CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

Persmededeling van CD&V
15 april 2002

ALLEEN EEN EVENWICHTIGE AANPAK KAN VREDE BRENGEN

Het Israelisch-Palestijns conflict zit in een geweldspiraal waarin de betrokken partijen steeds dieper worden meegezogen. De logica van het geweld domineert elke dag meer. CD&V veroordeelt het geweld, zowel aan Palestijnse als aan Israelische kant.

Een dergelijke crisis kan alleen worden aangepakt met een evenwichtige en duurzame regeling van het conflict. CD&V pleit daarom voor het zo snel mogelijk tot stand brengen van een onafhankelijke en leefbare Palestijnse staat, naast een erkende en veilige staat Israel wel te verstaan.

Tegelijk roept CD&V de betrokken gemeenschappen van Moslims en Joden in ons land op tot verdraagzaamheid en openheid tot dialoog. Ieder stap die hiertoe bijdraagt - zoals het initiatief dat enkele dagen geleden nog door Minister Onkelinx werd genomen in aanwezigheid van de sociale partners - wordt door CD&V aangemoedigd.

De logica van "oog om oog en tand om tand" moet door de internationale gemeenschap worden doorbroken. De VS, Rusland, de gematigde Arabische landen, de EU en de VN moeten - uiteraad met betrokkenheid van Israelische en Palestijnse verantwoordelijken - een politieke oplossing uitwerken en onder druk tot stand brengen. CD&V wil een veel actievere betrokkenheid van de internationale gemeenschap: een internationale vredesconferentie, een internationale vredesmacht, internationale samenwerking in programma's van samenlevings- en staatsopbouw ten behoeve van het Palestijnse volk... De tijd dringt, want het conflict krijgt mondiale dimensies en is sterk verweven met de internationale situatie na 11 september.

Zowel de rol en de positie van Arafat als die van Sharon moeten worden in vraag gesteld. De internationale gemeenschap moet dringende alternatieven aanreiken of opleggen. De VN en de EU hebben daarin een rol van betekenis te spelen. De VS vormen in meerdere opzichten een cruciale of beslissende factor. Het is belangrijk en hoopgevend dat de EU pogingen doet om een eigen dynamiek en toegevoegde waarde te ontwikkelen, maar tegelijk betreuren we dat Europa in dergelijke situaties nog steeds niet met een stem kan spreken, laat staan eensgezind optreden.

CD&V betreurt dat de Belgische regering - onder meer blijkens verklaringen van Minister Michel en het misplaatste bezoek van Minister Aelvoet aan het conflictgebied - te veel met het eigen profiel bezig is en de invloed van ons land overschat wanneer Belgie te geisoleerd of eigenzinnig zou optreden. De Belgische regering moet er juist voor zorgen dat de EU en de VN hun specifieke rol kunnen spelen. Zonder een besluitvaardige en daadkrachtige EU en VN blijft een oplossing immers veraf.

Een duurzame en billijke regeling van het conflict vraagt om een evenwichtige aanpak van de crisis. Een eenzijdig optreden tegen slechts een van de strijdende partijen draagt niets bij tot een oplossing, wel integendeel. Wat betekent dat in de gegeven omstandigheden? Dat de terugtrekking van het Israelische leger uit de autonome Palestijnse gebieden door de internationale gemeenschap moet worden gekoppeld aan de effectieve neutralisering van het Palestijns terrorisme. Laten we niet vergeten dat organisaties zoals Hezbollah, Jihad, Hamas, Al Aqsa en bepaalde staten die deze organisaties (al dan niet actief) steunen, het bestaansrecht van Israel tot op vandaag radicaal en openlijk miskennen. Repressieve maatregelen tegen de bezettingsstrategie van de Israelische regering, zonder hetzelfde te doen tegen Palestijns geweld, brengt ons geen stap dichter bij een oplossing en voedt bovendien de volharding in de strijdende posities en dus de logica van de bloedige confrontatie.

Brengen de sancties tegen Israel, zoals sommigen die voorstellen, een oplossing dichterbij? Zij leiden in elk geval niet tot vrede. Sancties omwille van de schending van mensenrechten dan? Dat kan maar als die schendingen aan beide zijden op dezelfde manier worden bestraft. Degenen die zeggen dat nu hard moet worden opgetreden tegen Israel, zeggen ook graag verontschuldigend - en nemen er vaak ook genoegen mee - dat het terrorisme in het Midden-Oosten wordt verklaard door sociale achterstelling of uitsluiting. Deze stelling mag een belangrijk aspect van waarheid bevatten, ze getuigt opnieuw van (gevaarlijke) eenzijdigheid en ondergraaft de gepropageerde moraliteit.

Daarom vindt CD&V Europese, Belgische of Vlaamse sancties die eenzijdig tegen Israel zijn gericht geen goede aanpak. Hetzelfde geldt voor de opschorting of beeindiging van het associatie-akkoord tussen Israel en de EU.

Kortom: CD&V kiest voor een evenwichtige aanpak, die geen partij kiest in een zinloos conflict, maar een oplossing mogelijk maakt via een eensgezinde en krachtige internationale aanpak.

Stefaan De Clerck
Voorzitter