Gemeente Enschede

Verontreiniging bodem in wijk Tattersall geen bedreiging gezondheid bewoners

Enschede, 15 april 2002

Bewoners dringen aan op snelle sanering bodem

Uit onderzoek is gebleken dat een terrein in de Beatrixstraat in de wijk Tattersall is verontreinigd met olieachtige producten. De voorbereiding van de sanering van het terrein is in gang gezet. Voor de nieuwbouw stonden verschillende fabrieken op dit terrein. Het onderzoek is gehouden naar aanleiding van bezorgheid en klachten van bewoners over hun gezondheid. De aangetroffen verontreiniging heeft geen relatie met de geconstateerde gezondsklachten van de bewoners in de wijk.

Dit is de belangrijkste conclusie uit onderzoeken naar bodemverontreiniging, de gezond-heidssituatie van bewoners en vocht- en ventilatieproblematiek in de wijk. Bewoners, gemeente, GGD en woningcorporporatie Volion hebben in goed overleg diverse acties afgesproken die moeten zorgen voor een beter woon- en leefklimaat in de wijk Tattersall.

Op verzoek van bewoners zijn onderzoeken gedaan naar eventuele bodemverontreiniging, de gezondheidssituatie van bewoners en vocht- en ventilatieproblematiek in woningen in de wijk Tattersall. Gebleken is dat de bodem op enkele plekken in de wijk is verontreinigd. De aangetroffen bodemvervuiling leidt op grond van de nu verrichte onderzoeken niet tot een verhoogde blootstelling van de bewoners aan bodemvervuilende stoffen. Toch worden voorbereidingen getroffen om de sanering van (grond) water in de Beatrixstraat, hoek Hoog en Droog/Hoge Bothofstraat nog dit jaar van start te laten gaan. Ook de sanering van twee speelplekken wordt voorbereid. Voor de overige, tijdens het bodemonderzoek aangetroffen, verontreinigingen zullen eerst nadere onderzoeken naar de ernst en omvang moeten worden uitgevoerd, ondermeer bij een speelplek in de Alexanderstraat.

Gezonde leefsituatie
De gezondheidssituatie van de bewoners van Tattersall blijkt op grond van de onderzoeks-resultaten niet af te wijken van die van bewoners in vergelijkbare wijken elders. Ook blijkt, dat de door de bewoners geuite gezondsheidsklachten per persoon door verschillende factoren (zoals bijvoorbeeld de leefstijl) worden bepaald. De aangetroffen bodem-verontreiniging speelt hierbij geen rol. Toch is de gezondheidssituatie van bewoners voor verbetering vatbaar. Bewoners kunnen, op vrijwillige basis, via de GGD worden geholpen bij het verbeteren van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door het geven van gerichte voorlichting in de eigen taal en door het geven van informatie aan betrokken huisartsen.

Voorlichting en informatie
Woningcorporatie Volion gaat de bewoners informeren over het juiste gebruik van het ventilatiesysteem en de verwarmingsinstallatie en over mogelijkheden tocht te voorkomen. Verder zal Volion zo snel mogelijk reageren op klachten van bewoners en zal zij regelmatig overleggen met de bewonerscommissie Tattersall en de gemeente over het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Bewoners zelf kunnen ideeën aandragen ter verbetering van de woon- en leefomgeving in het kader van het normale onderhoud of via het project Buurt aan Zet. Maandag 15 april is er voor de bewoners van de wijk een informatieavond over de verschillende onderzoeken in de Freinetschool, Reudinkstraat 15, aanvang 19.30 uur.


---