Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 13-04-2002 Persberichten district Heuvelrug, 08.00 uur

Beloning of bekeuring tijdens controle De Veilige Dijk

AMERONGEN/WIJK BIJ DUURSTEDE - Weggebruikers die op vrijdagmiddag 12 april over de Lek/Rijndijk reden, werden geconfronteerd met een bijzondere snelheidscontrole. Op initiatief van het handhavings- en voorlichtingsproject De Veilige Dijk werd deze controle gehouden. Ieder passerend voertuig werd gemeten op snelheid met behulp van de - voor dit project aangeschafte lasergun. Vervolgens werden alle bestuurders aangehouden. De hardrijders kregen van de politie van het district Heuvelrug een bekeuring. De keurige bestuurder kreeg een schouderklop en hield aan de aanhouding een presentje over.

Er werd wat betreft de voorlichting niet alleen gekozen voor informatieborden langs de weg met waarschuwingsteksten. Met deze actie wil de projectgroep de zich aan de snelheid houdende bestuurders juist belonen voor hun verkeersgedrag. Zij ontvingen uit handen van de wethouder van verkeer in Amerongen, mevr. E. van Wijngaarden, en beleidsmedewerker verkeer van de gemeente Wijk bij Duurstede, Dhr. M. Kylstra, een compliment en een cadeaupakket. Deze bestond uit een flyer met informatie, een toeristenplattegrond van de provincie Utrecht en een blauwe parkeerkaart, bij elkaar gehouden door een handige, grote clip. De hardrijders ontvingen alleen een bekeuring en werden middels een flyer gevraagd om voortaan wel een bijdrage te leveren aan een veilige dijk.

In totaal ontvingen 500 passanten een presentje. De verstrekkers hiervan ontvingen veel positieve reacties van bestuurders en waardeerden deze wijze van belonen van de keurige weggebruiker. Overigens ontvingen 17 bestuurders een bekeuring tijdens de snelheidscontroles en 3 vrachtwagenchauffeurs kregen een boete voor het rijden door een gesloten verklaring die op de dijk geld voor vrachtverkeer.

In juli 2001 werd het startsein gegeven voor dit handhavings- en voorlichtingsproject om de Lek- en Rijndijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede verkeersveiliger te maken. De Veilige Dijk is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amerongen en Wijk bij Duurstede, het ROV Utrecht en het politie district Heuvelrug. Doel van het project is om het hoge aantal verkeersongevallen te laten afnemen. De oorzaken van de verkeersongevallen op de dijk zijn veelal te wijten aan te hoge snelheid, onjuiste inschatting van de bochten en verkeerd inhalen.

Aanrijding tussen fietser en vrachtwagen

RHENEN Op vrijdagochtend 12 april ontving de politie om 06.44 uur de melding van een zware aanrijding tussen een 52-jarige fietser uit Veenendaal en een vrachtwagen op de Cuneraweg bij de Geertesteeg. De fietser stak vermoedelijk plotseling over de weg waarop de vrachtwagenchauffeur de man niet meer kon voorkomen. Omdat de chauffeur nog uitweek werd een de fietser niet overreden maar raakte de vrachtwagen aan de zijkant. De man kwam hierdoor ten val en liep hierbij ernstig hoofdletsel op. Het slachtoffer is in kritische toestand per traumahelicopter vervoerd naar het UMC in Utrecht. De politie heeft gezorgd voor eerste opvang van chauffeur en getuigen. De Regionale Verkeersdienst van de politie heeft op de plek van het ongeval een onderzoek ingesteld.

Oproep getuigen: ongeval met letsel en doorrijden

Op vrijdagavond 12 april is omstreeks 22.00 uur 16-jarige jongen uit Veenendaal gewond geraakt door een aanrijding op de Hoofdstraat. De jongen reed op zijn bromfiets toen een onbekende personenauto plotseling wegreed. De jongen wist uit te wijken, maar reed tegen een muurtje op. Hierdoor liep de jongen letsel op en is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. De automobilist stopte even, maar reed daarna met hoge snelheid weg. Twee passerende jongens schoten de gewonde jongen te hulp. De politie is op zoek naar getuigen van dit ongeval. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via tel. 0900-8844.

Rijden onder invloed

ACHTERBERG De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Zuidelijke Meentsteeg een 23-jarige man uit Ede aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed in zijn bestelauto. Na een ademanalyse op het bureau bleek de man met 0,95 promille alcohol in het bloed te hebben gereden. De man heeft een dagvaarding ontvangen.

Belediging
VEENENDAAL De politie heeft gistermiddag rond 14.20 uur een 15-jarige jongen uit Rhenen aangehouden voor belediging. De jongen riep zonder reden een scheldwoord naar twee surveillanten die door de Hoofdstraat reden. Daarop werd de jongen aangehouden en meegenomen naar het bureau waar hij een boete kreeg voor belediging.