Korps: Friesland, plaats: Friesland 15-04-2002
Politieberichten van 13/4 (13.00 uur) t/m 14/4 (13.00 uur)

Leeuwarden: bedreiging
Zaterdag omstreeks 13.10 uur stond een zwerver, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, te bedelen op het Cambuurplein. Toen een 42-jarige inwoner van Leeuwarden voorbij kwam en geen geld wilde geven, trok de zwerver een mes en bedreigde daar het slachtoffer mee. Het slachtoffer deed aangifte en wees hierbij de verdachte aan, waarop deze werd aangehouden. De verdachte gaf het slachtoffer daarop een trap. Bij zijn aanhouding werd het mes niet aangetroffen. Naast de verdachte stond nog een zwerver met een fiets. In de fietstas werd het mes aangetroffen. Het mes werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 13.20 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden in de Hoofdstraat Oost. Het bleek te zijn op de Markt, alwaar twee personen een man probeerden vast te houden. De man, een 45-jarige inwoner van Wolvega, had kleding gestolen uit een winkel aan de Hoofdstraat Oost en was er vervolgens vandoor gegaan. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding. De verdachte die onder invloed van drank verkeerde werd aangehouden en geboeid overgebracht naar het bureau. Aan het bureau bleek dat hij bij een andere winkel nog een krat bier had weggenomen. Medewerkers van de beide winkels hebben aangifte gedaan. De verdachte is ter ontnuchtering ingesloten en daarna gehoord. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdag tussen 03.45 en 08.30 uur werd ingebroken in een woning aan het Raaigras. Waarschijnlijk heeft de voordeur niet op het nachtslot gezeten en is men via hengelen de woning binnengekomen. Uit de woning werden een gsm en een paar honderd euro weggenomen. De bewoner, een 44-jarige man, heeft aangifte gedaan

Leeuwarden: bedreiging
Zaterdag omstreeks 15.30 uur liepen twee jongens, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden en een 17-jarige inwoner van Sneek, over het fietspad langs de Potmarge. Halverwege zagen zij twee mannen in de berm zitten. Toen ze deze mannen waren genaderd, stonden deze op en liepen op de jongens toe. De mannen vroegen de jongens om weed. De jongens antwoorden hierop dat zij niet in het bezit waren van weed. Vervolgens werd de 20-jarige jongen door één van de mannen verschillende malen geschopt en bedreigd met een mes. Op hetzelfde moment trok de andere verdachte een revolver. De beide jongens zetten het vervolgens op een lopen en deden direct aangifte bij de politie. Op de opgegeven plaats werden de verdachten aangetroffen. De verdachten, 34 en 36 jaar, beiden uit Leeuwarden, werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij de 34-jarige verdachte werd het mes aangetroffen. De revolver werd ondanks een uitgebreide zoekactie, niet gevonden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten ruim een uur daarvoor vermoedelijk ook al iemand hadden lastig gevallen. De beide verdachten zijn ingesloten. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden.

Boijl: woningbrand
Vrijdag omstreeks 17.00 uur brak brand uit in een woning aan de Doldersumsestraat. De bewoner, een 46-jarige man, had de open haard aangestoken. Vermoedelijk zijn vonken tussen de pannen en het dakbeschot terechtgekomen, waarna het dak vlam vatte. De brand werd door een buurman ontdekt. De brandweer heeft het vuur geblust. De woning liep rook- en waterschade op.

Kornwerderzand: snelheid
Zaterdag omstreeks 15.55 uur werd op de Rijksweg A7, tussen de sluizen, een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, reed met een snelheid van 122 kilometer per uur, terwijl aldaar 70 is toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Gorredijk: onder invloed
Zaterdag omstreeks 17.05 uur werd op de Heerenacker een stopteken gegeven aan een motorrijder. In eerste instantie stopte de bestuurder, doch op het moment dat hij bijna stilstond, ging hij er weer vandoor. De achtervolging werd ingezet, waarbij gebruik werd gemaakt van de optische en geluidssignalen. Door verschillende straten van Gorredeijk werd de motorrijder achtervolgd. Op een gegeven moment meende de bestuurder dat hij kon ontsnappen via een bruggetje naar een aangrenzend parkje waar hij zich trachtte te verstoppen. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Hoornsterzwaag, werd aangehouden. Hij bleek gedronken te hebben. De motor werd in beslag genomen. Aan het bureau blies de bestuurder 725 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Verder bleek dat de bestuurder een ontzegging van de rijbevoegdheid had en niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook voor deze zaken, alsmede het negeren van een stopteken, werd proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: valse naam
Zaterdag omstreeks 15.00 uur werden op het schoolplein van een school aan het Kaatsland een aantal jongeren aangetroffen, ondanks dat er een bordje hing van verboden toegang. De vier jongeren kregen een bekeuring. Eén van de jongeren, een 20-jarige inwoner van Sneek, gaf toen hij de bekeuring kreeg, een valse naam op. Ook hiervoor kreeg de jongeman een proces-verbaal.

Menaldum: caravan in brand
Zaterdag omstreeks 15.15 uur brak brand uit in een caravan, die stond op de camping Schatzenburg aan de Rypsterdyk. In de caravan, eigendom van een inwoner van Leeuwarden, was niemand aanwezig. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. De gehele caravan brandde uit. De brandweer heeft het vuur geblust.

Garyp: inbraak woning
Zaterdag tussen 07.45 en 17.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Earnewarre. Aan de achterzijde werd een ruit vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werd een paar honderd euro weggenomen. De bewoner, een 28-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Hurdegaryp: mishandeling
Zaterdag omstreeks 20.20 uur werd op de Kobbeflecht een 58-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden. De verdachte had een 41-jarige inwoner van Lekkum, verschillende malen geslagen. Ook werd het slachtoffer door de verdachte bedreigd. De verdachte bleek het nodige gedronken te hebben. Het slachtoffer was bezig planten uit de tuin van zijn oude woning te halen daar hij deze wilde meenemen naar zijn nieuwe woning. De verdachte was het hier duidelijk niet mee eens en was de mening toegedaan dat de coniferen, die op de erfafscheiding stonden, zijn eigendom waren. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling en heeft een dokter geraadpleegd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Makkum: lastige man
Zaterdag omstreeks 22.00 uur kwam een 56-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een horecagelegenheid aan de Markt te Makkum binnen. De man verkeerde onder invloed en wilde de horecagelegenheid niet verlaten. De politie werd gewaarschuwd en deze hebben de verdachte daarop buiten de deur gezet. De man liep daarop direct weer naar binnen. Ondanks een vordering wilde de man niet weg gaan. Daarop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 22.40 uur werd op de Egelantierstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 450 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Boornbergum: fietser op Rijksweg
Zaterdag omstreeks 23.55 uur werd op de vluchtstrook van de Rijksweg A7 tussen Beetsterzwaag en Drachten een fietser aangetroffen. De fietser, een 17-jarige jongeman uit Ureterp, was op weg naar zijn ouderlijke woning. Het bleek dat de jongen gedronken had. Aan het bureau blies hij 575 ug/l. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Sneek: onder invloed
Zondag omstreeks 00.05 uur werd op de Worp Tjaardastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 795 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Zondag omstreeks 00.25 uur zag een patrouille dat de bestuurder van een personenauto in de Kleine Kerkstraat heel langzaam tegen een afzetpaaltje aanreed. De bestuurder stapte uit en wilde daarop weglopen. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Hommerts, bleek gedronken te hebben en werd ter plaatse aangehouden. De man werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de bestuurder 1195 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 15 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Ried: inbraak woning
Zaterdag tussen 10.30 en 21.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Berlikumerweg. De achterdeur werd opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een laptop en een bos sleutels weggenomen. De eigenaar, een 47-jarige inwoner van Ried, heeft aangifte gedaan.

Oude Leije: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 23.45 uur reed een 20-jarige inwoner van Niawier met zijn personenauto over de Vijfhuisterwei. Gekomen bij de kruising met de Arjen Roelswei wilde hij deze weg oprijden. In de bocht van de weg verloor de bestuurder de macht over het stuur en kwam in de droog gevallen sloot naast de weg terecht. Een bij hem inzittende 19-jarige inwoner van Dokkum liep hierbij een hoofdwond op en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De auto werd totaal vernield en moest worden weggesleept. Het slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Mildam: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 01.15 uur reed een 35-jarige inwoner van Oosterwolde met zijn bestelauto over de Schoterlandseweg in de richting Oosterwolde. In een flauwe bocht van de weg kwam de bestuurder in de berm terecht en ramde een lantaarnpaal. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 515 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Burgum: onder invloed
Zondag omstreeks 02.45 uur werd op de Freerk Bosgraafstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Burgum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 625 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Berlikum: XTC-pillen
Zondag omstreeks 01.50 uur werd een 18-jarige inwoner van Bolsward aangehouden door het personeel van een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein. De verdachte bleek in het bezit te zijn van 16 xtc-pillen en een zakje speed. De speed en xtc-pillen werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 02.55 uur werd op de Eewal een bestuurder van een personenauto aangetroffen. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 700 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Noordwolde: onder invloed
Zondag omstreeks 03.10 uur werd op de Nieuweweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Noordwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 445 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Heerenveen: mishandeling
Zondag omstreeks 03.30 uur kregen twee jongens ruzie met elkaar in een horecagelegenheid aan de Gedempte Molenwijk. De jongens werden gescheiden door de uitsmijters, waarna de jongens naar buiten werden gewerkt. Eén van de jongens, een 20-jarige inwoner van Heerenveen, kreeg vervolgens van één van de uitsmijters, een 45-jarige man, een kopstoot, waardoor zijn neus werd gekneusd. De jongeman heeft aangifte gedaan. De uitsmijter moet nog worden gehoord.

Leeuwarden: bedreiging
Zondag omstreeks 05.00 uur werd een 32-jarige inwoner van Leeuwarden in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad met een mes bedreigd door een 23-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer stond te praten met een vrouw, 22 jaar en dit zinde de verdachte kennelijk niet, die kort daarvoor met de vrouw had gesproken. De verdachte werd agressief en trok een mes en bedreigde daar het slachtoffer mee. De verdachte werd door de uitsmijters aangehouden, die de man hebben overgedragen aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 05.35 uur werd op de Voorstreek een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 775 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Wolvega: onder invloed
Zondag omstreeks 05.30 uur wilde een patrouille op de Van Baerdstraat een bestuurder van een personenauto controleren. Bij het zien van de politie scheurde de bestuurder weg. De bestuurder hoorde thuis in Heerenveen. Op het Akkersplein werd de auto met bestuurder aangetroffen. De auto werd in beslag genomen. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 865 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Anjum: brand vakantiewoning
Zondag omstreeks 07.30 uur brak brand uit in een vakantiewoning aan de Oostmahorn. De bewoner, een 26-jarige man, had de vetpan op het vuur gezet omdat hij zin had in een gehaktbal. Hij was echter in slaap gevallen, waardoor in de keuken boven het gasstel brand uitbrak. De brandweer heeft het vuur geblust. De schade bleef beperkt tot de keuken.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272