Ingezonden persbericht

PERSBERICHT-PRIX DE ROME 2002

EINDJURERING FOTOGRAFIE EN FILM/VIDEO

13 MAART 2002

Geachte heer/mevrouw,

Wij vragen uw aandacht voor het volgende.

De Prix de Rome, een belangrijke staatsprijs in Nederland, wordt uitgereikt op tien terreinen van de beeldende kunst en architectuur. In een vijfjarige cyclus komen jaarlijks twee verwante disciplines aan bod. Dit jaar betreft het fotografie en film & video. De jureringen voor de voorrondes hebben eind 2001 plaatsgevonden; de acht eindrondedeelnemers zijn in hun werkperiode van drie maanden aan de Rijksakademie (onderdeel van de prijs) hun finale werk aan het maken.

Wij willen u hierbij graag attent maken op de data van de eindjureringen:

maandag 15 April fotografie
woensdag 24 April film & video

Op 20 juni vindt de officiële prijsuitreiking door staatssecretaris van der Ploeg plaats en opent de overzichtstentoonstelling van de laureaten in het FOAM; het nieuwe fotografiemuseum in Amsterdam en in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, - Montevideo/ Time Based Arts

Voor uitgebreide informatie over de jury en de kandidaten wijzen we u op het tweede deel van dit bericht.

Jurering Prix de Rome Fotografie

De jury fotografie bestaat uit Paul Kooiker, Daniëlle Kwaaitaal, Jean-Hubert Martin, Thomas Struth, Oliviero Toscani en Janwillem Schrofer (voorzitter, zonder stemrecht).

De eerste ronde van Prix de Rome fotografie vond 4 november jl. plaats. Uit de 170 deelnemers zijn 18 deelnemers geselecteerd voor de tweede ronde. Later die maand heeft de jury op basis van extra werk de keuze gemaakt van de 4 deelnemers aan de eindronde. Geselecteerd zijn: Elspeth Diederix, Amsterdam ( Nairobi, Kenya 1971) Cuny Janssen, Utrecht (Nijmegen 1975)
Thomas Manneke, Amsterdam (Vogelwaarde 1970) Carla van de Puttelaar, Amsterdam (Zaandam 1967)

Jurering Prix de Rome Film & Video

De jury film & video bestaat uit Peter Bogers, Madelon Hooykaas, Mani Kaul, Geert Mul, Mark Nash en Janwillem Schrofer (voorzitter, zonder stemrecht).

Op 12 en 13 november jl. heeft deze jury werk van de in totaal 84 kandidaten bekeken en beoordeeld. Uit een selectie van 9 kandidaten is op 20 december jl. geselecteerd voor de eindronde:

Jasper van den Brink, Amsterdam (Leidschendam 1968) Saskia Olde Wolbers, Amsterdam (Breda 1971)
Diana Ramaekers, Kerkrade (Kerkrade 1970)
Igor Sevcuk, Utrecht (Banja Luka 1972)

Begin Januari zijn de acht eindrondedeelnemers begonnen met de werkperiode van drie tot vier maanden die een belangrijk onderdeel vormt van deze prijs. Gedurende deze periode wordt door de acht kandidaten nieuw werk gemaakt. De Rijksakademie biedt daarvoor verschillende faciliteiten waaronder een eigen atelier en gebruik van de werkplaatsen. Na deze werkperiode komt de jury bij elkaar om het nieuw gemaakte werk te beoordelen en de verschillende prijzen toe te kennen.

Per terrein kunnen er een eerste prijs van 20.000,- Euro, een tweede prijs van 10.000,- Euro en twee basisprijzen van 5.000,- Euro toegekend worden. De eindjurering fotografie vindt plaats op maandag 15 april. De eindjurering film/video op woensdag 24 april. De uitslag wordt diezelfde dag nog bekend gemaakt.

Het werk van de eindrondedeelnemers wordt tentoongesteld. Presentatie fotografie vindt plaats in FOAM; het nieuwe fotografiemuseum in Amsterdam. Presentatie film/video in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, - Montevideo/ Time Based Arts. Op 20 juni worden de tentoonstellingen geopend. Tevens vindt dan de officiële prijsuitreiking plaats, met staatssecretaris dr. F. van de Ploeg, in het FOAM.

Daarnaast een inhoudelijke publicatie (full colour en 160 pag.) die de huidige ontwikkelingen binnen de fotografie en film/video laat zien. Samen met het jureringsproces wordt dit door twee auteurs beschreven. Met veel beeld van in ieder geval de eindrondedeelnemers wordt dit toegelicht.

Wij hopen u hiermee voldoende geinformeerd te hebben en te kunnen interesseren voor een redactioneel stuk over deze eindrondedeelnemers.

Mira Kho
Hoofd Prix de Rome

Bernie Deekens
Coördinator Prix de Rome

P/a
Rijksakademie van beeldende kunsten
Sarphatistraat 470
1018 GW Amsterdam

t: 020-5270300
f: 020 5270301
e: prix@prixderome.nl

Extra informatie omtrent Prix de Rome 2002.

De eindrondedeelnemers:

FOTOGRAFIE

Elspeth Diederix (Gerrit Rietveld Academie, Rijksakademie van beeldendekunsten, Amsterdam). Vele tentoonstellingen o.a het FOAM, de Appel, W139 en het Stedelijk Museum Amsterdam. Cuny Janssen ( Hogeschool van de Kunsten Utrecht) Fotofestival Naarden, jubileum HKU , CBK Nijmegen. Thomas Manneke ( Koninklijke Academie Den Haag, Gerrit Rietveld Academie ( 2 jaar), Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam). Tentoonstellingen in Nederlands Foto Instituut, W139, Fotofestival Naarden e.a. Carla van de Puttelaar (Gerrit Rietveld Academie ). Tentoongesteld o.a. Fotofestival Naarden, galerie Van Zoetendaal, Noorderlicht Groningen.

FILM / VIDEO

Jasper van den Brink (Gerrit Rietveld Academie, Rijksakademie van beeldende kunsten). Dit jaar o.a. tentoonstellingen in de Paviljoens Almere en de Documenta 11. Saskia Olde Wolbers (Gerrit Rietveld Academie, Chelsea College of Art & Design London). Vele tentoonstellingen o.a: Diana Stigter galerie, Quadrienale of Contemporary Art SMAK Gent Belgium, Tirana Bienale National Gallery of Albania en Stedelijk museum Nieuwe Aanwinsten Amsterdam Diana Ramaekers ( Kunstacademies in Maastricht en in Düsseldorf ). Tentoonstellingen in het kader van filmfestival 2001 in CBK Rotterdam, World wide video festival e.a. Igor Sevcuk (Koninklijke Academie in Den Haag en Postgraduate in Rotterdam). Tentoongesteld o.a in TENT Rotterdam.

De juryleden:

FOTOGRAFIE

Thomas Struth ( D) studeerde vanaf 1976 fotografie bij Bern Becher. Struth fotografeert veelal stadslandschappen en maakt portretten van - uitsluitend - mensen die hij kent. Kenmerkend voor zijn opnames is het evenwicht tussen distantie en nabijheid. Struth heeft regelmatig tentoonstellingen in het buitenland en heeft voor zijn oeuvre diverse prijzen in ontvangst genomen. Zo ook Oliviero Toscani (I) die internationaal bekend is om zijn scheppende kracht die zichtbaar is in enkele van de meest succesvolle tijdschriften en merken, waaronder huisstijlen en reclamecampagnes van Esprit, Valentino, Chanel e.a. Als modefotograaf werkte hij mee aan modetijdschriften zoals Elle, Vogue, Harper's Bazaar enz. Van 1982 tot 2000 bouwde hij United Colours van Benetton op tot een van de meest bekende merken. Paul Kooiker (NL) is een Nederlands fotograaf die in 1996 de Prix de Rome fotografie won. Zijn werk bestaat vooral uit verzamelingen, waarin de beelden betekenis krijgen als onderdeel van een geheel. Hij heeft tentoonstellingen in binnen -en buitenland. Jean-Hubert Martin ( F) was in 1989 curator van de spraakmakende tentoonstelling 'Magiciens de la terre' in het Centre George Pompidou in Parijs; hij was curator van de Biënnales in Lyon (2000), in Sao Paulo (1996), Johannesburg (1995) en Sydney (1993 + 1982). Begin 2000 werd Martin directeur van de nieuwe museum kunst palast in Düsseldorf. De Nederlandse kunstenaar Daniëlle Kwaaitaal (NL) verandert opnames die zij van dichtbij van haar lichaam heeft genomen in nieuwe kunstmatige landschappen met behulp van de computer. Ze schakelt moeiteloos tussen High and Low culture; als veejay brengt zij het publiek in vervoering door de koortsachtige herhaling van beelden, in galeries en musea wijkt de beweging weer voor rust.

FILM / VIDEO

In de videowerken van kunstenaar Peter Bogers (NL) zijn geluid en beeld gelijkwaardige elementen die, in een dynamische interactie, de inhoud en vorm bepalen. Hij onderzoekt de grensgebieden tussen muziek en geluid, geluid en spraak. Bogers werk werd o.a. tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam alsook op diverse ilmfestivals. Madelon Hooykaas (NL) werkt sinds 1975 regelmatig samen met Elsa Stansfield aan video-environments, video-installaties, video-sculpturen en foto/geluid objecten. Sinds 1991 maken zij interactieve installaties en realiseren beelden in de openbare ruimte met talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Mani Kaul (India/NL) is een filmmaker die zich, kort gezegd, laat inspireren door Indiase klassieke muziek, kunst en esthetica, en die zich in zijn benadering van de filmkunst verrijkt heeft met een moderne internationale gevoeligheid. Kauls films zijn op alle grote filmfestivals vertoond, onder andere in Cannes, Berlijn, Venetië, New York, Rotterdam, Londen en Moskou. Tijdens zijn studie specialiseerde Geert Mul (NL) zich in computeranimatie. Na zijn studie maakte hij verschillende reizen naar o.a Japan. De geluids- en beeldopnamen die hij daar maakte, zijn later in diverse tentoonstellingsruimtes in Nederland geëxposeerd. Midden jaren negentig begon Mul met het creëren van videoprojecties gecombineerd met popmuziek; zijn eerste optredens als VJ. Deze evenementen groeiden uit tot min of meer interactieve beeld- en geluidsenvironments. Mark Nash (GB) is co-curator van de documenta 11, is docent aan diverse universiteiten in Engeland en Amerika en heeft bovendien diverse film- en tv-producties op zijn naam staan evenals vele publicaties en activiteiten als curator.

De komende jaren vindt de Prix de Rome plaats in de volgende disciplines: 2003 Beeldhouwen / Kunst en de Publieke Ruimte 2004 Tekenen / Grafiek
2005 Schilderen / Theater & Beeldende Kunst 2006 Architectuur / Stedebouw en landschapsarchitectuur