Ingezonden persbericht

Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

LEZING SID-VOORZITTER VAN GENNIP OVER TOEKOMST NEDERLANDSE

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Verschuivingen in de internationale arena maken herpositionering noodzakelijk

maandag 15 april

Een fundamentele herpositionering van het Nederlandse beleid inzake de internationale en ontwikkelingssamenwerking, zowel in de nationale als de Europese context. Daarvoor pleit SID-voorzitter en Eerste Kamerlid Jos van Gennip in zijn lezing "De Grote Verhuizing" aanstaande maandag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn lezing is de derde in de speciale voorjaarsserie "Globalisering en Armoede: Nederland en de toekomst van de internationale samenwerking na 11 september en 15 mei" van de Nederlandse Afdeling van de Society for International Development (SID). De heer Van Gennip is Lid van de Eerste Kamer, voorzitter van SID-Nederland en vice-voorzitter van SID-International, en heeft een lange staat van dienst in de vaderlandse ontwikkelingssamenwerking. Lokatie: Vrije Universiteit, Auditorium,De Boelelaan 1105, Amsterdam; aanvang: 18.00 uur.

SID-VOORJAARSSERIE 2002

Hoe houdbaar is het Nederlandse beleid van internationale en ontwikkelingssamenwerking? Die vraag stelt de Nederlandse afdeling van de Society for International Development centraal in de lezingenserie "Globalisering en Armoede: Nederland en de toekomst van de internationale samenwerking na 11 september en 15 mei.

De vraag is relevant in het licht van fundamentele verschuivingen in de internationale arena, de ingrijpende gevolgen van de globalisering en de actualiteit van "11 september". En natuurlijk met het oog op de aanstaande Kamerverkiezingen. Welke lessen zijn er te trekken uit het beleid sinds de val van de Berlijnse Muur en in het bijzonder sinds het aantreden van minister Herfkens? En welke verdere aanpassingen zijn nodig om ontwikkeling en armoedebestrijding in de 21e eeuw te stimuleren?

De serie bestaat uit vier lezingen tot de Kamerverkiezingen van 15 mei aanstaande. Minister Herfkens gaf zelf de aftrap voor de serie, de tweede spreker was Frans Engering, ambassadeur van Nederland bij de OESO. De derde lezing wordt op maandag 15 april 2002 aan de Vrije Universiteit verzorgd door mr Jos van Gennip, lid van de Eerste Kamer, voorzitter van SID-Nederland en vice-president van SID-Internationaal. In zijn inleiding "De Grote Verhuizing" zal de heer Van Gennip, kritisch terugblikken op het Nederlandse ontwikkelingsbeleid onder Paars en pleiten voor een fundamentele herpositionering van de internationale samenwerking in de nationale en Europese context. Van Gennip's kanttekeningen betreffen onder meer: het draagvlak van het beleid, de relatie ontwikkeling-veiligheid, de hanteerbaarheid van het criterium van ''good governance'', en coherentie. Andere punten die aan de orde komen zijn schuldverlichting, de toekomst van de financiële internationale architectuur, de rol van instellingen als de VN en de OESO, en natuurlijk de Europese dimensie van de internationale samenwerking. Locatie: Vrije Universiteit, Auditorium, De Boelelaan 1105, Amsterdam; aanvang: 18.00 uur.

NIEUWE INTERNATIONALE REALITEITEN

De internationale samenwerking van vandaag is aan herfundering toe. Ingrijpende ontwikkelingen als globalisering en marktwerking, de nieuwe armoedekaart, veranderende kapitaalstromen, culturele en religieuze verschillen, regionale conflicten en terugtredende staten maken een herbezinning noodzakelijk. Maar de nieuwe internationale realiteiten van de 21e eeuw, én de prestaties van de Nederlandse ontwikke-lingssamenwerking, verdragen zich niet met de relatieve stilte in de samenleving hierover. De pacificatie van de jaren zeventig bepaalt nog steeds de hoofdpatronen van de het vaderlandse OS-beleid. Het is weliswaar de grondslag voor de Nederlandse positie in de ereloge van belangrijkste donors, maar de wet van de remmende voorsprong ligt op de loer.
De tijd lijkt daarom rijp voor de Nederlandse ontwikkelingsgemeenschap haar bestaansgrond een nieuwe vorm te geven en te werken aan een koers waarin de nieuwe internationale realiteiten én de veranderingen in de eigen samenleving verwerkt worden.

JOS VAN GENNIP

Mr J.J.A.M van Gennip heeft een lange staat van dienst in de vaderlandse ontwikkelingssamenwerking: Hij speelde een grote rol bij de totstandkoming en uitbouw van het medefinancieringsprogramma. Voordat hij plaatsvervangend directeur-generaal internationale samenwerking werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van een aantal Europese samenwerkingsprogramma's met particuliere organisaties. Zo was hij onder meer voorzitter van de Europese Organisaties voor Nood- en Humanitaire Hulp en de eerste voorzitter van Euronaid, het samenwerkingsverband van NGO's voor voedsel- en noodhulp. Jos van Gennip is momenteel lid van de Eerste Kamer (CDA) en voorzitter van Socires, een platform voor reflectie en debat over hedendaagse cultuur en samenleving.