Korps: Flevoland, plaats: gehele regio 15-04-2002 Persberichten 13 en 14 april
Stafdienst Communicatie, S. van Bruinessen, 06-53224343

Wegens een technische storing afgelopen weekeind was berichtgeving via internet niet mogelijk. Bij deze de politieberichten van afgelopen zaterdag en zondag.

Zaterdag 13 april 2002

Aanhoudingen
ALMERE Zaterdagochtend kreeg de politie een melding van een gepoogde straatroof in de buurt van de Marktgracht. Ter plaatse had een 34-jarige inwoner van Almere samen met een vriend een 17-jarige straatrover uit Almere aangehouden. Zij droegen de verdachte over aan de politie. Volgens de 34-jarige had de verdachte hem met een steen bedreigd, vermoedelijk om hem te beroven. De verdachte is voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau.

ALMERE De politie hield vrijdagavond een 19-jarige automobilist uit Almere aan voor mishandeling. Na een melding trof de politie op de P. de Hooghstraat een aantal mensen aan. Volgens de verklaringen had de 19-jarige de bocht gemist en was bij een tuin tot stilstand gekomen. De bewoners kwamen naar buiten. Zij verklaarde dat de 19-jarige begon te vechten. Over en weer vielen klappen. De politie vermoedde dat de 19-jarige alcohol gedronken had, hield deze aan en bracht hem geboeid over naar het bureau. Daar is een bloedproef afgenomen. De verdachte is ingesloten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

ALMERE Vrijdagmiddag hield de politie twee minderjarige jongens uit Almere aan op verdenking van een gepoogde straatroof. Surveillerende agenten zagen in het centrum twee jongens die bij het zien van de politie op de vlucht sloegen. Op het Lentehof hielden de agenten de twee staande. Een aantal mensen sprak de politie daar aan en verklaarden dat de twee een jongen hadden geprobeerd te beroven van zijn mobiele telefoon. De twee verdachten die bekend zijn bij Justitie, zijn aangehouden, geboeid overgebracht naar het politiebureau en voor nader verhoor ingesloten.

ALMERE Een 38-jarige man uit Almere is vrijdagmiddag op de Orchideestraat aangehouden op verdenking van diefstal. Agenten hielden de 38-jarige man op zijn scooter staande ter controle. Toen kregen de agenten een melding van een diefstal van een mobiele telefoon in de buurt. De 38-jarige voldeed aan het signalement en de agenten troffen de telefoon bij hem aan. Hij is aangehouden en voor nader verhoor meegenomen naar het bureau. Met een boete is de verdachte heengezonden.

LELYSTAD Vrijdagmiddag hield de politie een 38-jarige Lelystedeling aan voor het hebben van hard drugs. Op de Blokkerhoek fouilleerden de agenten de voor hun bekende man in het kader van de Opiumwet. Zij troffen een kleine hoeveelheid hard drugs aan. Deze zijn in beslag genomen en vernietigd. De verdachte is voor nader verhoor overgebracht naar het bureau.

LELYSTAD Op het Stationsplein hielden agenten een 19-jarige en een 18-jarige Lelystedeling aan op verdenking van eenvoudige mishandeling. De surveillerende agenten werden s middags op het station aangesproken door een 20-jarige inwoner van Almere die vertelde mishandeld te zijn door twee jongens. De jongens renden weg. Na een korte achtervolging hielden de agenten de twee aan. De twee -de 18-jarige verzette zich- zijn geboeid voor nader verhoor overgebracht naar het bureau. De 19-jarige is met een dagvaarding heengezonden. De 18-jarige is ook heengezonden. Proces-verbaal is opgemaakt.

LELYSTAD Vrijdagochtend is een 25-jarige Lelystedeling aangehouden op verdenking van oplichting. De man had bij een winkel op de Snijdersstraat geprobeerd met een gestolen credit card te betalen. De politie hield de voor haar bekende verdachte aan op de Blauwe Slenk. De verdachte is voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Veel autos
LELYSTAD Op de Noordersluis trof de politie vrijdagavond een grote hoeveelheid autos aan die vermoedelijk van plan waren om te racen. Volgens de wet is het onder andere verboden om wedstrijden op de weg te het houden. De politie Flevoland tolereert dit soort activiteiten niet en zij heeft dan ook repressief opgetreden. Zij deelde ook verschillende bekeuringen uit voor onder andere technische gebreken aan de autos en voor andere overtredingen. Ook werd in de buurt verschillende snelheidscontroles gehouden.

Alcohol
ALMERE Een 39-jarige automobilist uit Almere is zaterdagochtend aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en is ter ontnuchtering ingesloten op het politiebureau. Na een melding trof de politie de man roerloos achter het stuur in zijn stilstaande auto op de Haak aan. Omdat de politie vermoedde dat de 39-jarige alcohol gedronken had, is deze aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette hij zich en bedreigde de agenten. Hij is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Vrijdagnacht hield de politie op het Scoutingpad een 25-jarige automobilist met onbekende woonplaats aan voor het rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen midden op een kruising een auto stilstaan. Zij troffen de 25-jarige slapend achter het stuur aan. Omdat de agenten vermoedden dat de man alcohol genuttigd had, hielden zij hem aan. Op het politiebureau blies de man 750 ug/l (1,70 promille). Zijn rijbewijs is ingevorderd. Verder had de man nog een boete die hij niet kon betalen en een vonnis openstaan. Hij is daarvoor ingesloten en proces-verbaal wordt opgemaakt.

DRONTEN Op De Rede hield de politie vrijdagnacht een 36-jarige automobilist uit Emmeloord aan voor het rijden onder invloed. Op het politiebureau blies de verdachte 665 ug/l (1,51 promille). Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij is met een rijverbod van 7 uur heengezonden. De bestuurder kreeg proces-verbaal.

Diefstal
ALMERE De politie vond zaterdagochtend twee gestolen autos terug. Na een melding van een auto-inbraak op de Fellinilaan, zag de politie een verdachte auto daar wegrijden. Later zagen de agenten deze op de Veluwdreef. Na een achtervolging vond de politie de achtergelaten auto die vermoedelijk gestolen was. In de buurt van deze auto troffen de agenten nog een auto aan. Ook hiervan vermoedt de politie dat deze gestolen is. De voertuigen worden nader onderzocht. De bestuurder is niet meer aangetroffen.

Geluidsoverlast
ALMERE De politie nam vrijdagnacht de geluidsapparatuur van een 24-jarige inwoner van Almere in beslag genomen. Na een melding van geluidsoverlast uit een woning op de Augustusstraat, constateerde de politie harde muziek. Omdat er niemand opendeed, drong de politie de woning binnen en nam de geluidsapparatuur in beslag. De inwoner krijgt proces-verbaal voor geluidsoverlast.

ZEEWOLDE Vrijdagmiddag constateerde de politie geluidsoverlast bij een woning op de Citroenvlinder. De 16-jarige inwoner liet de politie binnen. Omdat de politie al eerder meldingen had gehad van geluidsoverlast, nam zij de radio in beslag en maakt zij proces-verbaal op tegen de verdachte.

Ruzies
ALMERE Een 27-jarige man uit Almere liep vrijdagavond verschillende kneuzingen op na een vechtpartij. Op het Plein kreeg hij om nog onbekende reden ruzie met een drietal anderen. Volgens getuigen werd de 27-jarige geslagen en geschopt. GGD-personeel bracht de man per ambulance over naar het Flevoziekenhuis. De politie zocht in de omgeving naar de verdachte; dit leverde nog geen resultaat op.

ALMERE Een 42-jarige man uit Almere is vrijdagavond aangehouden onder andere voor openbaar dronkenschap. Na een melding dat iemand bij een woning op het Hofmark overlast veroorzaakte, trof de politie de man die vermoedelijk alcohol gedronken had, binnen aan. Hij die hier niet woonde- wilde de woning niet uit en wilde een familielid aanvallen. De man die zich hevig verzette, is aangehouden en geboeid overgebracht naar het politiebureau. Hij bleef zich verzetten en is ter ontnuchtering ingesloten. De volgende ochtend is hij na verhoor heengezonden. Proces-verbaal is opgemaakt.

ALMERE Bij de politie is vrijdag aangifte gedaan van een poging tot doodslag. Een aantal minderjarige meisjes uit Almere die s ochtends op de W. Bruinstraat fietsten, werden door een nog onbekende automobilist lastig gevallen. Twee van de meisjes fietsten naast elkaar en konden niet meteen wijken voor de auto. Nadat de automobilist voorbijgereden was, kwam deze terug en reed op de meisjes af. Zij konden deze ontwijken. De verdachte stapte uit en viel de meisjes lastig. De politie is op zoek naar de verdachte.

Aanrijdingen
ALMERE Een 43-jarige automobiliste uit Almere raakte vrijdagmiddag op de Buitenring gewond na een aanrijding met de auto van een 30-jarige inwoner van Zwolle. Vermoedelijk reed de 30-jarige die vanaf de Buitenring richting de A6 reed, door rood bij de kruising met de Polderdreef waaruit de 43-jarige linksaf de Buitenring opwilde. Daarbij kwamen de autos met elkaar in botsing. De GGD verleende eerste hulp en de brandweer hielp de vrouw uit de auto. De vrouw is met schouderletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar zij na behandeling naar huis mocht. Een bergingsbedrijf sleepte beide voertuigen weg.

Dumpen
ZEEWOLDE Na een melding trof de politie vrijdagavond in de berm van de Muiderweg een grote hoeveelheid kranten aan. De gemeente is hiervan in kennis gesteld. De politie onderzoekt de zaak.

Brand
ENS Vrijdagavond was er brand in een woning op de Ramsweg. Ter plaatse bleek het om een schoorsteenbrand die zich uitbreidde, te gaan. De brandweer bluste de brand. Niemand raakte gewond. De precieze schade is niet bekend.

LUTTELGEEST Na een melding vrijdagavond van een schuurbrand op de Uiterdijkenweg, gingen de hulpverleners ter plaatse. Een inwoner had de brand zelf al bijna geblust en de brandweer bluste na. Vermoedelijke oorzaak van de brand is een vonk van een afval vuurtje op het erf. De vonk kwam waarschijnlijk onder de dakpannen terecht. De schade die de brand aanrichtte, is niet bekend.

EMMELOORD Vrijdagnacht woedde brand in een afvalcontainer op de Scandinavielaan. De brandweer bluste de brand. De politie vermoedt brandstichting.

Zondag 14 april 2002

Snelheidsovertredingen
DISTRICT NOORD Zaterdag heeft de politie een aantal boetes uitgedeeld voor te hard rijden. Zo kreeg een 30-jarige automobilist uit Abbekerk proces-verbaal, omdat hij 152 km/u over de Markermeerdijk (Lelystad) reed. Hij moest ook zijn rijbewijs afgeven. Een 23-jarige motorrijder uit Urk overschreed op de A6 de maximum snelheid met meer dan 50 kilometer per uur. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd en ook hij krijgt proces-verbaal.
In Dronten zagen surveillerende agenten een automobilist hard rijden op de Drontermeerdijk en zij zetten de achtervolging in. Snelheden van meer dan 140 km/u werden gemeten. Zij hielden de verdachte, een 65-jarige bestuurder uit Doorwerth, staande, vorderde zijn rijbewijs in en maakten proces-verbaal op.

Ruzie
LELYSTAD Zaterdagavond hield de politie een 15-jarige en een 25-jarige Lelystedeling aan voor het vechten met een 33-jarige man uit Almere die daarbij een hoofdwond opliep. Op het Stationsplein waren volgens hun verklaringen over en weer klappen gevallen. De aanleiding van de ruzie is onduidelijk. De inwoner van Almere liep bij het voorval hoofdletsel op en is per GGD-ambulance naar het Zuiderzeeziekenhuis gebracht. De twee verdachten zijn na verhoor op het politiebureau heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Aangehouden voor overlast
LELYSTAD Na een melding vrijdagavond dat een man voor overlast in een winkel zorgde, ging de politie naar de lokatie op de Neringweg. De agenten troffen de voor hun bekende 37-jarige man zonder vaste verblijfplaats buiten aan. Zij vermoedden dat hij alcohol gedronken had. Deze schreeuwde naar de agenten en bleef zich lastig gedragen. De agenten namen hem geboeid mee naar het politiebureau. Na verhoor is de verdachte met een boete heengezonden.

Alcohol
LELYSTAD Bij een 54-jarige Lelystedeling wordt een bloedproef afgenomen, omdat zijn ademanalyse naar het alcoholgehalte niet lukte. Agenten hielden de automobilist zaterdagnacht staande op de Larserdreef. Omdat zij vermoedden dat hij alcohol op had, wilden zij een blaastest doen. Zonder resultaat. Op het bureau had zijn ademanalyse ook geen resultaat, dus wilden de agenten een bloedproef laten afnemen. Dit weigerde de verdachte, dus wordt proces-verbaal hiervan opgemaakt. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd. Hij is heengezonden.

URK Een 22-jarige Urker is zaterdagmiddag aangehouden voor het rijden onder invloed. Na een melding dat iemand tegen een geparkeerde auto op het Noorderzand gereden was, ging de politie ter plaatse. Zij hield een 22-jarige Urker die naar huis was gegaan, aan. De politie vermoedde verder dat de Urker alcohol genuttigd had. Het resultaat van zijn blaastest op het bureau was 760 ug/l (1,73 promille). Zijn rijbewijs is ingevorderd. De verdachte is met een rijverbod van 9 uur heengezonden. Proces-verbaal van het rijden onder invloed en het veroorzaken van de aanrijding is opgemaakt.
Zaterdagnacht hielden surveillerende agenten een 24-jarige Urker aan, omdat hij nogal hard reed over de Urkerweg. Bij het staande houden, lieten zij de man een eerste blaastest doen. De uitslag was een A van alcohol. Het resultaat van de ademanalyse op het bureau was 545 ug/l (1,24 promille). De verdachte is met een rijverbod van 5 uur heengezonden. Proces-verbaal is opgemaakt.

BIDDINGHUIZEN/ELBURG Zaterdagmiddag, na een melding dat iemand met alcohol op wilde gaan rijden, ging de politie op zoek naar de bestuurder. Op de Flevoweg troffen ze de betreffende verkeersdeelnemer achter het stuur aan. Op het politiebureau blies de 46-jarige inwoner van Almere 530 ug/l (1,20 promille). Met een rijverbod van 5 uur is hij heengezonden. Proces-verbaal is opgemaakt.

Aangehouden voor fietsdiefstal
DRONTEN & EMMELOORD Zaterdagnacht zagen surveillerende agenten twee mannen bij het busstation aan de Sluis een fiets stelen. Zij hielden de twee op heterdaad aan. De twee, een 22-jarige en een 25-jarige uit Dronten, zijn voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.
Diezelfde nacht hield de politie van Emmeloord een 52-jarige man uit die gemeente aan voor het stelen van een fiets vanaf het busstation. Surveillerende agenten zagen de man bij de fietsen en zagen hem met een opengebroken fiets weglopen. Zij hielden hem aan en sloten hem voor nader verhoor in op het politiebureau. De fiets is op het bureau gestald.

Beschadigde lantaarnpalen
TOLLEBEEK & EMMELOORD Zaterdagavond hield de politie een 26-jarige inwoner van Espel en een 24-jarige man uit Tollebeek aan voor het verlaten van een plaats van een aanrijding. Na een melding dat een lantaarnpaal omver gereden was, ging de politie een kijkje nemen. De agenten zagen de betreffende lichtmast op de Lange Jacht. Na getuigen gehoord te hebben, hielden zij de twee verdachten onduidelijk was wie van de twee gereden had- in hun verblijfplaatsen aan. Op het politiebureau deden beiden een blaastest: de 26-jarige blies 650 ug/l (1,48 promille) en de 24-jarige blies 350 ug/l (0,80 promille). Uit het onderzoek dat de politie ingesteld heeft, moet blijken wie gereden heeft. Beiden zijn ingesloten.
Ook in Emmeloord zijn lantarenpalen vernield. De politie zag op de Deel een persoon uit een groep jongeren tegen lantarenpalen schoppen waardoor deze verlichting schade opliep. De 22-jarige verdachte uit Emmeloord is aangehouden en voor nader verhoor ingesloten. De politie maakt hiervan proces-verbaal op.

Grafitti
MARKNESSE Surveillerende agenten zagen zaterdagavond drie verdachten wegfietsen vanaf een sportcomplex (straat niet bekend). De agenten zetten de achtervolging in en troffen drie fietsen in het bos aan. De verdachten werden niet teruggevonden. Op het gebouw was wat verse graffiti en agenten troffen in de buurt ook verfspuiten aan. De fietsen en de spuiten zijn in beslag genomen. De politie is op zoek naar de verdachten.
ALMERE Zondagnacht hield de politie een 22-jarige inwoner van Almere aan toen zij hem met een tas vol verfspuiten op de Strubbenweg aantrof. Hij bekende tegen over de politie graffiti aangebracht te hebben. Hij is voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau.

Bermbrand
ZEEWOLDE Zaterdagmiddag was er een bermbrand bij de Sportlaan. Oplettende omstanders blusten de brand. De brandweer kwam ook ter plaatse. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Vernieling politie-auto
ZEEWOLDE Een minderjarige jongen uit Vlaardingen is zaterdagnacht aangehouden voor het vernielen van een politie-auto spiegel. Surveillerende agenten voerden een controle bij een feest op de Dasselaarweg uit, toen de jongen de spiegel volgens een getuige vernielde. De jongen is aangehouden en voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. Zijn familie is in kennis gesteld.

Boete voor belediging
ALMERE Zaterdagmiddag hield de politie een 67-jarige man uit Baarn staande voor het beledigen van agenten. Op de Stadhuisbaan wilden surveillerende agenten een bekeuring uitdelen voor een fout geparkeerde auto. De bestuurder kwam aangelopen en begon te schelden. De agenten probeerden de man tot kalmte te manen, maar hij bleef zich lastig gedragen en bedreigde de ambtenaren. Hij kreeg hiervoor proces-verbaal.

Aanrijding
ALMERE Een minderjarige jongen uit Almere is ter controle naar het Flevoziekenhuis per GGD-ambulance gebracht na een botsing met een paal. Vermoedelijk kon de bromfietser de paal niet meer ontwijken wegens een technische storing van zijn voertuig. De aard van zijn letsel is niet bekend.

Aanhouding voor bedreiging
ALMERE Een 51-jarige inwoner van Almere is gisterenavond aangehouden voor bedreiging met een vuurwapen. Volgens een minderjarige jongen uit Almere had de man hem s middags met een vuurwapen bedreigd, nadat hij met de step van een ander kind had gereden (in de buurt van het Fugaplantsoen). Na getuigen gehoord te hebben, hield de politie de 51-jarige aan en deze is voor nader verhoor in verzekering gesteld. Het vuurwapen is in beslag genomen.

Aanhouding voor lastig vallen
ALMERE De politie hield zaterdagnacht een 31-jarige man zonder woonplaats in het treinstation aan, omdat hij vrouwen lastig gevallen had. Surveillerende agenten werden door de vrouwen aangesproken en zij wezen naar de verdachte. Hij is aangehouden en voor nader verhoor ingesloten.

Autobranden
ALMERE Zondagnacht zijn een aantal voertuigen (waaronder een motor) op de Indira Gandhistraat, de Allendestraat en de Clemenceaustraat (twee) in brand gestoken. Door snel ingrijpen van een oplettende buurtbewoonster kon de motorbrand op de Clemenceaustraat snel gedoofd worden. De uitgebrande autos zijn weggesleept. De politie heeft de omgeving uitgekampt voor mogelijke verdachte(n). Dit heeft nog geen resultaat opgeleverd.