Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 11 april 2002

Nieuw reglement Jaaroverzicht en Gouden Kalf-competitie vastgesteld

Inschrijving films voor 22e Nederlands Film Festival geopend

Van 15 april tot en met 15 juni 2002 kunnen Nederlandse speelfilms, korte films, documentaires en tv-dramaproducties ingeschreven worden voor het Jaaroverzicht en de competitie om de Gouden Kalveren. Medio april worden de inschrijfformulieren hiervoor verstuurd naar de Nederlandse filmmakers. Om recht te kunnen blijven doen aan de uitgangspunten van het Nederlands Film Festival is, na beraad met de filmindustrie, besloten tot een aantal wijzigingen ten aanzien van het Jaaroverzicht, de verschillende Gouden Kalf-categorieën en de jurering van de Gouden Kalveren. Deze zijn vastgelegd in het Algemeen Reglement van Deelname aan het Nederlands Film Festival 2002.

Uitgangspunt voor de samenstelling van het Jaaroverzicht blijft het vertonen van een zo breed mogelijk overzicht van Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en tv-dramaproducties die voor vertoning gereed zijn gekomen na de vorige editie van het Nederlands Film Festival (na 1 oktober 2001). Hierbij wordt gekeken naar de cinematografische en filmambachtelijke waarde. De geselecteerde producties dingen in beginsel mee naar de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf, die in verschillende categorieën wordt uitgereikt.

Nieuw is dit jaar de pré-jurering. Dit betekent dat een commissie bepaalt welke producties die voor het Jaaroverzicht zijn geselecteerd, voorgelegd worden aan de Gouden Kalf-jury. De selectie van het Jaaroverzicht wordt hierdoor niet langer beperkt door de screeningstijd die de Gouden Kalf-jury nodig heeft om het aanbod te beoordelen. Het Jaaroverzicht wordt hierdoor vollediger, terwijl het competitieprogramma voor de Gouden Kalf-jury overzichtelijker wordt. Er zal dit jaar weer één Gouden Kalf-jury zijn, die uit zeven juryleden bestaat.

Ook is er een aantal wijzigingen in de verschillende categorieën waarin Gouden Kalveren worden uitgereikt. Het Nederlands Film Festival bewaakt hiermee de exclusiviteit van de uit te reiken Kalveren. Daarnaast speelt het in op het wegvallende onderscheid tussen speelfilms, geproduceerd voor bioscoopvertoning, en tv-drama van 60 minuten of langer (telefilms dan wel andere voor televisie gemaakte speelfilms, die niet in de bioscoop zijn of worden vertoond). De Gouden Kalveren voor Regie en Scenario kunnen vanaf nu niet alleen worden toegekend aan een lange speelfilm maar ook aan tv-dramaproducties van 60 minuten of langer. Voor tv-drama tot 60 minuten blijft het Gouden Kalf voor TV-drama bestaan. De Gouden Kalveren voor acteur en actrice in tv-dramaproducties komen te vervallen. Ongewijzigd blijven de Gouden Kalveren voor Acteur, Actrice, Lange Speelfilm, Korte film, Korte Documentaire, Lange Documentaire en de Speciale Juryprijs.

Het 22e Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober 2002.

Einde Persbericht

www.filmfestival.nl

Het volledige reglement kunt u downloaden op www.filmfestival.nl

Voor meer informatie kunt U contact opnemen met Rob Nillezen: T 030.2303800, F 030.2303801, E publiciteit@filmfestival.nl