Korps: Friesland, plaats: Friesland 15-04-2002
Politieberichten van 12/4 (13.00 uur) t/m 13/4 (13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag omstreeks 12.45 uur kwam een melding binnen dat er werd ingebroken in een woning aan de Beatrixstraat. Een patrouille was in de onmiddellijke omgeving en kon aan de hand van het opgegeven signalement een 28-jarige inwoner van Harlingen aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Bij onderzoek bleek dat de verdachte nog niet in de woning was geweest en nog niets had weggenomen. Wel was hij twee keer om de woning heengelopen. De politie was dus iets te snel ter plaatse. De verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: diefstal auto
Vrijdag tussen 00.05 en 14.00 uur werd vanaf de Rozenstraat een personenauto, merk Opel Kadett, kleur paars, voorzien van het kenteken 37-GK-BP, gestolen. De auto was eigendom van een 25-jarige inwoner van Heerenveen, die aangifte heeft gedaan.

Heerenveen: man neergestoken
Vrijdag omstreeks 15.20 uur kwam er een melding binnen dat bij een horecagelegenheid aan de Nieuwstraat een man was neergestoken. Het slachtoffer, een 30-jarige inwoner van Heerenveen, werd met een mes gestoken en vermoedelijk werd een long geraakt. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen en aldaar opgenomen. Het slachtoffer zat met een aantal kennissen, waaronder de verdachte, een 37-jarige inwoner van Oosterzee, wat te drinken. Plotseling stonden de mannen op en liepen naar buiten. De verdachte had daarbij een mes in zijn handen. Wat er buiten precies is voorgevallen en waarover de ruzie is ontstaan, is nog niet duidelijk. Buiten werd het slachtoffer ineens door de verdachte met het mes gestoken. Daarna is de verdachte weggelopen en vervolgens in zijn auto weggereden. In zijn woning in Oosterzee is de verdachte kort daarna aangehouden. Het mes, waarmee gestoken werd, werd in de woning aangetroffen en is in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Bantega: rietbrand
Vrijdag omstreeks 13.00 uur brak brand uit in de rietvelden tussen de Otterweg-Ringvaart en de Middenweg. De brandweer van Echten heeft in samenwerking met die van Lemmer het vuur bestreden. Steeds als men dacht het vuur onder controle te hebben, laaide het opnieuw op. Tot 16.00 uur is de brandweer bezig geweest met blussen. De oorzaak van de brand is niet bekend, doch brandstichting wordt niet uitgesloten. Het rietveld was eigendom van een 65-jarigeinwoner van Heerenveen.

Leeuwarden: diefstal tas
Vrijdag omstreeks 00.05 uur liep een 46-jarige inwoonster van Leeuwarden in de Torenstraat in de richting van het Oldehoofsterkerkhof. Plotseling kreeg zij een duw in de rug, waardoor zij bijna ten val kwam. Vervolgens werd haar tas van de schouder gerukt en ging een man er hardhollend met haar tas vandoor. In de tas zat een mobiele telefoon. De vrouw kon een summier signalement van de verdachte geven. Het betrof een man, lengte ongeveer 1.80 meter, normaal postuur, droeg een zwarte driekwart jas.

Kornwerderzand: snelheid
Vrijdag omstreeks 15.00 uur werd op de Rijksweg A7 ter hoogte van de sluizen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Amsterdam, reed met een snelheid van 122 kilometer per uur, terwijl aldaar 70 was toegestaan. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Tytsjerk: aanrijding lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 15.45 uur vond op de kruising Zwartewegsend Rijksstraatweg een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 69-jarige inwoonster van Burgum reed over de Rijksstraatweg en negeerde een rood verkeerslicht. Op de kruising kwam zij in botsing met een personenauto, die over het Zwartewegsend reed en bestuurd werd door een 33-jarige inwoner van Assen. De vrouw uit Burgum raakte lichtgewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Na behandeling in het ziekenhuis mocht de vrouw weer naar huis. De beide auto moesten worden weggesleept.

Heerenveen: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 17.25 uur vond op de Atalantastraat een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. De fietsster, een 14-jarig meisje uit Bontebok, stak plotseling bij een oversteekplaats de rijbaan over. Een personenauto, bestuurd door een 48-jarige inwoner van Heerenveen, was deze oversteekplaats toen reeds zeer dicht genaderd. Ondanks krachtig afremmen kon de autobestuurder het meisje niet meer ontwijken. Het meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Zij kreeg glasschreven in het gelaat. Deze zijn in het ziekenhuis verwijderd en na behandeling kon zij weer naar huis.

Leeuwarden: inbraak auto
Vrijdag tussen 09. 00 en 17.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond in de parkeergarage van het provinciehuis aan de Gedempte Keizersgracht. Het tochtraampje in het rechter voorportier werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 52-jarige inwoner van Oentsjerk, heeft aangifte gedaan.

Sneek: aanrijding fietsers
Vrijdag omstreeks 17.00 uur vond op de Leeuwarderkade een aanrijding plaats waarbij twee fietsers waren betrokken. De twee fietssters, 70 en 17 jaar reden in de richting van de Jachthavenstraat. Van één van de fietsen knapte op dat moment de handrem, waardoor zij elkaar raakte en ten val kwamen. De 70-jarige vrouw raakte gewond aan haar gelaat en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De verwondingen van de 17-jarige bleken mee te vallen. Zij kon na onderzoek in het ziekenhuis weernaar huis.

Leeuwarden: inbraak boot
Vrijdag tussen 16.30 en 18.00 uur werd ingebroken in een boot, die lag afgemeerd in de stadsgracht bij de Prinsentuin. Van de kajuit werd een deur geforceerd. Uit de boot werden een videocamera, een horloge en een gsm weggenomen. De eigenaar, een 53-jarige inwoner van het Duitse Moers, heeft aangifte gedaan.

Rinsumageest: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 17.15 uur vond op de Lauwersseewei een aanrijding plaats tussen een personenauto en een motor. De bestuurder van een personenauto, een 24-jarige inwoner van Dokkum, wilde een voor hem rijdende auto inhalen. Hij lette bij het naar links gaan niet op het verkeer dat vlak achter hem reed. Op het moment dat hij wilde inhalen, werd hij ingehaald door een motor, die bestuurd werd door een 44-jarige inwoner van Burdaard. De motor en auto raakte elkaar. De motorrijder klaagde over pijn in zijn rechter enkel en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Drachten: onder invloed
Vrijdag omstreeks 20.40 uur werd op de Noorderhogeweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Surhuisterveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 380 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren. Teven bleek dat de auto niet meet APK gekeurd was. Ook hiervoor kreeg de bestuurder een bekeuring.

Jistrum: schuur in brand
Vrijdag omstreeks 19.05 uur brak brand uit in een schuur bij een woning aan de Ieswei. De bewoner, een 64-jarige man, had samen met zijn echtgenote de brand reeds voor het grootste gedeelte geblust. De inmiddels ter plaatse gekomen brandweer behoefde niet meer handelend op te treden. De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting. Hoe groot de schade is, is niet bekend.

Sneek: gestolen auto
Vrijdag omstreeks 20.35 uur werd door de inzittenden van een personenauto bij een benzinestation in de Hommerts getankt zonder te betalen. Door de pompbediende, een 63-jarige inwoonster van Hommerts, werd het kenteken opgenomen. Het bleek dat de auto, waarin zij reden, was gestolen in Zwolle. Door de patrouilles werd uitgekeken naar de desbetreffende personenauto en omstreeks 21.00 uur werd deze aangetroffen op de Pier Heemstrastraat. De inzittenden, een 48-jarige inwoonster van Sneek en een 41-jarige inwoner van Drunen, werden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. De vrouw was vermoedelijk de bestuurster geweest. Zij bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 545 ug/l. Tegen de vrouw wordt in ieder geval proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed. De beide verdachte zijn ingesloten.

Engwierum: ongeval met drank
Vrijdag omstreeks 21.50 uur vond op de Sylsterwei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een bestelauto was van de weg geraakt en bij de daarop volgende stuurcorrectie verloor hij de macht over het stuur en kwam op zijn kop in de berm tot stilstand. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Engwierum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 695 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. De auto werd totaal vernield en moest worden weggesleept.

Drachten: illegale racerij
Vrijdagavond kwamen enkele tientallen personen bij elkaar op het terrein van Mc Donalds, die mogelijk wilden deelnemen aan een illegale racerij. Door de politie werd de groep in de gaten gehouden. Door deze inzet vonden er geen racerijen plaats en dropen de jongeren langzaam maar zeker weer af. In totaal werden 7 bekeuring uitgeschreven (o.a. rijden onder invloed, defecte verlichting (3x), gebruik gsm achter stuur, rijden door rood en verlopen apk) Omstreeks 22.30 uur was het weer rustig.

Sneek: fietsster gevallen
Vrijdag omstreeks 22.30 uur fietste, een meisje uit Sneek (leeftijd niet bekend) over de Kleine Kerkstraat. Door nog onbekende oorzaak sloeg het meisje met haar fiets over de kop. Volgens getuigen fietste het meisje zeer hard voorbij. Zij viel op het wegdek en raakte gewond aan haar gezicht en handen. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sneek: diefstal auto
Vrijdag tussen 21.00 en 23.00 uur werd vanaf de Furmerusstraat een personenauto, merk Opel Kadett, kleur rood, voorzien van het kenteken TH-88-BX, gestolen. De eigenaresse, een 25-jarige inwoonster van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Sneek: lastige man
Vrijdag omstreeks 23.30 uur kwam er een melding binnen dat op de Bourbondstraat een man met een mes liep te zwaaien. De man had ruzie gehad met een persoon, die niet meer aanwezig was. Hij was over de rooie en was de straat opgegaan. Op straat de man aangetroffen. De man weigerde het mes weg te doen. Ook op een vordering werd door de man niet gereageerd. De man daarop in de gaten gehouden en een surveillancehond met begeleider ter plaatse laten komen. Hierop kon de man, een 17-jarige inwoner van Sneek, worden aangehouden. Het mes werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Broeksterwoude: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.30 uur werd op de Auke Jansstraat een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Broeksterwoude, bleek gedronken te hebben. De verdachte weigerde mee te gaan. Toen hij werd aangehouden, verzette de man zich hevig. Uiteindelijk werd hij geboeid overgebracht naar het bureau. Een politieman liep bij deze aanhouding vier gekneusde ribben op. Aan het bureau blies de verdachte 725 ug/l. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren.

Sneek: mishandeling
Zaterdag omstreeks 00.05 uur kwam er een melding binnen dat in een woning aan de Piekezijlstraat hevig gevochten zou worden. Direct ter plaatse gegaan. De deur werd geopend door een man, naar later bleek een 38-jarige inwoner van Amsterdam. De bewoonster, een 42-jarige vrouw, lag gewond in de woonkamer. De vrouw lag op de grond en was gewond aan haar hoofd. De vrouw, die slecht aanspreekbaar was, werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het bleek dat de man, die de deur had geopend, haar had mishandeld. De man werd in de woning aangehouden en overgebracht naar het bureau. De oorzaak van de ruzie c.q mishandeling lag in de relationele sfeer. De verdachte werd ingesloten.

Nijland: dronken fietser
Zaterdag omstreeks 03.05 uur werd op de Rijksweg A7 een fietser aangetroffen, die gehele rijbaan van de rijksweg nodig had. Hij slingerde van links naar rechts over de rijbaan. De fietser, een 18-jarige inwoner van Sneek, had gedronken. Aan het bureau blies de fietser 580 ug/l. Hij begreep niet dat hij met zijn fiets over de Rijksweg had gereden. Tergen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: vernieling ruit
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werden op de Tuinen twee inwoners van Leeuwarden, beiden 31 jaar oud, aangehouden. De mannen hadden kort daarvoor een ruit, 1.80 x 0.90 meter, van Tattoo Karel, ingegooid. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De verdachten, werden overgebracht naar het bureau en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.30 uur werd op de Dijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Dokkum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 425 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272