ANBO

Utrecht, 10-04-2002
Lijsttrekkersdebat Ouderenbeleid: samenhang of samenraapsel? De ouderenorganisaties, verenigd in het CSO (Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties) organiseren op maandag 15 april aanstaande een debat met lijsttrekkers van de politieke partijen, en met ouderen zelf, over het ouderenbeleid.
De lijsttrekkers Balkenende (CDA), de Graaf (D66), Marijnissen (SP), Melkert (PvdA), Rosenmöller (Groen Links), Teeven (Leefbaar Nederland) en Veling (Christen Unie) hebben hun medewerking toegezegd. Het debat vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht en staat onder leiding van Jacobine Geel.

Samenhang of samenraapsel?
Centraal in het debat staat het pleidooi van de ouderenorganisaties voor een samenhangend ouderenbeleid. Vraagstukken rondom ouderen en vergrijzing worden door de politiek versnipperd behandeld en kennen geen integrale benadering. Wordt het niet tijd voor een aparte minister voor ouderenbeleid? Waarom wordt de oudere altijd maar weer in de zorghoek geplaatst?

AOW en pensioenen
Vanzelfsprekend zal ook worden ingegaan op de situatie rond de AOW en de pensioenen. Kunnen ouderen rekenen op een welvaartsvaste AOW? Wat te doen voor alleenstaande oudere vrouwen en eerste generatie allochtonen die rond moeten zien te komen van een onvolledige AOW? Hoe verkrijgen wij een behoorlijke indexatie van pensioenen en wanneer zal er behoorlijke medezeggenschap van gepensioneerden in pensioenfondsen worden gerealiseerd?

Gezondheidszorg
Ook de plannen voor de gezondheidszorg komen aan de orde. Geeft de overheid de regie over de zorg niet teveel uit handen aan verzekeraars en aanbieders? Hoe zal het toekomstige stelsel er uit zien en welke lasten krijgen de ouderen te verduren?

En verder
Daarnaast vormt een belangrijk thema de beschikbaarheid en toegankelijkheid van essentiële voorzieningen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld niet alleen om het verdwijnen van postkantoren en bankloketten, maar ook over het openbaar vervoer dat, vooral op het platteland, steeds beroerder wordt. Ook de oudere wil mobiel kunnen blijven. In de sfeer van wonen en het toepassen van technische hulpmiddelen is nog veel te doen. Waar blijft bijvoorbeeld een nationaal actieprogramma ouderen en techniek, dat er toe kan bijdragen dat de ouderen een volwaardige consumentenrol kunnen hebben?

Het CSO verwacht van de lijsttrekkers pittige antwoorden op deze en andere vragen. De 650.000 leden van de Nederlandse ouderenorganisaties en de 4 miljoen vijftig-plussers hebben daar recht op.