Provincie Flevoland



Provincie succesvol tegen verdroging natuur
Het beleid van de provincie Flevoland om natuurgebieden in Flevoland te versterken door de verdroging van deze gebieden aan te pakken, ligt op schema. Provinciale Staten van Flevoland hebben in 1997 het Plan van aanpak Verdroging, behoud en ontwikkeling van natte natuurwaarden in Flevoland vastgesteld. In dit plan stond dat na vier jaar in 25 procent van de gebieden die te droog waren, maatregelen zouden zijn uitgevoerd om de natuur meer kansen te bieden. Deze doelstelling is ruimschoots gehaald, blijkt uit een tussentijdse evaluatie.

In acht natuurgebieden in Flevoland is de afgelopen jaren hard gewerkt om de natuurwaarde te vergroten door het aanpassen van het waterpeil. Het gaat om de volgende gebieden: Stille kern Horsterwold, Ellerslenk, Oostvaardersplassen, Burchtkamp, Wilgenbos, Toppad Urk,
Staatsreservaat Urk, Schokkerbos en het Kraggenburgse deel van het Voorsterbos. De komende jaren gaan de betrokkenen (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Flevolandschap, waterschap en provincie) voort op de ingeslagen weg. Het is nu de bedoeling dat in 2005 de helft van alle terreinen die voor vernatting in aanmerking komen, ook inderdaad zijn aangepakt.Een van de belangrijke effecten van vernatting van natuurgebieden, is dat een aantal plantensoorten betere kansen krijgt. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de Grote Ratelaar en de Rietorchis.

In het Omgevingsplan dat de provincie Flevoland eind 2000 heeft vastgesteld, is een verdrogingskaart opgenomen, waarop staat aangegeven welke gebieden in aanmerking komen voor verbetering van de waterhuishouding. De tussentijdse evaluatie wordt ook gebruikt om deze verdrogingskaart te actualiseren. Dat is nodig, bijvoorbeeld omdat een aantal natuurbeheerders nieuwe terreinen in eigendom hebben gekregen. Ook die nieuwe terreinen kunnen deel gaan uitmaken van het natuurbeleid van de provincie.