzettingenpolitiek te staken en zich terug te trekken achter de grenzen van 1967.

We zijn vanaf heden 14 april tot 28 april 2002 in Israël of Palestina. Je kunt ons daar bereiken op de volgende telefoon nummers: Ed Hollants 06-41527537 Nanda Lauriks 06-52463230 Roje Fernandez 06- 14713467
Anton Luccioni 06-53387792 Caroline Moore 06-17146727

Er wordt getracht dagelijks contact te leggen voor verslaggeving met de ondersteunende groep mensen ten kantore van het Autonoom Centrum (AC). Nieuws en berichten verschijnen op de website van Freewhere waarvan het AC deel uitmaakt: www.freewhere.nl
Het beste kunt U eerst contact opnemen met het AC A'dam op telefoonnummer: 020-6126172 of per e-mailadres:
ac@autonoomcentrum.nl

Het AC heeft onder andere ervaring opgedaan als waarnemer in Oost Timor voor, tijdens en na het referendum in 1999 dat leidde tot onafhankelijkheid van Indonesië; het Indonesische leger samen met de door haar opgezette en getrainde militiegroepen wilden de gewelddadige bezetting van Oost Timor doorzetten.