NVTL

Kanaalzone Apeldoorn en Grensmaasproject genomineerd voor Awards

De plannen voor de Kanaalzone in Apeldoorn en het Grensmaasproject in Limburg zijn geselecteerd als Nederlandse inzending voor de 4e European Urban and Regional Planning Awards. Deze twee plannen zijn volgens de jury, die onder voorzitterschap stond van professor Max van den Berg, voorbeelden van the best practice in ons land en versterken de internationale reputatie van Nederland op het gebied van ruimtelijke planning. Op 15 april a.s. zijn in theater De Metropole in Almere tijdens 'BNSP in debat' de Nederlandse inzendingen te zien.

De Nederlandse jury beschreef de twee projecten in het kort als volgt:

Kanaalzone Apeldoorn
Met zijn lengte van 10 kilometer snijdt het Apeldoorns Kanaal de stad Apeldoorn in tweeën. De verwaarloosde gebieden aan weerszijde van het kanaal zijn niet meer toegesneden op het leven van vandaag de dag. Dat, terwijl het bijzondere plekken zijn met grote potenties voor de gehele stad.
Het plan dat wordt gepresenteerd voor het kanaal en zijn omgeving is bijzonder én eenvoudig. Bruggen zorgen voor de integratie van en verbinding tussen de gescheiden gebiedsdelen. De locatie van de bruggen is strategisch gekozen. Zo kan de context van de omgeving in relatie worden gebracht met het culturele erfgoed én de moderne noden. Bovendien onderscheidt het project zich door flexibiliteit in de implementatie, waardoor de Kanaalzône drager kan worden van allerhande nieuwe ontwikkelingen.

Grensmaasproject
Het Grensmaasproject is een zeer interessant voorbeeld van een regionaal, grensoverschrijdend integraal project. Alhoewel het planningsproces zeer complex is en er een groot aantal disciplines bij betrokken is, wat het moeilijk hanteerbaar maakt, is de uitkomst van het project opmerkelijk helder. Het concept is makkelijk te begrijpen en de implementatie lijkt flexibel, effectief en uitvoerbaar. Nieuw gebruik en functies worden gecombineerd met het herstel van de oorspronkelijke dynamiek van de rivier de Maas. Overal in Europa worden plannen en projecten ontwikkeld om rivierlopen te verbeteren en te herstellen. Goede en adequate oplossingen worden echter maar zelden gevonden. Het Grensmaasproject is een excellent voorbeeld voor de internationale vakwereld en heeft zeer grote educatieve waarde.

De Awards worden toegekend aan concrete projecten, die bestuurlijk worden gedragen. Het is dan ook niet de ontwerper die de prijs ontvangt, maar de overheid die verantwoordelijk is voor het project. Belangrijke selectiecriteria zijn: de internationale voorbeeldfunctie, educatieve waarde, originaliteit, innovatie en duurzaamheid. Er waren voor de Nederlandse selectie 16 plannen ingediend. De ECTP, the European Council of Town Planners, reikt de European Urban and Regional Planning Awards dit jaar voor de vierde keer uit. Voor het eerst vond een nationale voorselectie plaats, die de BNSP, heeft georganiseerd. De internationale jury met voorzitter prof. Manuel da Costa Lobo reikt in het najaar 2003 tijdens de General Assembly van de ECTP in Parijs de Awards officieel uit.

Voor informatie en (foto)materiaal over de twee projecten: Kanaalzone Apeldoorn: C.Bensink, gemeente Apeldoorn, 055-5802408, bensinc@apeldoorn.nl
Grensmaasproject: Frank Beck, 043-3870310 en Bertie Bisschops (043-3870338, provincie Limburg of www.demaaswerken.nl.

Algemene informatie: BNSP, 020-4273427 of (specifiek voor Awards) Otto Smits, 026-3814508

BNSP in debat op 15 april 2002 in theater De Metropole in Almere: bijeenkomst met het oog op de kamerverkiezingen persvertegenwoordigers zijn de hele dag welkom! maar attentie voor het middagdebat van 14.00 tot 15.00 uur s.v.p. aanmelden via www.bnspdebat.nl

10 apr 02 15:22