LTO Nederland

LTO: ministerie van LNV moet opdraaien voor inkomstenderving

Veehouders dreigen premie mis te lopen voor zoogkoeien

Vrijdag 12 april 2002 - Enkele honderden veehouders dreigen achteraf hun premies voor het houden van zoogkoeien over het jaar 2001 mis te lopen, omdat - naar nu pas blijkt - tussentijds de voorwaarden zijn aangepast. Toen zij de premie vorig jaar zomer aanvroegen, waren ze hiervan niet op de hoogte.
LTO-Nederland vindt deze gang van zaken niet acceptabel en vindt, dat het ministerie van LNV voor de premies moet opdraaien omdat de veehouders niet zijn geïnformeerd. De landbouworganisatie zal een dringend verzoek doen aan het ministerie om de premies alsnog uit te betalen.

Een dezer dagen krijgen veehouders met zoogkoeien een brief van LNV in de bus waaruit blijkt, dat ze naar hun zoogkoeienpremie 2001 kunnen fluiten. Dat is het geval, als ze alle kalveren van hun zoogkoeien binnen drie weken na geboorte van het bedrijf hebben afgevoerd. Voorzitter Wynand Offenberg van de werkgroep LTO Rundvlees vindt het belachelijk, dat veehouders achteraf te horen krijgen, dat ze geen premies zullen ontvangen. 'De overheid kan het niet maken om achteraf te laten weten, dat tussentijds de spelregels zijn veranderd en dat de betrokken veehouders daar maar voor moeten opdraaien'.

Volgens Offenberg had het ministerie van LNV op de hoogte moeten zijn; de regeling is namelijk al geruime tijd terug in Brussel veranderd. Het ministerie heeft echter op geen enkele manier aan de veehouders duidelijk gemaakt, dat de voorwaarden van de regeling zouden zijn aangepast.

Om in aanmerking te komen voor zoogkoeienpremie dient de veehouder te beschikken over koeien van een zuiver vleesras of voortgekomen uit een kruising met een zuiver vleesras (minstens 50 procent zuiver ras). In de regelingen wordt echter met geen woord gerept over een voorgeschreven aanhoudperiode. Dat gebeurt pas nu per brief, waarin ze worden geïnformeerd over de uitgebreide premieregeling zoogkoeien 2002. De aanpassing voor 2001 wordt daarin en passant meegenomen, omdat de inwerkingtreding teruggaat naar het begin van het verkoopseizoen 2001.

Nadere informatie: Ivar Bisseling (tel. 06-5155 3032) en Wynand Offenberg (tel.06-5431 4768)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)