Ingezonden persbericht


SLAU Nieuwsbrief
april 2002

(On line lezen: http://www.slau.nl/nieuws/ )

Met in deze editie:


- Het Hoge Woord ( http://www.slau.nl/activiteiten/hhw/ )
- Lombok leest & luistert

- Utrechtse Culturele Boottochten

- De schrijver als lezer: over de geschiedenis van de roman
- PEN Poëziedag

- Literaire agenda ( http://www.slau.nl/activiteiten/agenda/ )
Het Hoge Woord (literair café)
Op maandag 15 april a.s. zijn Abdelkader Benali, Fouad Laroui en Mill te gast in Het Hoge Woord.
De langverwachte! Zes jaar na zijn veel geprezen debuut Bruiloft aan zee is onlangs de nieuwe roman De langverwachte van Abdelkader Benali (1975) verschenen. Benali is geboren in Marokko en woont sinds zijn vierde jaar in Nederland. Bruiloft aan zee werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs 1997, voor het beste romandebuut van dat jaar. Benali schreef twee toneelstukken; De ongelukkige en Yasser, recenseert en schrijft columns voor diverse dag- en weekbladen. Zijn verhalen werden vorig jaar gebundeld in Berichten uit Maanzaad Stad. Zijn nieuwe roman De langverwachte is een roman over een millenniumbaby die het verhaal van zijn ouders vertelt. Een roman over een migrantengezin uit Rotterdam, over liefde, over twee culturen op één kussen, islam, toekomstdromen, onzekerheid en heimwee. Dit alles in een stijl vol beeldspraak of zoals Benali het noemt "woordelijke lol".
Vervreemding! De romans Kijk uit voor parachutisten (1999) en Judith en Jamal (2001) van Fouad Laroui (1958, geboren in Marokko) zijn met groot enthousiasme onthaald. Laroui heeft een authentieke stijl: een mengeling van ernst, speelse en bizarre humor en politieke satire typeert zijn werk. Laroui's centrale thema is de vervreemding van zijn hoofdpersonen van hun eigen omgeving. Ook in zijn nieuwe roman (verschijnt half april) De tanden van de topograaf slaat bij de ik-figuur de vervreemding toe, ditmaal als gevolg van de politieke corruptie en terreur in zijn land, Marokko. De tanden van de topograaf is volgens uitgever Van Oorschot een "Marokkafkaesk"boek. Onlangs verscheen Laroui's eerste dichtbundel Verbannen woorden. Een bundel vol uitgesproken gramschap, grimmige onmacht en pijnlijke verbijstering. De drieëndertig gedichten vormen een staalkaart van het humane denken en voelen van de 'vreemdeling' in een bruut veranderende wereld.
Muziek!:Vier Utrechtse muzikanten vormen de band MILL. Mill volgt een eigen muzikale richting en vat pop & rocknummer is een dynamisch arrangement. Vanavond is Mill akoestisch te beluisteren. Meer informatie: http://www.mill.ontheweb.nl
Het Hoge Woord. Lokatie: Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht, entree gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Lombok leest & luistert
De eerste editie van "Utrecht leest & luistert"- een serie jaarlijkse, wijkgebonden literaire festivals- vindt in het weekend van 10,11 en 12 mei a.s. in Lombok plaats. In de Utrechtse wijk Lombok wonen zo'n 7500 mensen uit meer dan 30 verschillende culturen. En dat gaat goed: Lombok is de leukste wijk van Utrecht. De wijk geniet zelfs bekendheid tot over de landsgrenzen als 'modelwijk' van multicultureel Nederland. Maar wat weten al die verschillende culturele groepen eigenlijk van elkaar? Niet zo veel, zo blijkt uit onderzoek al is de kaasschaaf inmiddels in veel huishoudens doorgedrongen en kennen de meeste inwoners van Lombok het Suikerfeest wel. Lomboks landschap
Op zaterdagavond 11 mei 2002 kunnen inwoners van Lombok, Utrecht en verre omstreken kennismaken met hoogtepunten uit o.m. de Nederlandstalige, Turkse en Berberse literatuur en muziek. Bezoekers van de Sint Antonius van Paduakerk kunnen die avond samen met reisleidster Sevtap Baycili de gevarieerdheid van het Lomboks landschap verkennen. Adriaan van Dis doet verslag van zijn Marokkaanse reiservaringen. En zal bovendien vertellen over een krankjorume familie die zich een plek in de Nederlandse samenleving probeert te veroveren.
Vervolgens zullen Engin Okyay (acteur/zang), Selim Dogru (componist/pianist) en Canan Cihangir (violist) speciaal voor Lomboks landschap gedichten van Nzaim Hikmet (1902-1963) ten gehore brengen. Hikmet behoort tot de allergrootste Turkse schrijvers van de vorige eeuw. Zijn postuum uitgegeven bundel Insan Manzaralari / Mensenlandschappen (1987) wordt wel vergeleken met het werk van Pablo Neruda. Gemeenschappelijke kenmerken: hun grote liefde voor vrouwen, hun communistische overtuiging en hun eenvoudige, volkse poëzie. Belangrijke thema's in Hikmets werk zijn liefde, verlangen en heimwee.
Speciaal voor Lomboks landschap komt Mimoun el Walid (1959) naar Utrecht! Hij is de koning van de Berberse muziek. El Walid werd geboren in de Rif-regio in Noord-Marokko. Tijdens zijn studie aan de universiteit van Fes begon hij met het schrijven van Amazigh (Berberse) liederen met controversiële teksten en (vaak) langzame ritmes. Zijn eerste album, Ajjaj (Donder) (1980) werd al gauw verboden door de Marokkaanse regering en vervolgens in het geheim verkocht. Nadat hij had deelgenomen aan een illegale demonstratie belandde hij in de gevangenis. In 1991 kwam hij in Nederland terecht, tegenwoordig woont hij in België. In 1986 verscheen El Walids album Ametluâ (De vagebond), dat wel zonder restricties mocht worden verkocht. Het album werd een bestseller. In 1997 verscheen zijn eerste verhalenbundel: Tinfas tiqudain (De zwaluwen).

De gehele avond zullen twee columnisten uit Lombok impressies geven van het dagelijkse leven in deze "modelwijk" van multicultureel Nederland. Lomboks landschap wordt georganiseerd door de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) i.s.m. de Berberse stichting Apuleius en de Turkse stichting Umut Literatuur.
Locatie: Sint Antonius van Paduakerk, Kanaalstraat 200, Utrecht. Entree: 5 euro.

Lombok leest & luistert: culturele zondag
In het kader van de Culturele Zondag wordt heel Lombok op zondag 12 mei a.s. getransformeerd tot een levende verhalenbundel: bezoekers kunnen op markante locaties ( van huiskamer tot kerk, van winkel tot buurthuis) kennis nemen van één van de vele verhalen die Lombok rijk is. Zo is er o.a. een boekenmarkt, een speciaal kinderprogramma, een muziekpodium, literaire rondvaarten en een verhalenroute met schrijversoptredens. Met medewerking van Vincent Bijlo, Ellen Ombre, Ome Cor en Mark Boog & Poetry Alive en vele anderen.

In de volgende Nieuwsbrief meer over dit grote driedaagse literaire festival.

Utrechtse Culturele Boottochten
Na drie succesvolle seizoenen zal ook dit jaar de Utrechtse culturele plezierboot weer door de wateren van Utrecht varen. Deze zomer zullen maar liefst acht prominente stadsgenoten de passagiers langs de mooiste, meest speciale, plekken van Utrecht gidsen. Op vijf mei neemt Ronald Giphart zijn passagiers mee naar de amoreuze plekken van Utrecht. Een week later zal de bijzonder hoogleraar in de Nederlandse liedcultuur Louis Grijp de passagiers alles vertellen over het muzikal vermaak van de Utrechtse jeugd in de Gouden Eeuw. Slau-redacteur Ed van Eeden zal zondag 9 juni een tocht langs "misdaadliteraire" plekken maken. Een volledig programma is te verkijgen via 030-2711414. De Utrechtse Culturele Boottochten worden georganiseerd door Boekhandel Broese, Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Muziekcentrum Vredenburg, De Paardenkathedraal, Stadsschouwburg Utrecht, en Stichting Literaire Activiteiten Utrecht. De boten vertrekken om 14.00 uur vanaf de Stadsschouwburg te Utrecht. Vaargeld 11,-- euro, 10 euro voor 65+, CJP en U-pas. Reserveren is gewenst want het beloven acht onvergetelijke, culturele Utrechtse middagen te worden.

De Schrijver als lezer: over de geschiedenis van de roman Het Studium Generale van de Universiteit Utrecht en de SLAU organiseren een aantal lezingenseries over de geschiedenis van de roman. Inmiddels zijn de twee inleidingen over de antieke roman als prototype en inspiratiebron geweest. Twee boeiende en interessante avonden waarin de auteurs hun visies en persoonlijke fascinaties voor de antieke roman met de toehoorders wisten te delen. De komende weken vindt nog een aantal lezingen plaats waarin steeds één literair werk onder de loep zal worden genomen. Voor een volledig overzicht zie de literaire agenda. Let op: er is een wijziging in het programma. Op 3 april zal Michaël Zeeman een lezing geven over Giovanni Boccaccio's Decamerone. De lezing over Dante Alighieri's De goddelijke komedie van Arie Storm is op 10 april.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in de Kannunikenzaal van de Faculty Club, Achter de Dom 7A. Aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.

PEN poëziedag
Tijdens het internationale PEN Congres in 1997 in Edinburgh werd besloten 21 april uit te roepen tot World Poëtry Day. Het is aan de diverse PEN-centra om invulling te geven aan deze dag. Engeland, Schotland, Turkije en ook Nederland doen al vanaf het eerste uur mee. Dit jaar zal de Nederlandse variant van de jaarlijkse poëziedag van de PEN, de internationale schrijversbond, op 18 april a.s. in Utrecht plaatsvinden. Vijftien dichters geven vanaf 19.30 uur acte de presence in de trouwzaal van het Utrechtse gemeentehuis. Utrechtse PEN-leden, aangevuld met dichters uit het land, lezen twee gedichten uit eigen erk en een gedicht van een dichter naar keuze. De dichters zijn (onder voorbehoud): Guillaume van der Graft, Judith Herzberg, Esther Jansma, Ingmar Heytze, Ruben van Gogh, Gregor Laschen, Anton Korteweg, Guus Middag, Renee van Biessen, Ed Leeflang, Peter Swanborn, C.O. Jellema, Arie van den Berg en Wim Zaal. Burgemeester Brouwer zal de avond openen. De organisatie is in handen van het PEN-centrum voor Nederland. Voor inlichtingen kunt u bellen met PEN-bestuurslid Robert Dorsman, 030-2341272. Toegang: gratis.

Literaire agenda:
3 april: Lezing door Michaël Zeeman over Giovanni Boccacio's Decamerone. Lezing i.s.m. Slau en Studium Generale. Locatie: Kannunikenzaal van de Faculty Club, 20.00 uur. Toegang gratis.
10 april: Lezing door Arie Storm over Dante Alighieri's De goddelijke komedie.Lezing i.s.m. Slau en Studium Generale. Locatie: Kannunikenzaal van de Faculty Club. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. 13 april: "Al te luide eenzaamheid" van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal. Theatermonoloog door Rein Edzard. Locatie: Salon Saffier. Aanvang: 20.15 uur. Toegang 8 euro. Meer informatie: 030-6701020. 15 april: Het Hoge Woord, literair café met Abdelkader Benali en Fouad Laroui, muzikale entr'acte: Mill en een column. Locatie: Hofman Café. Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis.
17 april: Atte Jongstra over François Rabelais' Gargantua en Pantagruel. Lezing i.s.m. Slau en Studium Generale. Locatie: Kannunikenzaal van de Faculty Club, 20.00 uur. Toegang gratis.
18 april: PEN-poëziedag met optredens van o.a. Judith Herzberg, Esther Jansma, Ingmar Heytze, Ruben van Gogh en C.O. Jellema. Locatie: Trouwzaal van het Utrechtse stadhuis. Aanvang: 19.30 uur. Toegang: gratis. 20 mei: Het Hoge Woord, literair café met Arthur Japin en Ilja Leonard Pfeijffer, muzikale entr'acte: Hip!Jesus en een column. Locatie: Hofman Café. Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis.

1 mei: Hafid Bouazza over Geoffrey Chaucers Canterbury Tales. Lezing i.s.m. Slau en Studium Generale. Locatie: Kannunikenzaal van de Faculty Club, 20.00 uur. Toegang gratis.
5 mei: Utrechtse Culturele Boottocht met Ronald Giphart. Utrecht als cour d'amour. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023.
8 mei: Barber van der Pol over Miguel de Saavedra's Don Quichot. Lezing i.s.m. Slau en Studium Generale. Locatie: Kannunikenzaal van de Faculty Club. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.
10,11 en 12 mei: Lombok leest en luistert; het dorp in de stad. Een driedaags literair festival in de wijk Lombok. Locatie: diverse locaties in de wijk Lombok te Utrecht.
12 mei: Utrechtse Culturele Boottocht met Louis Grijp, bijzonder hoogleraar in de Nederlandse liedcultuur. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023.
15 mei: Rob Schouten over Laurence Sternes Leven en werk van de heer Tristam Shandy. Lezing i.s.m. Slau en Studium Generale. Locatie: Kannunikenzaal van de Faculty Club. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. 16 en 18 mei: Vredenburg Literair. Huub van der Lubbe. Locatie: Vredenburg. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: 16 euro. Meer informatie: http://www.vredenburg.nl 19 mei: Utrechtse Culturele Boottocht met Jan Nuchelmans, musicoloog. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023. 26 mei: Utrechtse Culturele Boottocht met Willem Hendrik Gispen, rector magnificus Universiteit Utrecht. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023.

2 juni: Utrechtse Culturele Boottocht met Claas Janssen, cultuursubsidiënt. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023. 8 juni: "En alle leven doet mij zeer", portret van schrijver/dichter Jan Arends. Locatie: Salon Saffier. Aanvang: 20.15 uur. Toegang 8 euro. Meer informatie: 030-6701020.
9 juni: Utrechtse Culturele Boottocht met Ed van Eeden, slau-redacteur, auteur en journalist. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023.
16 juni: Utrechtse Culturele Boottocht met Jos Stelling, filmmaker. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023. 23 juni: Utrechtse Culturele Boottocht met Anneke van Dijk, programmeur Muziekcentrum Vredenburg en organisator Nacht van de Poëzie. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023. 30 juni: Utrechtse Culturele Boottocht met Kees Eyrond, directeur dansgezelschap Rosas te Brussel. Afvaart: 14.00 uur. Kaartverkoop: kassa Stadsschouwburg of via 030-2302023.

Meer informatie op http://www.slau.nl of
http://www.hofman-cafe.nl/slau.html Contact: 030-2888387

AFMELDEN
Wilt u zich van deze nieuwsbrief afmelden? Stuur een mailtje naar slau@frodo.nl (mailto:slau@frodo.nl). Belangrijk is dat u vermeldt via welk mailadres u de nieuwsbrief ontvangt.

Met inhoudelijk commentaar op deze nieuwsbrief kunt u zich richten tot info@slau.nl (mailto:info@slau.nl).