Ministerie van Justitie

05.04.02

Samenwerking Schiphol-team en KLM

Scherpere controle van passagiers op Schiphol

Passagiers die rechtstreeks van Schiphol naar Curaçao vliegen, worden met ingang van 15 april 2002 scherper gecontroleerd. Het gaat hier om de uitvoering van zogeheten pre-flight-controles die minister Korthals onlangs aankondigde als één van de maatregelen om de drugssmokkel op Schiphol aan te pakken. De controles kunnen ertoe leiden dat de KLM op advies van Justitie een passagier de toegang tot een vlucht weigert. Bij de uitvoering van de controles wordt samengewerkt tussen het Schiphol-team, dat belast is met opsporingstaken op de luchthaven, en de KLM.

Bij de controles, die een preventief karakter hebben, wordt op grond van objectieve criteria gekeken of passagiers vallen binnen het profiel van een drugskoerier. De criteria zijn in samenspraak met het Openbaar Ministerie opgesteld. Geweigerde passagiers krijgen hun ticket terug.

De uitvoering van de pre-flight-controles maakt het noodzakelijk dat de mogelijkheid om in te checken wordt teruggebracht van twee keer vierentwintig uur tot drie uur voor vertrek van de geplande vlucht. Dit gebeurt overigens bij daartoe speciaal aangewezen incheck-balies van de KLM. De controles beperken zich niet tot de reguliere incheck-procedure van rechtstreekse vluchten naar Curaçao maar wordt ook uitgevoerd bij de gate. Dit betekent dat ook transitpassagiers onder de controles vallen.

De pre-flight-controle op Schiphol is een goed instrument voor het terugdringen van drugssmokkel op de Antillenroute en kunnen in de praktijk worden gerealiseerd dankzij een intensieve samenwerking tussen de overheid (Schipholteam) en het bedrijfsleven (KLM) met inachtneming van ieders eigen verantwoordelijkheden.

De pre-flight-controles op Schiphol kunnen niet los worden gezien van dezelfde controles op Curaçao en Aruba. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt tussen het ministerie van Justitie op de Antillen en de KLM gericht op controles van passagiers eveneens met ingang van 15 april 2002.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@minjus.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 05-04-2002