Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Kaderleden vakbonden doen gezamenlijk oproep aan werkgevers

De kaderleden van de Dienstenbond CNV, FNV Bondgenoten en De Unie zijn ernstig bezorgd over de CAO voor de Groothandel in Levensmiddelen. In een gezamenlijke bijeenkomst op 9 april jl besloten zij de werkgevers op te roepen om onze voorstellen serieus te nemen.

Het lijkt erop dat de werkgevers de CAO op een zijspoor zetten. Zij nemen uw wensen niet serieus: zij gaan niet in op de CAO-voorstellen die onze leden hebben opgesteld. Ook reageren zij niet op de openingen die de bonden in de onderhandelingen hebben aangeboden.

De werkgevers willen dat wij eerst de meeste voorstellen inslikken voordat zij reageren. Zij willen nu alleen praten over een beperkte loonsverhoging, hogere premies voor pensioenen en ruimere werktijden. Dat vinden wij onvoldoende. De bedrijven boeken prachtige resultaten, terwijl de lonen in de CAO nog steeds lager zijn dan in verwante sectoren.

Wij vragen de werkgevers om de beloning in de CAO op diverse punten te verbeteren, bijvoorbeeld door hogere overwerktoeslagen. Wij willen ook betere regelingen voor werken op feestdagen en het opnemen van verlof. Wettelijke veranderingen , zolas de Wet Poortwachter vereisen ook goede afspraken over ziekte en reïntegratie. Als dat niet gebeurt in de CAO, dan verwachten wij dat werknemers bij langdurige ziekte in ernstige problemen komen. Sommige voorstellen zijn belangrijk voor de werktijden, zoals een goede regeling voor mensen die bij oproep beschikbaar moeten zijn en meer rekening houden met de wensen voor een vierdaagse werkweek.

De kaderleden hebben de werkgevers daarom een brief gezonden. Zij roepen de werkgevers op om op 22 april as. de CAO-onderhandelingen op een serieuze manier te hervatten. Als dat niet gebeurt, beschouwen wij dat als een afwijzing van onze voorstellen. De bonden zullen de werknemers daarover actief gaan informeren. Op 24 april as komen de bonden opnieuw met de kaderleden bijeen om ons voor te bereiden op een mogelijke CAO-crisis.

Informeer uw collega's!

Wij verzoeken u om deze informatie onder uw collega's te verspreiden. Zijn uw collega's al lid van de Dienstenbond CNV? Overtuig hen van het belang om lid te worden!
>> lees meer over het lidmaatschap

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Richard Leloux. Telefoon: (023) 565 10 52. Email: r.leloux@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 12 april 2002.