Microsoft .NET versnelt marktacceptatie van XML Webservices

.NET ecosysteem gedemonstreerd op Tech*Ed 2002; nieuwe producten, klanten en partners bewijzen zakelijke meerwaarde van XML Webservices op het .NET Platform

Schiphol-Rijk, 15 april 2002 - Op de Microsoft Tech*Ed 2002 in New Orleans heeft Microsoft een reeks aankondigingen gedaan, die de grote inspanningen van het bedrijf op het gebied van XML Webservices onderstreept en die andermaal duidelijk maakt dat het Microsoft .NET-ecosysteem in de industrie aan belang wint. Tot deze aankondigingen behoren de Exchange 2000 Server XML Webservices Toolkit en de beschikbaarheid van de bètaversie van SQL Server 2000 Notification Services. Ook introduceerde Microsoft de eerste commercieel beschikbare XML Webservice en de ondersteuning van XML Webservices in verschillende belangrijke Microsoft .NET Enterprise Server-producten.

Met het .NET Platform beoogt Microsoft een ingrijpende wijziging: de transformatie van software in services, die via het Internet kunnen worden benaderd.. De aankondigingen benadrukken de snel toenemende penetratie van XML Webservices in alle segmenten van het .NET Platform, de vitale rol die zij spelen in de bredere industrie en hoe Microsoft haar klanten helpt om deze architectuur te implementeren.

"Gedurende vier jaar hebben we miljoenen uren aan productontwikkeling besteed, om ontwikkelaars de beschikking te geven over eersteklas gereedschappen, het ontwikkelplatform Visual Studio .NET en het .NET Framework," zei Eric Rudder, senior vice-president van de Developer Platform and Evangelism Group van Microsoft. "Nu lanceren we de volgende fase - de ondersteuning van kernstandaarden en uitgebreide toolkits voor elk product in de .NET Enterprise Server lijn. Dit stelt klanten in de gelegenheid om hun technologie-investeringen maximaal te benutten en hun bedrijfsvoering door middel van XML Webservices te transformeren."

Hogere productiviteit en 'return on investment' met XML Webservices Rudder noemde verschillende organisaties die nu al van .NET profiteren, waaronder Ingram Micro en Marks & Spencer. Veel daarvan melden een toegevoegde zakelijke waarde, grotere productiviteit en een snellere 'return on investment' (ROI) met .NET. Zo kon Ingram Micro, door gebruik te maken van .NET en XML Webservices, de ontwikkeltijd van haar E-Commerce storefront-oplossing met 45 procent verminderen. Marks & Spencer rapporteerde dat haar met .NET ontwikkelde applicatie voor fraudedetectie het beroep op tijd en bronnen met 66 procent verminderde en dat het bedrijf in het eerste jaar dat de applicatie draaide, een ROI van 415 procent heeft gerealiseerd.

Rudder noemde eveneens nieuwe partners die het Microsoft .NET Platform gaan ondersteunen. Dit zijn onder meer Akamai, Altova, Exodus, FrontRange Solutions, Fujitsu, McAfee.com, O'Reilly en Symantec. Zo heeft Akamai bijvoorbeeld EdgeSuite voor Microsoft .NET geïntroduceerd, een service die gebruik maakt van .NET-technologieën om XML Webservices te kunnen leveren aan de rand (edge) van het Akamai-netwerk. De eerste pilot-klant van deze service is McAfee.com.

Verder is de Microsoft MapPoint .NET programmeerbare XML Webservice beschikbaar gekomen. Hiermee kunnen ontwikkelaars snel en gemakkelijk locatiecomponenten aan applicaties en services toevoegen. De MapPoint .NET XML Webservice vertegenwoordigt een mijlpaal voor het .NET Platform en XML Webservices in het algemeen, omdat het Microsofts eerste commercieel beschikbare XML Webservice is, die volledig met .NET technologie is gebouwd.

XML Webservices in hele .NET Platform ondersteund
Naast de lancering eerder deze week van Microsoft Commerce Server 2002, kondigde Microsoft ook nieuwe producten aan, die de ondersteuning van XML Webservices uitbreiden tot de complete reeks .NET Enterprise Servers.

Exchange 2000 Server XML Webservices Toolkit voor Microsoft .NET De Exchange 2000 Server XML Webservices Toolkit voor Microsoft .NET, die nu beschikbaar is, biedt de gereedschappen en bronnen die ontwikkelaars nodig hebben om functionaliteit voor contextuele samenwerking toe te voegen aan .NET-gebaseerde applicaties voor Exchange 2000. Visual Studio .NET ontwikkelaars kunnen gebruik maken van de uitgebreide services van Exchange, zoals kalenders en scheduling, contacten, workflow en messaging, om deze in te passen in de context van een grotere oplossing. De toolkit bevat voorbeeldcode, white papers, instructievideo's en een trainingscursus, die het ontwerp en ontwikkeling van XML Webservices helpen versnellen.

Beschikbaarheid van SQL Server 2000 Notification Services bèta. Voortbouwend op haar visie om informatie altijd, overal en op elk apparaat beschikbaar te maken, annonceerde Microsoft eveneens SQL Server 2000 Notification Services en SQL Server CE versie 2.0 bèta. Notification Services is een geavanceerd platform voor het ontwikkelen en toepassen van uitgebreide en zeer schaalbare 'meldingsapplicaties'. Notification Services maken gebruik van de essentiële mogelijkheden van het .NET Framework en de schaalbaarheid van SQL Server. Ze bieden ook een eenvoudig bruikbaar programmeermodel en een zeer schaalbare server-engine voor het genereren en formatteren van meldingen, gebaseerd op persoonlijke wensen.

Microsoft SQL Server CE (SSCE) 2.0 bèta is de compacte database waarmee snel applicaties ontwikkeld kunnen worden, die bedrijfsgegevens op allerlei verschillende apparatuur toegankelijk maken. Versie 2.0 kan geïntegreerd worden met het .NET Compact Framework via de Visual Studio .NET Smart Device Extensions voor Visual Studio .NET. Dit verschaft eindgebruikers van applicaties, alsmede ontwikkelaars en databasemanagers een zeer flexibel, eenvoudig te gebruiken platform voor mobiele toepassingen. SQL Server 2000 met SQL Server CE versie 2.0 vormt een end-to-end oplossing, waarmee bedrijven intelligente apparatuur op nieuwe manieren kunnen gebruiken om hun bedrijfsvoering te optimaliseren.

Succesvolle overgang naar .NET verzekerd
Rudder vestigde nog eens de aandacht op Microsofts voortdurende inspanningen om klanten te helpen optimaal te profiteren van het .NET platform. Hiertoe maakte Rudder ook een opnieuw uitgebreid supportbeleid voor Visual Basic bekend. Voorts wees hij op een veelheid van ondersteuningsopties, waarmee ontwikkelaars hun vaardigheden kunnen uitbreiden op de manier die zij wensen. "De upgrade naar Visual Studio .NET en het .NET Framework is onze belangrijkste upgrade ooit en we zullen er alles aan doen om deze overgang voor elke klant tot een succes te maken", zei Rudder.

Over Microsoft Tech*Ed 2002
Tech*Ed is Microsofts jaarlijks terugkerende en een van de meest vooraanstaande evenementen om ontwikkelaars te trainen en bereikt wereldwijd meer dan 75.000 programmeurs. Het geeft deelnemers toegang tot technische experts, de laatste technische informatie en praktische labs om de vaardigheden te leren, die zij nodig hebben om state-of-the-art oplossingen te bouwen. Sponsors van Tech*Ed 2002 zijn Compaq Computer, Dell Computer, IBM, Intel, NetIQ, Rational Software en VERITAS Software.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.



Ingezonden persbericht