Belgacom

28 maart 2002

Belgacoms breedbanddiensten in nieuwe stroomversnelling

ADSL : 312.000 aansluitingen eind maart 2002 (+ 82.000 in de laatste 3 maanden)
SDSL : lancering op 15 april 2002

De doorbraak van Belgacoms breedbanddiensten zet zich versneld door. Enerzijds is er het buitengewone succes van de Asymmetric Digital Subscriber Line of ADSL lijn voor snelle Internettoegang die vorig jaar een toename kende van 500% en eind maart 2002 al 312.000 aansluitingen heeft bereikt (d.w.z. een toename van 82.000 in de laatste drie maanden). Anderzijds brengt Belgacom vanaf 15 april ook SDSL diensten op de markt, zowel in directe verkoop als in wholesale. SDSL of Symmetric Digital Subscriber Line is de symmetrische tegenhanger van ADSL die in beide richtingen potentieel dezelfde hoeveelheden data transporteert.

ADSL: fenomenale groei begin 2002
ADSL of Asymmetric Digital Subscriber Line, de technologie die snelle Internettoegang tegen een vaste prijs biedt, kende vorig jaar een exponentiële groei van 500%. Deze enorme toename zet zich ook dit jaar door: eind maart 2002 bedraagt het aantal ADSL aansluitingen reeds 312.000. Deze groei die vooral tijdens de laatste twee maanden werd gerealiseerd, is te danken aan de directe verkoop (retail) en de verkoop via andere operatoren (wholesale).

ADSL is in België beschikbaar voor 90% van de bevolking, een dekkingsgraad die uniek is in Europa. De ADSL-technologie biedt uitkomst aan particulieren en bedrijven die heel wat uren op Internet willen doorbrengen, zonder dat gelijke datatoevoer in de twee richtingen voor hen prioritair is. Naast klassiekere toepassingen zoals snel Internetten wordt ADSL ook steeds meer gebruikt voor telewerken.
Het streefaantal ADSL aansluitingen voor eind 2002 bedroeg begin dit jaar 400.000, het ziet ernaar uit dat deze doelstelling zal worden overschreden.

SDSL: lancering 15 april
Zoals aangekondigd in november 2001 zal Belgacom ook de SDSL technologie op de markt brengen (ook in wholesale). De prioriteit ligt bij de uitrusting van de belangrijkste centrales, zodat de dienst vanaf 15 april beschikbaar is voor ongeveer 80% van de bedrijven. Net als bij ADSL is ook hier de afstand tot de centrale bepalend voor de toegang.

SDSL is een technologie voor datatransmissie die net als ADSL wordt geïnstalleerd op het traditionele koperpaar, maar tot 2,3 Mbit/s gegevens kan vervoeren in beide richtingen. Het gaat hier om symmetrische transmissie; de hoeveelheden data die in de twee richtingen (verzending en ontvangst) kunnen worden vervoerd zijn potentieel dezelfde. SDSL zal vooral de bedrijven interesseren die veeleisender zijn op het vlak van symmetrische transmissie.

De nieuwe producten zullen worden aangeboden in de vorm van 3 verschillende pakketten (directe verkoop): Belgacom SDSL LAN2LAN, Belgacom SDSL BiLAN Access, Skynet SDSL.