European Commission

IP/02/550

Brussel, 11 april 2002

Groene Week 2002: schijnwerper op duurzame ontwikkeling, gezondheid van kinderen en Natura 2000

Van 15 tot 19 april 2002 organiseert het Directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie voor het tweede opeenvolgende jaar een Groene Week in Brussel. De Groene Week 2002 zal worden geopend door Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie. Milieucommissaris Margot Wallström zal als gastvrouw fungeren voor een reeks evenementen. Ook Franz Fischler, commissaris voor landbouw, en Pascal Lamy, commissaris voor Handel, zullen aan de Groene Week 2002 deelnemen. Deze belangrijke milieuconferentie en tentoonstelling zal de schijnwerper richten op vier hoofdthema's: het verband tussen het milieu en de gezondheid van kinderen, duurzame consumptie en productiepatronen, de wereldtop over duurzame ontwikkeling en het grootste netwerk van beschermde natuurgebieden in de wereld Natura 2000. Tijdens de Groene Week 2002 zullen vooral de jongeren in de belangstelling staan, omdat zij de toekomstige beschermers van de planeet zijn.

Het programma omvat ongeveer 50 parallelle seminars, workshops en debatten. In 2001 werd de Groene Week bijgewoond door meer dan 3.000 milieudeskundigen, belanghebbenden en andere geïnteresseerden.

Milieucommissaris Margot Wallström verklaarde in dit verband:

"Dit jaar zal de Groene Week resoluut onder de aandacht brengen dat radicaal moet worden herdacht hoe wij op een duurzamere wijze producten kunnen produceren en consumeren. Als we er niet toe besluiten ons gedrag te veranderen, zal dat in toenemende mate ten koste van het milieu en de volksgezondheid gaan. Wij moeten andere gewoontes aannemen en vlug ook!"

Focus op jongeren

In de Groene Week 2002 zullen de jongeren over een eigen ruimte beschikken. Daar zal een reeks speciale evenementen voor schoolkinderen en jonge burgers uit de EU plaatsvinden, zoals een toneelstuk over het milieu dat door kinderen voor kinderen wordt opgevoerd, muziekshows en verschillende creatieve ateliers. Net zoals vorig jaar zal een speciale milieuraad van jongeren bijeenkomen. De winnaars van de vier wedstrijden voor kinderen en jongeren in het kader van de Groene Week 2002 (zie IP/01/1600) zullen op vrijdag 19 april om 14.30 uur hun prijs uit handen van milieucommissaris Margot Wallström in ontvangst nemen.

Groene dagen

De Groene Week 2002 is niet tot Brussel beperkt. Onder de naam 'Groene dagen' gaat in geheel Europa een nieuw initiatief van start waarbij evenementen worden georganiseerd in ongeveer 200 Natura 2000-gebieden. Doel van de groene dagen van Natura 2000 is een beter besef en begrip van de voordelen van het Natura 2000-netwerk voor het milieu op lokaal en regionaal niveau. Dit initiatief omvat rondleidingen in Natura 2000-gebieden, speciale informatiebijeenkomsten en activiteiten voor plaatselijke verenigingen. Milieucommissaris Margot Wallström merkte daarbij op: "Instandhouding van natuurgebieden is afhankelijk van de medewerking van de plaatselijke instanties en moet hun voordelen opleveren. De groene dagen bieden de plaatselijke bevolking de mogelijkheid zelf de schoonheid van de meest bedreigde habitats en soorten in Europa te ervaren en te leren hoe natuurbehoud kan worden geïntegreerd in de activiteiten van de mens."

Hoogtepunten voor de media

Voor de media kunnen de volgende evenementen tijdens de Groene Week 2002 van bijzonder belang zijn:
Maandag 15 april

10.15

Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, opent de Groene Week 2002 in het Charlemagnegebouw van de Commissie in Brussel. De voorzitter wordt begeleid door jonge EU-burgers die een 'Ideeënboom' planten met voorstellen tot verbetering van de milieubescherming. Aan die boom hangen de kinderen beloften over wat zij zullen ondernemen om het milieu te verdedigen.

11.00

Persconferentie en presentatie van een nieuwe publicatie over de gezondheid van kinderen en het milieu, een gezamenlijk initiatief van de WHO en het EMA, door Jean-François Verstrynge, waarnemend directeur-generaal van DG Milieu, Dr. Marc Danzon, regionaal directeur van de WHO voor Europa en Domingo Jiménez-Beltran, uitvoerend directeur van het Europees milieuagentschap.

13.00

Perslunch en briefing in het kader van de Groene Week 2002 met Jean-François Verstrynge, waarnemend directeur-generaal van DG Milieu. (Gelieve uw aanwezigheid op de briefing te bevestigen bij Mark O'Donovan van het directoraat-generaal milieu op het volgende e-mailadres: Mark.O'Donovan@cec.eu.int. of telefonisch 02 299 22 36). Dinsdag 16 april

11.30-16.00 Sessie 13: "Bedrijven tegen klimaatverandering"

Deze zitting zal zich toespitsen op initiatieven en netwerken van het bedrijfsleven op het gebied van klimaatverandering en moet een belangrijke rol spelen in de voorbereiding van de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg in augustus/september 2002.

Sprekers zijn o.a. Margot Wallström, Europees milieucommissaris; Anders Dahlvig, CEO van IKEA; Rob Coombs, CEO van Interface Europe; Gordon Roddick, Body Shop International; Dr. Anne-Marie Goedmakers, Nuon, Nederland; Tomas Bruce, Birka Energy, Zweden; Jennifer Lake, World Resource Institute; Natasha Bacheller, Climate Neutral Network; Marco Loprieno, DG milieu.
16.30-18.00 Sessie 19: "Kinderen en chemische stoffen een uitdaging voor de toekomst"

Aan deze paneldiscussie nemen deel milieucommissaris Margot Wallström, vertegenwoordigers van de directoraten-generaal Ondernemingen, Milieu, Gezondheid en consumentenbescherming en Onderzoek alsmede vertegenwoordigers van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, WHO, Women in Europe for a Common Future, CEFIC en WWF.

18.30 & 19.30 Modeshow met "milieuvriendelijke" kleding

Deze modeshow toont aan hoe milieuvriendelijke productieprocessen commercieel verantwoorde en modieuze consumentenproducten van goede kwaliteit kunnen opleveren. De catwalk show wordt georganiseerd door Urban Forum for Sustainable Development, Hejco Workwear, Jane Wikström Design, Refsgaard&Johnsen, Maidelaine Wirenfeldt en West Sweden. Woensdag 17 april

14.30-18.00 Sessie 29: "Duurzame kleinhandel"

Op deze zitting wordt nagegaan hoe kleinhandelaren hun leveringsketen en klanten hebben beïnvloed door hun producten "groener" te maken.

Sprekers zijn o.a. Anita Roddick, oprichtster van The Body Shop; Xavier R. Durieu, EuroCommerce; Tomas Bergmark, Ikea; Dr Alan Knight, Kingfisher plc (UK) en voorzitter van het Advisory Committee on Consumer Products and the Environment; John Beswick, Aktfast, UK en Francesco Russo, Associazione Nazionale delle Cooperative, Italië. Donderdag 18 april

13.30-14.30 "Op weg naar Johannesburg"

Persconferentie met de commissarissen Margot Wallström (milieu) en Pascal Lamy (Handel)

18.30

Opening, in de Jardin de la Vallée du Maelbeek (naast het Charlemagnegebouw) in Brussel, van een strobalenhuis dat tijdens de Groene Week 2002 zal worden gebouwd door het 'Global Ecovillage Network'.
Vrijdag 19 april

9.30-13.00 Sessie 37: "Financiering van het beheer van Natura 2000-gebieden"

Naarmate Natura 2000 steeds meer realiteit wordt, zullen meer middelen moeten worden gevonden om het duurzame gebruik en herstel van beschermde gebieden in het netwerk veilig te stellen. De EU is in hoge mate verantwoordelijk voor de realisatie daarvan en de Commissie heeft een werkgroep opgericht die de zaak moet onderzoeken. Op deze zitting moet worden nagegaan hoe dit proces zich tot dusver heeft ontwikkeld en wat de toekomst te bieden heeft.

Sprekers zijn o.a. Franz Fischler, Europees Commissaris voor landbouw, plattelandsontwikkeling en visserij en Joseph Daul, lid van het Europees Parlement, voorzitter van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.

9.30-13.00 Jeugdmilieuraad

Delegaties van studenten uit onderwijsinstellingen van de gehele EU bespreken de agenda voor de Earth Summit in Johannesburg in augustus/september. Elke delegatie omvat overeenkomstig het protocol een minister van milieubeheer, een kabinetschef en een permanent vertegenwoordiger bij de EU.
14.30-16.00 Sessie 41: Prijsuitreiking en presentatie van de Europese mobiliteitsweek in september 2002.

De 12 winnaars van de wedstrijden voor kinderen en jongeren in het kader van de Groene Week 2002 ontvangen hun prijzen uit handen van milieucommissaris Margot Wallström en de Europese ambassadeurs voor het milieu-netwerk (waaronder personaliteiten uit de wereld van wetenschap, kunst, literatuur en sport). Leden van de Jeugdraad brengen verslag uit over de resultaten van de bijeenkomst van de Raad. Daarna volgt een vraag-en-antwoordsessie met commissaris Wallström, die dan de "Europese mobiliteitsweek" presenteert. Dit initiatief bouwt voort op het succes van de Europese autoloze dag. Tijdens een korte ceremonie ondertekenen internationale organisaties een plechtige verbintenis waarin zij hun steun aan de Europese mobiliteitsweek toezeggen.

Praktische informatie

Datum: 15 tot 19 april 2002

Conferentiecentrum Charlemagne : Wetstraat 170, B-1040 Brussel

Conferentiecentrum Albert Borschette: Froissartstraat 36, B-1040 Brussel

Programma en inschrijving: voor het volledige programma en voor inschrijving voor deelname aan de Groene Week 2002 wordt naar de volgende website verwezen:

http://europa.eu.int/comm/environment/greenweek/index.htm

Voor meer informatie over de Natura 2000 Green Days:

http://www.eurosite-nature.org/en-accueil/