LTO Nederland

Hoogervorst overhandigt rapport aan LNV-minister Brinkhorst

Glastuinbouw loopt vooruit op grote logistieke veranderingen

Vrijdag 12 april 2002 - Binnen twee maanden zal het tuinbouwbedrijfsleven een tiental projectvoorstellen op tafel leggen bij minister Brinkhorst (LNV), die verband houden met toekomstige veranderingen op logistiek gebied en behoud van de concurrentiepositie van de glastuinbouw op de langere termijn (2020). De bewindsman heeft dit donderdagmiddag 11 april in Den Haag afgesproken met een tuinbouwdelegatie onder leiding van Frans Hoogervorst (LTO Glastuinbouw).

Uit handen van Hoogervorst ontving de minister het eerste exemplaar van het rapport 'Van logistieke draaischijf naar duurzaam servicenetwerk', een samenwerkingsproduct van de Stichting Innovatie Glastuinbouw en het InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster. In het rapport wordt ingegaan op zowel verwachte logistieke veranderingen als die op het terrein van distributie en dienstverlening. Het sluit aan bij een toekomstvisie (Agrologistiek), die de minister van LNV eind vorig jaar heeft gepresenteerd.

De veranderingen op logistiek terrein komen voort uit een reeks ontwikkelingen, zoals vervagende grenzen (internationalisering), de verdergaande concentratie van grootwinkelbedrijven en handel, veranderende transportstromen en distributie. De vraag is wat de diverse ketens in de tuinbouw - zoals belangenbehartiging, afzetorganisaties, handel en transport - samen kunnen doen om er als internationaal en duurzaam opererende bedrijfstak ook over bijna 20 jaar nog sterk voor te staan.

Bij grote filiaalbedrijven gaat het inkoopbeleid voor bloemen en planten nu al de richting van één organisatie of marktplaats, waar alle dagverse producten kunnen worden besteld. In de diverse ketens zal dit leiden tot ingrijpende veranderingen en herpositionering van activiteiten, waarbij sommige bedrijven zich weer toeleggen op één tak van sport en verder gaan specialiseren.

Voorts is gesproken over de op til zijnde wijzigingen van de fytorichtlijn van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft hiertoe vorig jaar een voorstel gedaan. Zo zullen mogelijkerwijze alle van buiten de EU ingevoerde zendingen van diverse plantensoorten worden geïnspecteerd op aanwezigheid van schadelijke organismen. Dit betekent onder meer verscherpt toezicht aan de grenzen en geharmoniseerde tarieven.

Voor Nederland staat in het fyto-hoofdstuk veel op het spel: meer dan de helft van alle import naar de EU van tuinbouwproducten (snijbloemen, groenten en fruit, stekken en zaden) loopt via ons land. De Nederlandse tuinbouw heeft een voorkeur voor steekproefsgewijze controles, die zijn gebaseerd op risicoprofielen. Ook zou naast de tarieven ook de manier van inspecteren overal hetzelfde moeten zijn. De gesprekspartners waren het er over eens, dat alle partijen - overheid, controlerende diensten en bedrijfsleven - nu de rijen moeten sluiten om zoveel mogelijk samen in Brussel op te trekken. Het ministerie heeft toegezegd om binnenkort een initiatief in deze te nemen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de vakgroep LTO Glastuinbouw, de Vereniging van Bloemenveilingen (VBN), Frugi Venta, Dutch Produce Association en Dutch Flower Group.

Nadere informatie: dr.ir. Henk van Oosten (tel. 070-3382715) en Jack Luiten (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl