VERENIGING VNO-NCW

Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW en MKB-Nederland

Ondernemers verontwaardigd over 'vluggertje' inkomensopenbaarheid

DEN HAAG, 15 april 2002 Nog geen week nadat de Tweede Kamer unaniem het kabinetsvoorstel over de publicatie van inkomens van bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen heeft aanvaard, dreigen nu de inkomens van alle ondernemers en directeuren in Nederland op straat terecht te komen. Dit als gevolg van een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks, dat deze week zonder voorbereiding als 'vluggertje' in de Kamer wordt behandeld. Het kabinetsvoorstel kende een zorgvuldige voorbereidingstijd van 2 jaar. Dat zeggen de ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland.

Vele duizenden ondernemers moeten van GroenLinks aan de Ondernemingsraad gedetailleerd laten weten wat ze verdienen en hoe hun overige arbeidsvoorwaarden eruit zien. De verhoudingen in de onderneming, zeker ook in het midden- en kleinbedrijf (waar onder vele familiebedrijven), kunnen er grote schade door oplopen. Buitenlandse investeerders zullen zich nog wel eens bedenken vanwege de 'gidsfunctie' die Nederland zich met dit internationale unicum wil aanmeten. Over de gevolgen voor het ondernemings- en vestigingsklimaat is door indieners niet nagedacht, aldus VNO-NCW en MKB Nederland.

Via de achterdeur wil GroenLinks nu nog even snel regelen dat de vele duizenden directeuren-grootaandeelhouder (die hun vermogen in hun onderneming hebben zitten), ondernemers, directeuren en hun topkader aan de OR verantwoording afleggen. Het voorstel van het vertrekkende Kamerlid Harrewijn wordt er doorheen 'gejast'. SER noch Stichting van de Arbeid is om advies gevraagd. Het College Bescherming Persoongegevens (de vroegere Registratiekamer) is niet gehoord. Ook ondernemers en bestuurders hebben recht op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer.

Het voorstel past ook in het geheel niet in de functie van de OR. Deze behoort zich niet met de individuele arbeidsvoorwaarden van wie dan ook in de onderneming bezig te houden, respectievelijk deze te beïnvloeden, terwijl de indieners ruiterlijk toegeven dat het hen hier om gaat. Het kabinet komt in juni met een evaluatie van de WOR. Het voorstel van GroenLinks loopt hier ten onrechte dwars doorheen, aldus de ondernemingsorganisaties.


---

---