Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Werkgevers CAO Mode redeneren steeds vreemder!!!

Op vrijdag 12 april is, na enige weken ingelaste rust, het overleg over een nieuwe CAO hervat. Zoals in de vorige CAO-info al is aangegeven hadden werkgevers de voorstellen van de bonden en dus ook de voorstellen van de Dienstenbond CNV op voorhand onbespreekbaar verklaard.

Wij moesten ons huiswerk maar over doen. Met andere woorden: de veranderingen die wij namens u in de CAO willen aanbrengen werden niet gewenst door de werkgevers.

De toon van het gesprek op de 12e was een iets betere, maar de wijze waarop de werkgevers met u als werknemer wensen om te gaan, is een heel vreemde.

Zoals u allen weet is per 1 januari 2002 een nieuwe vroeg- en ouderdomspensioenregeling van start gegaan in de branche. Deze regeling was om vele redenen nodig, vanwege bijvoorbeeld overheidseisen, maar ook vanwege de onbetaalbaarheid op korte termijn van de VUT-regeling. Dit heeft geleidt tot een iets hogere premie aan zowel werknemers- als werkgeverszijde.

Nu wilden de werkgevers de extra kosten die zij hebben gemaakt ook nog eens op u gaan verhalen, door de eventuele loonsverhoging te verminderen met de meerkosten die werkgevers hebben gemaakt. Dat zou zon 1,5% zijn. Een volstrekt belachelijk voorstel dat wij als zeer onbespreekbaar hebben bestempeld. De loonstijgingen in de branche van de afgelopen jaren zijn, in vergelijking met andere branches in de detailhandel, al zon 1,5% lager geweest, dus werkgevers moeten niet zeuren.

De werkgevers hebben vervolgens aangegeven voor alle wensen van de Dienstenbond CNV, inclusief loonstijging, en effecten van overheidsmaatregelen zon 3% beschikbaar te hebben. U begrijpt dat wij ervan overtuigd zijn dat de loonruimte veel hoger is. U verdient uiteindelijk toch ook een normale loonsverhoging, het leven is ook voor u duurder geworden!!

Na veel heen en weer gepraat zijn alle voorstellen doorgenomen. Ook die van de werkgevers. Want los van hun vreemde houding willen zij de toeslagen in de avond en zaterdag ook nog afschaffen, en ook dat mag hen uiteraard niets kosten. Kortom, u als werknemer wordt niet erg serieus genomen door de werkgevers. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Wij hopen dat het gezond verstand van de werkgevers de komende weken alsnog weerkeert. Inmiddels blijkt dat onder druk in toenemende mate in andere bedrijfstakken wel normale CAOs worden afgesloten. Op 25 april aanstaande praten wij weer verder.

Is uw collega al lid van de Dienstenbond??

Is uw collega al lid van de Dienstenbond CNV?? Het is nu extra aantrekkelijk om lid te worden. De eerste zes maanden krijgt u namelijk 25% korting op de contributie. Een parttimer die gemiddeld 20 uur per week werkt betaalt slechts 8,15 per maand (exclusief korting) inclusief rechtsbijstand. Informeer dus snel uw collega's!

>> lees meer over het lidmaatschap

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Richard Leloux. Telefoon: (023) 565 10 52. Email: r.leloux@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 15 april 2002.